Лайм

Як позбутися іржі за допомогою Кока-коли: 4 простих лайфхака

Знайдіть для себе оптимальний варіант

Окислювальний процес негативно впливає на чорні метали. При постійному контакті води та повітря утворюється коричневий наліт – іржа. Він з'являється не тільки в трубах каналізації, але й у ванній кімнаті та навіть на автомобілі. Для боротьби із цією проблемою застосовують як різні хімічні речовини, так і народні методи. Раніше ми вже розповідали, як видалити пляму від іржі на одязі, цього разу поділимося секретами видалення іржі з металу. А зробити це можна за допомогою усім нам добре відомого газованого напою - Кока-коли.

Справа в тому, що в складі цього продукту міститься фосфорна кислота, яка допомагає розщеплювати іржу. Спосіб для видалення іржі слід обирати, взявши до уваги наступні фактори: визначити, наскільки іржавими є ваші матеріали, скільки предметів ви хочете обробити одночасно та наскільки велика площа іржавої поверхні. Для невеликих предметів і поверхні найкращим вибором може бути просто протерти матеріали газованим напоєм, але якщо у ваших планах обробити одразу кілька предметів великого розміру - можливо, тоді варто замочити іржаві матеріали у розчині.

Фото: Getty Images

Спосіб 1: замочуємо предмет на 24 години у Кока-колі

Для цього потрібно знайти скляну або пластикову ємність, яку можна повністю заповнити Кока-колою. Розмір контейнера, який ви будете використовувати, має бути таким, щоб повністю занурити та помістити у нього всі матеріали, які хочете обробити. Після того, як вказаний час мине, дістаємо предмети та прибираємо залишки липкого напою за допомогою звичайної води чи миючих засобів. Якщо ж отриманий результат вас не задовольнив, повторити процедуру із замочуванням можна ще раз.

Спосіб 2: наносимо Кока-колу на м'яку тканину

Якщо перший варіант вам із якихось причин не підійшов, можна спробувати наступний. Візьміть змочену у Кока-колі тканину і приберіть іржу там, де це необхідно. Цей спосіб значно економить час та дає результат на лічені хвилини. Однак від підходить лише для тих випадків, коли прибрати потрібно мінімальну кількість іржі. Після очищення предмету безалкогольним напоєм очищаємо поверхню водою чи миючими засобами.

Фото: Getty Images

Спосіб 3: видаляємо іржу за допомогою Кока-коли та фольги

Це чудовий варіант для боротьби з їржею, яка утворилася на хромованих поверхнях, оскільки фольга досить міцна, щоб видалити стійку іржу. Якщо у випадку із тканиною прибрати можна лише легкі плями іржі, то за допомогою фольги та Кока-коли можна позбутися від застарілих іржавих плям.

Спосіб 4: видаляємо іржу за допомогою зубної щітки і Кока-коли

Щетини зубної щітки достатньо міцні, щоб видалити іржу, але і достатньо м'які, щоб захистити ваші матеріали від подряпин і пошкоджень. Ви можете занурити зубну щітку в газований розчин, а потім нанести його на мсце, де є іржа, або вилити Кока-колу на предмет, після чого почекати 15 хвилин перш ніж приступити до очищення. Якщо у вас є невелика ділянка з іржею, від якої потрібно позбутися, просто нанесіть на зубну щітку Кока-колу та потріть нею виріб. Якщо потрібно прибрати велику кількість іржі - дайте Кока-колі подіяти, і тільки потім починайте процес очищення. Також не забувайте промивати поверхню водою після застосування Кока-коли.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару