Лайм

Чому не виходить тісто для пельменів - 5 популярних помилок

Перевірте себе і спробуйте зробити його на дозвіллі

Кожна господиня має свої лайфхаки для приготування різноманітних страв. І якщо ви вже знаєте, які 5 інгредієнтів не варто додавати в шарлотку, перевірте себе та поекспериментуйте з тістом для пельменів. theLime ділиться з вами порадами, чому ті чи інші помилки заважають вам зробити його ідеально.

Для приготування бездоганних пельменів потрібно зробити прісне тісто. Його секрет дуже простий - у складі всього три інгредієнти: борошно, яйця та вода.

Фото: pinterest.com

Які ж неправильні дії можуть зіпсувати тісто для пельменів?

1. Готуємо з борошна поганої якості або з безглютенового борошна.

Не варто експериментувати і робити тісто для пельменів з неякісного борошна або ж безглютенового (мигдалевого, арахісового, гречаного, вівсяного, амарантового, кокосового, рисового, кукурудзяного, соєвого, з нуту, з сорго тощо).

Борошно для цього виду тіста має бути тільки пшеничним та вищого ґатунку, мати найдрібніший помел та велику кількість клейковини – це забезпечить тісту достатню еластичність.

Також особливу увагу приділяємо процесу просіювання борошна через сито. Внаслідок цього воно буде збагачена киснем, і з нього висіються різні домішки та сміття. Це необхідно також для того, щоб у тісті не утворилися грудочки. Так як тісто для пельменів необхідно розкочувати максимально тонко, найменша грудочка може стати причиною тріщини.

2. Не дотримуємося правильної температури води та яєць.

Щоб замісити добре тісто на пельмені, температура води має бути не вищою за 4°С. Вона повинна бути не тільки з холодильника, але й навіть зі шматочками льоду, щоб при замішуванні, розкочуванні та ліпленні тісто швидко не підсихало – інакше воно погано ліпиться.

Яйця для прісного пельменного тіста також мають бути холодними. Тому в жодному разі не діставайте їх заздалегідь, щоб вони стали кімнатної температури.

3. Додаємо в тісто сіль.

У тісто для пельменів краще не додавати сіль – воно має бути прісним. Справа в тому, що сіль зупиняє процес набухання клейковини, і тісто стає нееластичним, а надалі погано розкочуватиметься і рватиметься. Тому сіль краще додати в начинку або потім приготувати солоний соус до пельменів.

4. Не даємо тісту "відпочити" або забуваємо накрити його вологим рушником.

Після того, як тісто замісили, воно має "відпочити" протягом 20-25 хвилин - за цей час клейковина, що міститься в пшеничному борошні, добре набухне і забезпечить достатню розтяжимість. Але важливо пам'ятати - щоб воно не обвітрілося та при розкочуванні не втратило еластичність, його потрібно накрити вафельним рушником, змоченим у холодній воді. В цьому випадку воно "дихатиме" і не обвітреться.

5. Забиваємо тісто під час розкочування борошном або не змащуємо збитим білком.

Важливий етап у приготуванні тіста для пельменів – розкочування тіста. Тут слід пам'ятати, що робочу поверхню необхідно присипати мінімальною кількістю борошна, щоб не забити тісто. А щоб пельмені добре ліпилися, розкатане тісто потрібно змастити збитим білком – він спрацьовує як клей. Це допоможе швидко зліпити гарні та акуратні пельмені.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям

Травесті-діва Монро прокоментувала ставлення до можливої мобілізації після прийняття нового закону

Після ухвалення нового закону про мобілізацію трансгендерна Діва Монро заявила, що готова відвідати ТЦК

Хто виступатиме у першому півфіналі "Євробачення-2024": пісня України та інших країн-учасниць

Коли виступатиме Україна на "Євробаченні-2024" - пісня alyona alyona і Jerry Heil та інших учасників першого півфіналу, що відбудеться 7 травня