Лайм

Як великий сім'ї жити під одним дахом і вберегтися від скандалів: поради психолога

Дізнайтесь щось нове для себе

Через війну в Україні багато людей змушені були залишити свої домівки та шукати прихисток в інших містах та країнах, оселитися на якийсь час у родичів чи друзів. Велика кількість людей у будинку, як відомо, може стати причиною появи конфліктів або навіть скандалів, адже для адаптації в нових умовах потрібен час. Психолог Альона Щербань поділилася простими правилами, які допоможуть великій родині уберегтися від сварок.

Психолог, сексолог, психотерапевт Альона Щербань Фото: instagram.com/miss.psychology.alenashcherban

Детальніше про це експертка розповіла на своїй сторінці в Instagram. Вона зазначила, що виконання цих нескладних пунктів зробить спільне проживання більш комфортним та допоможе чітко визначити потреби кожного члена сім'ї.

4 простих правила, які допоможуть ужитися з великою кількістю людей під одним дахом:

турбота про оточуючих. Коли ви намагаєтеся полегшити життя інших людей, це робить вас більш організованими і зменшує вашу тривогу. Коли кожен починає дбати про ближніх, це дає сили цій групі рухатися вперед і не витрачати цю силу на негатив.

Робити те, що вмієш найкраще за все. Коли кожен зайнятий справою, яку вміє виконувати найкраще, яка приносить хоч трохи задоволення, це дає свої позитивні плоди. Адже хтось любить доглядати за дітьми, а хтось мити посуд чи підлогу. Це доповнення до пункту про розподіл обов'язків. Якщо їх розподілити правильно, не буде додаткових конфліктів чи образ.

Фото: Getty Images

Графік "нового" життя. До обов'язків додатково можна розробити графік вашого спільного життя. Важливо обговорити і зрозуміти, хто о котрій годині прокидається, кому важливо не заважати, у кого які ритуали і як можна їх задовольнити, проживаючи разом. Це про синхронізацію, про зближення та особисті межі.

Компліменти. Коли ви живете з великою кількістю людей під одним дахом, важливо помічати позитивні моменти та якості людей, водночас прощати недоліки. Ми всі дуже різні, і цю унікальність кожного потрібно приймати!

"Я не говорю про те, що потрібно мовчати, якщо вам щось не сподобалося. Ні, цей пункт не про це, тут більше про звернення уваги на позитив", - пояснює експертка.

Фото: Getty Images

Ще кілька важливих рекомендацій:

  • Розподіліть простір будинку.
  • Розподіліть обов'язки у сім'ї.
  • Визначте, які межі порушуються.
  • Спільне проведення часу.
  • Знайдіть те, що надихає вас.
  • Також дізнайтеся, що таке синдром втоми від війни та як з ним упоратися. Існують різні стадії виникнення стресу під час війни. Австрійський військовий нейропсихолог Томас Вебер каже, що українці пережили перші дві стадії: сильний переляк та стадію страху смерті.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару