Лайм

Як визначити, чи свіжа риба: 4 ознаки, на які варто звернути увагу

Будьте уважними при покупці

У липні в Україні тримається спекотна погода, яка є випробуванням не лише для людей, а й для продуктів харчування. Чим вища температура повітря, тим частіше ламаються холодильники і псується їжа. У таких умовах важливо знати ознаки, які роблять її непридатною для вживання. Раніше ми розповідали, як визначити свіжість яєць, а тепер ділимося, як відрізнити свіжу рибу від протухлої.

Фото: Getty Images

1. Очі

У свіжої риби очі повинні бути прозорими, опуклими, вологими та блискучими, а у протухлої вони каламутні та запалі. Якщо очі виглядають добре, ви можете бути впевнені, що риба свіжа та здорова. Очі деяких риб можуть мати трохи каламутний вигляд, навіть коли вони свіжі (наприклад, у скумбрії). Так відбувається, якщо рибу швидко охолоджують у льоду після видобутку. Тому під час перевірки звертайте увагу і на інші якості.

2. Запах

Свіжа риба повинна трохи пахнути морем або річкою. Не вживайте рибу з різким аміачним або кислим запахом.

3. Шкіра та луска

Якщо продавець дозволить, злегка торкніться риби - при натисканні вона повинна бути пружною на дотик. Поверхня шкіри і луска повинні бути щільними, а потріскана шкіра і луска, що відшарувалася - вірні ознаки гниття риби. Також перевірте, чи немає на ній коричневого або жовтого слизу.

4. Зябра

Зябра риб - відмінний показник якості. У свіжої риби зябра яскраво-червоні, але згодом вони темніють. Чим яскравіший колір зябер, тим свіжіша риба. Як і м'ясо риби, зябра також повинні бути чистими та холодними, а не вкритими слизом.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками