Лайм

Як правильно зберігати дріжджі, щоб збільшити термін їх використання

Як варіант – заморозити їх

Після початку повномасштабної війни в Україні багато господинь зіткнулися з новою реальністю, а саме – дефіцитом звичних інгредієнтів для приготування страв. І якщо у вас закінчуються дріжджі для випічки, їх можна виростити самостійно в домашніх умовах або заморозити, щоб збільшити термін їх використання. theLime ділиться з вами простими рекомендаціями, як це зробити.

Як відомо, дріжджі – це найпростіші одноклітинні гриби, які використовують для ферментації продуктів, випічки та пивоваріння. У холодильнику вони зберігаються не довше 2 тижнів, а за кімнатної температури і ще менше – близько доби. Щоб продовжити термін використання, їх можна заморозити, при цьому зберігши властивості.

Фото: pinterest.com

Як правильно заморозити дріжджі?

    1. Перевіряємо якість продукту - зіпсовані дріжджі немає сенсу заморожувати. У пресованих дріжджів повинен бути рівномірний кремовий колір і трохи кислуватий запах, а при натисканні вони повинні ламатися, а не розмазуватися.

    2. Готуємо порційні шматочки – приблизно по 16-25 г кожний. Великий брусок не зручно використовувати одномоментно, а розморожувати та заморожувати дріжджі кілька разів не можна.

    3. Упаковуємо нарізані шматочки в пергамент або фольгу. Звичайний папір не підійде, оскільки при розморожуванні може розмокнути.

    4. Підписуємо маркером на упаковках дату заморозки. У морозильній камері дріжджі зберігають до 6 місяців.

Як правильно розморозити дріжджі?

Дріжджові грибки не люблять різких перепадів температури, тому розморожувати дріжджі потрібно поетапно - на це знадобиться деякий час.

    1. Перекладаємо заморожені шматочки на блюдце і залишаємо в холодильнику за температури 4-6°С на 8 годин.

    2. Зливаємо воду, що утворилася, і використовуємо продукт для приготування страв.

Як висушити дріжджі?

    1. Розламуємо брусок. Додаємо в масу невелику кількість борошна, перемішуємо.

    2. Застилаємо деко пергаментним папером, висипаємо на нього крихти.

    3. Накриваємо дріжджі марлею і залишаємо сушитися в приміщенні, що добре провітрюється, при кімнатній температурі.

    4. Коли дріжджова маса добре підсохне, пересипаємо її у скляну банку. Горлечко накриваємо папером або натуральною тканиною і перев'язуємо ниткою - кришкою закривати тару не можна.

У такому вигляді дріжджі можна зберігати до 6 місяців у темному сухому місці. У холодильнику – близько року.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також