Лайм

Як правильно варити каву в гейзерній кавоварці: топ-5 лайфхаків для чудового смаку

Спробуйте зробити ароматний напій

В умовах війни багато людей в Україні втратили частково або повністю свої доходи, тому змушені відмовитися від деяких благ мирного часу – наприклад, від походів у кафе та ресторани. Щоб заощадити, господині вже навчилися варити каву вдома, наприклад, у турці, проте існують й інші способи. theLime вирішив поділитися з вами порадами, як приготувати ароматний напій у гейзерній кавоварці.

Гейзерна кавоварка (мока-пот, мока-експрес, гейзер) – це найпростіший пристрій, за допомогою якого можна приготувати смачний еспресо, як у дорогій кав'ярні. Зазначимо також, що така кавоварка значно дешевша, ніж кавомашина.

Фото: pinterest.com

Як приготувати каву в гайзерній кавоварці?

    1. Розбираємо кавоварку на складові.

    2. У фільтр-сіточку висипаємо подрібнені зерна кави середнього або великого помелу. Не утрамбовуємо і не насипаємо з гіркою.

    3. Наливаємо воду в нижню ємність, але не вище рівня запобіжного клапана.

    4. Акуратно збираємо конструкцію та щільно закручуємо.

    5. Ставимо на плиту на слабкий вогонь.

    6. Чекаємо, поки з'явиться характерне шипіння - це знак, що кава готова і її можна знімати з плити та розливати в чашки.

Які існують лайфхаки, щоб напій вийшов ще смачнішим?

    1. У гейзерній кавоварці можна варити каву, використовуючи як холодну воду, так і гарячу – таким чином ви зможете приготувати напій із різними смаковими відтінками.

    З холодною водою процес заварювання відбувається довше. При цьому швидко нагріваються всі деталі, у тому числі фільтр із кавою. Він трохи підгоряє, тому смак виходить більш гірким. Пропарювання йде довго, розкривається більше ароматичних та смакових компонентів, а напій виходить інтенсивним та міцним.

    Якщо вибрати другий варіант - спочатку закип'ятити воду і лише потім залити її в нижній резервуар - закипання відбудеться дуже швидко, і процес заварювання буде коротшим. Кава виходить з м'яким смаком, без гіркоти.

    2. Не можна наливати рідини більше, ніж за позначку запобіжного клапана. Справа в тому, що занадто високий тиск може призвести до вибуху.

    3. Якщо напій розбризкується по плиті - це означає, що занадто слабко з'єднані частини кавоварки або між ними залишилися частинки, що перешкоджають щільному закручуванню. Знімаємо, охолоджуємо, розбираємо та пробуємо знову.

    4. Аромат та смак еспресо стане кращим, якщо використовувати каву середнього або великого помелу та подрібнювати зерна безпосередньо перед приготуванням напою.

    5. Не варто довго зберігати готовий еспресо в металевому гейзері – він швидко набуває присмаку металу. Або відразу розливаємо у чашки або переливаємо в іншу ємність.

    Фото: pixabay.com

  • Раніше ми розповіли про популярні помилки, як не варто заварювати чай.
  • Читайте також на theLime, чому термос пахне пліснявою і як прибрати неприємний запах.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати