Лайм

Як не варто заварювати чай: 5 помилок, які ми робимо щодня

Для отримання максимального смаку, аромату та задоволення від процесу їх бажано врахувати перед чаюванням

У холодну пору року люди частіше віддають перевагу гарячим напоям – чаю, каві, какао. І якщо ви вже навчилися правильно варити каву, не допускаючи поширених помилок, зверніть увагу на те, як заварювати чай. theLime ділиться простими рекомендаціями.

Одні сорти чаю необхідно заварювати окропом, а інші – ні

Потрібно враховувати, що чорний чай та пуер заварюють тільки окропом (100°С) – так максимально розкриються їх терпкість та повнота. Якщо залити такий чай водою нижчої температури, він вийде менш насиченим і не таким смачним. Зелений чай – водою з температурою 80°С, тоді як білий і жовтий сорти чаю – 70-75°С. Якщо заварити їх окропом, листя просто зваряться, а отриманий напій втратить свої корисні властивості.

Фото: pixabay.com

Не потрібно заварювати чай надто довго

Існує правило, згідно з яким чорний чай необхідно заварювати близько 5-7 хвилин, а зелений трохи менше (4-6 хвилин). Якщо він заварюється довгий час, він стає дуже міцним і гірким, а також у ньому відбувається процес окислення речовин, які входять до складу чаю. Іншими словами – всі корисні речовини напою просто випаруються. Фахівці вважають такий напій непридатним для вживання, тому що в ньому руйнуються вітаміни, антиоксиданти та амінокислоти.

Фото: pixabay.com

Не можна пити дуже міцний чай

Багато хто з нас любить заварити стандартну чашку чаю об'ємом 200-250 мл не з одним пакетиком, а відразу з кількома. Але так робити не рекомендують. Справа в тому, що в дуже міцному "перезавареному" чаю міститься велика кількість кофеїну. Від одного разу, зрозуміло, нічого не буде, а от регулярне вживання такого чаю може спровокувати серйозні проблеми зі здоров'ям: розлад ШКТ, безсоння, головний біль, зневоднення тощо.

Фото: pixabay.com

Не рекомендується пити чай, заварений учора

Якщо ви зробили ввечері чай, але з якоїсь причини забули його одразу випити, вранці в жодному разі не вживайте цей напій. Справа в тому, що за ніч він встиг втратити свої корисні властивості, більше того – став середовищем для розмноження грибка та бактерій. Через добу після заварювання з чаю випаровуються всі корисні ферменти, не залишається жодного вітаміну. Як це перевірити? Якщо на поверхні є тонка плівка, такий напій пити вже не можна, тому що в ньому активно відбувається окислення.

Фото: pixabay.com

Не можна заварювати одне і те саме чайне листя багато разів

Більшість листових чаїв можна заварювати 3-4 рази, а ось пакетовані - і того менше (один, максимум два рази). Плюс – ми отримаємо напій без смаку та аромату. Винятком є сильно ферментований пуер та улун – їх можна заварювати 5-6 разів.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Які добрива вносити під картоплю після висаджування: поради досвідчених городників

Скільки разів потрібно удобрювати картоплю, які органічні та мінеральні підживлення слід внести після висадки та появи сходів

Тертий пиріг з шоколадною начинкою: небанальний рецепт улюбленого десерту

Як у домашніх умовах спекти тертий пиріг із шоколадним кремом, щоб урізноманітнити звичне меню та побалувати свою родину

Їхні звички відштовхують: які знаки Зодіаку найбільше дратують оточуючих

Астрологи назвали знаки Зодіака, які найбільше дратують інших через свої звички - у списку опинилися Раки, Водолії та Близнюки