Лайм

Як удобрювати фікус Бенджаміна та не переборщити з доглядом

Щоб рослина тішила пишними та яскравими листочками, необхідно вчасно вносити органічні та мінеральні добрива

Якщо ви за довгі зимові місяці вже скучили за зеленню та свіжістю, створіть у себе вдома невеликий зелений куточок. Можна купити кілька видів кактусів або фікусів. Це невибагливі рослини, які не полюбляють надто яскраве сонячне світло і рясний полив, а також потребують внесення добрив. theLime ділиться з вами простими секретами, як доглядати за фікусом Бенджаміна, щоб не нашкодити йому.

Фікус Бенджаміна рослина із сімейства Тутових, яка відрізняється досить дрібним листям. Також його називають "дерево, що плаче" через те, що в основному його гілки звисають донизу.

Існує кілька версій, чому цей фікус так називається. За однією з них, вона походить від англійського слова "benjamin" (бензоїн). Тому раніше помилково вважали, що фікус Бенджаміна є джерелом бензойної смоли. Другий варіант етимології виводить "benjamina" від санскритського "banij" "баньян", який є іншим представником роду Фікусових. Згідно із ще однією версією, рослина отримала таку назву на честь одного з відомих ботаніків.

Фото: pinterest.com

Щоб фікус радував око, йому необхідно забезпечити умови, а також регулярно підгодовувати. Перед тим як зайнятися цим, варто переконатися, що рослині вистачає місця в горщику. Зазвичай його пересаджують раз на 4 роки, але якщо при огляді ви помітили, що його коріння сплуталося в одну велику грудку це сигнал для пересадки.

Удобрювати фікус потрібно після поливу – щоб був вологий ґрунт. Як правило, починають це робити на початку весни – по одному разу у березні-квітні, у травні – 1 раз на три тижні, а з червня по вересень – близько 2 разів на місяць. З кінця вересня і до початку весни рослина не потребує додаткового харчування.

Добрива для фікуса Бенджаміна бувають рідкі та тверді. Рідкі перед застосуванням розводять за допомогою води відповідно до інструкції. Тверді бувають у вигляді порошків, капсул, гранул, брикетів. Їх зазвичай додають на поверхню ґрунти, не сильно заглиблюючи у верхній шар землі.

Також добрива бувають мінеральними та органічними. Недостатня кількість мінеральних елементів призводить до повільного росту, слабких стебел та блідого листя, а надлишок – до витягнутих тоненьких стебел та білого нальоту на поверхні ґрунту.

Фото: pinterest.com

Які мінеральні компоненти необхідні фікусу Бенджаміна?

    1. Азот (найважливіший елемент, необхідний для росту та розвитку пагонів та листя).

    2. Калій (потрібний для того, щоб рослина не хворіла та пристосовувалася до умов навколишнього середовища).

    3. Фосфор (необхідний для гарного забарвлення листя).

    4. Кальцій (потрібний для вуглеводного та азотного обміну).

До групи органічних добрив належить перегній, компост, пташиний послід, торф.

Фото: pinterest.com

Якими народними засобами можна удобрювати фікус Бенджаміна?

    1. Чайна заварка (необхідно взяти заварку, що залишилася після заварювання чорного чаю; таке добриво не варто використовувати занадто часто, оскільки воно може стати причиною утворення цвілі та появи мошок).

    2. Кавова гуща (її потрібно висушити, а потім змішати із землею всередині вазону; дуже велика кількість кави може обпекти коріння фікуса).

    3. Цукор (можна насипати 1 ч. л. цукру на поверхню і полити водою або зробити розчин - 1 ст. л. цукру на 1 л води, проте з цим добривом слід бути обережним, щоб не спровокувати розвиток в грунті цвілі та гнилі).

    4. Шкірка банана (необхідно приготувати відвар із подрібнених шкірок банана і відстоювати його добу, потім поливати цим рослину 1 раз на два місяці).

    5. Деревна зола (її потрібно засипати безпосередньо в грунт або зробити з неї настій, яким обприскують або поливають рослину).

    6. Бурштинова кислота (необхідно розчинити в 150 мл води 1 г бурштинової кислоти, розмішати, а потім додати ще 850 мл води. Цією рідиною необхідно полити або обприснути фікус лише 1 раз на рік – завдяки їй фікус краще вбирає із ґрунту всі корисні речовини).

    7. Настій кропиви (для цього знадобиться 50 г свіжої або 10 г сухої кропиви, її потрібно настояти два тижні в закритій ємності в 0,5 л води, потім розбавити ще водою. Застосовувати його краще наприкінці активного росту фікуса).

    Фото: pinterest.com

  • Раніше ми розповіли, як удобрювати та розмножувати заміокулькас без шкоди для рослини.
  • Читайте також на theLime, чому пропадає цикламен і як йому допомогти в домашніх умовах.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару