Лайм

5 сирів, які не варто додавати в піцу – смак не той, а запах ще гірший

Важливо пам'ятати, що деякі сири можуть не розплавитися, а інші – навпаки, перетворяться на тверду грудку

Піца – традиційна італійська страва у вигляді круглого дріжджового коржа, що випікається з викладеною зверху начинкою з томатного соусу, сиру та інших інгредієнтів. Існує безліч рецептів і способів її приготування, найвідоміший з яких піца Маргарита, а кожна господиня хоча б раз у житті намагалася зробити піцу з додаванням незвичних продуктів або соусів. theLime вирішив зробити для вас добірку з видами сирів, з якими краще не експериментувати в піці, тому що вони можуть суттєво вплинути на смак, консистенцію та запах готової страви.

Щоб піца вийшла смачною, особливу увагу необхідно приділити вибору сиру. Його зазвичай викладають у два шари: перший відразу після нанесення на корж томатної пасти або соусу, другий у самому кінці, поверх усіх інгредієнтів. Для першого шару необхідно вибрати м'який та жирний сорт (моцарела, бринза, сулугуні), а для другого шару – сир, який у процесі випічки повинен добре розплавитись, зарум'янитися, але не пересохнути (пармезан, ементаль, голландський сир, чеддер, гауда тощо).

Які сири краще не додавати до піци?

Сирний продукт

На відміну від натуральних сирів, сирний продукт виготовляється на основі рослинних, а чи не молочних жирів. Тому передбачити, як саме поведеться такий "несправжній" шматочок під впливом високих температур, дуже складно. Сирний продукт може як не розплавитися взагалі, зберігши свою первісну форму, так і просто висохнути, перетворившись на тверду грудку.

Фото: pinterest.com

Плавлений сир

Плавлений сир це молочний продукт, який отримують в результаті переробки звичайного сиру. Якщо він низької якості або містить багато домішок, то запікатися буде погано. Це вплине на консистенцію начинки та смак страви загалом. Тому краще не брати для приготування піци плавлені сирки. При нагріванні вони можуть розтектися, внаслідок чого страва буде просто зіпсована.

Фото: pinterest.com

Адигейський сир

Адигейський сир або, як його ще називають, черкеський сир, національне блюдо черкеської кухні, що готується тільки з коров'ячого молока. Це м'який сир, що має кисломолочний смак і ніжну консистенцію. Незважаючи на те, що він є спорідненим з такими сирами, як бринза, фета, моцарелла, використовувати його для піци не варто. По-перше, такий сир не дає певних ноток смаку (він частіше за все солонуватий або прісний), а по-друге, при його виготовленні використовують не фермент, а бактеріальну закваску. Отже, при нагріванні адигейський сир не плавиться і не розтікається тому його можна смажити, а ось додавати в піцу не слід. До нетаючих сирів також відносять рікотту (італійський сироватковий сир), панір (домашній індійський сир) і халумі (левантійський сир, виготовляється із суміші козячого молока та молока овець).

Фото: pinterest.com

Козячі сири низької якості

У світі існує велика кількість сирів з козиного молока, чимало з яких вважаються делікатесами. Вони бувають м'якими, напівм'якими, твердими, витриманими, а також з цвіллю та добавками. Приготувати піцу з таким сиром можна, якщо ви не боїтеся експериментів та незвичних смакових поєднань (наприклад, піца з інжиром і козячим сиром). Однак багатьох людей відлякує характерний запах і присмак таких сирів це, швидше за все, свідчить про те, що продукт низької якості. Сторонній "аромат" зазвичай пов'язаний з поганим утриманням тварин, а "присмак кози" безпосередньо залежить від породи кіз, гігієни та від того, чим вони харчуються. Тому козячі сири сумнівного виробництва переб'ють у піці запах та смак усіх інгредієнтів.

Фото: pixabay.com

Делікатесні сири з характерними запахами та пліснявою

Багато хто з нас хоча б раз у житті куштував піцу з сирами з синьою або зеленою пліснявою, проте існує безліч видів делікатесних сирів, смак і аромат яких точно не поєднуватиметься з іншими інгредієнтами в піці. Це, наприклад, французький сир Брі де Мо, скоринка якого пахне аміаком, сир В'є Булонь із яскравим і гострим смаком, сир Лімбургер, що нагадує запах людського поту, та сир Епуасс, схожий на запах немитого тіла. Досить дивний смак та аромат дасть у піці знайомий багатьом Камамбер, який краще дегустувати окремо, запиваючи червоним вином.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару