Часник - універсальний продукт, адже використовується не лише для приготування багатьох страв, але й для профілактики і лікування захворювань. Тому немає нічого дивного в тому, що кожна господарка садить хоча б кілька рядочків часнику на своєму городі. Після збору хорошого урожаю постає інше питання: як правильно його зберігати? theLime розібрався у цій темі і готовий розповісти вам секрети, за допомогою яких часник не висохне і не пожовтіє, а збереже свої корисні властивості аж до зими.
Як правильно зберігати часник?
Сплетеними косами
Для цього стебла не потрібно обрізати, а сплести у коси та розвішати на гачки. У такому вигляді зберігати часник рекомендується у темному приміщенні (на горищі, терасі, у підвалі, коморі чи лоджії). Оптимальна температура зберігання зимового часнику – від -2°С до +4°С градусів при вологості повітря 60-80%, а літній витримує температуру до +20°С градусів при вологості 50-70%.
У ящиках, контейнерах чи кошиках або мішках
Як і у першому випадку, приміщення має бути темним, а оптимальна температура зберігання – така ж, як і для сплетених кіс. Яку б тару ви не обрали, вона повинна бути з отворами для повітря. Краще зберігати часник подалі від капусти, картоплі, моркви і буряків.
У полотняних мішках
Умови зберігання – такі ж, як і в попередніх випадках. Лише два ключових фактори - прохолода та темне місце.
У банках
Якщо вищеперераховані способи вам не підходять, наприклад, бо ви живете в квартирі з обмеженою кількістю вільного простору, зберігати часник можна у скляних банках. Попередньо їх слід ретельно вимити та добре просушити. Після чого часник покласти у ємність цілими головками або розібравши його на зубчики. Банки не закривайте кришками, тільки поставте у сухе,темне місце.
Пересипати сіллю
Часник у банках можна пересипати сіллю, яка поглинатиме вологу. Так само сіллю можна пересипати і головки в коробках чи контейнерах.
У харчовій плівці
Якщо часнику не так і багато, можна обернути кожну з головок харчовою плівкою- це допоможе захистити продукт від висихання.
У лушпинні цибулі
Лушпиння цибулі чудово підходить для зберігання часнику. Для цього пересипаємо лушпинням головки у мішках, кошиках або ящиках.
В олії
Почищені зубчики покладіть у стерилізовані банки, залийте олією так, щоб вона повністю покривала часник, і щільно закрийте кришкою. Термін зберігання такого часнику – до 3 місяців. Він не втрачає своїх властивостей, а олія робить продукт ще ароматнішим. Використану олію не слід викидати, її можна додавати до салатів, соусів чи супів.
У морозилці
Перший спосіб – цілі неочищені зубчики загорніть в плівку або фольгу і покладіть їх у морозилку. Другий – зубчики часнику очистіть, їх можна порізати або перемолоти, далі загорніть у надійний матеріал чи в пакет і покладіть в морозильну камеру. У процесі заморожування часник може злипнутися, але його легко можна натерти.
- Дізнайтесь, як правильно заморожувати вишню, щоб зберегти вітаміни до зими.
- Також почитайте, як зберігати яйця в холодильнику, щоб вони довше залишалися свіжими.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.