Лайм

Як правильно заморожувати вишню, щоб зберегти вітаміни до зими: 10 порад

Це можна зробити як з кісточками, так і без

Початок літа у багатьох традиційно асоціюється із сезоном ягід та фруктів. Тому деякі господині намагаються максимально використовувати цей час, щоб балувати своїх рідних смачними десертами і робити заготовки на зиму. І якщо ви вже заморозили полуницю, радимо також зробити те саме з вишнями. theLime вирішив докладніше розповісти про цей процес.

Фото: pixabay.com

Загальні рекомендації щодо заморожування:

1. Для заморожування необхідно вибрати стиглі ягоди без пошкоджень. Ягоди, які не дозріли, або навпаки – переспілі, або ті, які вже кілька днів полежали при кімнатній температурі, не підійдуть.

2. Щоб зберегти максимум вітамінів, час між збиранням ягід і заморозкою має бути мінімальним. Збирати їх потрібно у суху, нежарку погоду.

3. Перед заморожуванням вишні необхідно перебрати, очистити від плодоніжок і промити в проточній воді. Потім розкласти на паперові або вафельні рушники, щоб увібралася зайва волога, або залишити на друшляку.

4. Оптимальна температура для заморозки -18-23°С.

5. Заморожувати вишню можна в звичайних пакетах, пакетах-слайдерах зі спеціальною застібкою або пластикових контейнерах. Головне – щоб ягоди були добре упаковані та зав'язані (закриті герметично кришкою). Це необхідно для того, щоб вони не вбирали сторонніх запахів у морозилці.

6. Найкраще заморожувати вишню невеликими порціями – до 500 г. Після розморожування вишню не можна повторно заморожувати.

7. Вишні без кісточок можуть зберігатися у морозилці близько 2 років. Що стосується ягід, заморожених повністю, з кісточками, то їх бажано тримати не більше 10-12 місяців. Справа в тому, що при більш тривалому зберіганні з кісточок починає виділятися шкідлива для здоров'я синильна кислота.

Фото: pinterest.com

Як правильно заморожувати вишні з кісточками

Сухі, попередньо очищені ягоди викладаємо на чистий пластиковий лоток в один шар. Ставимо його в морозильну камеру на кілька годин. Потім затверділі вишні пересипаємо у звичайні пакети, пакети із застібками або в лотки та відправляємо на тривале зберігання на зиму. Так ягоди не злипнуться в одну грудку, і їх зручно буде брати для приготування компотів або коктейлів.

Деякі господині просто заморожують чисті вишні одразу в пакеті-слайдері, рівномірно розподіляючи їх по всій поверхні.

Як правильно заморожувати вишні без кісточок

З попередньо вимитих вишень необхідно видалити кісточки. При цьому це потрібно постаратися зробити так, щоб втратити якнайменше соку. Після цього викладаємо ягоди в друшляк і чекаємо, поки він стече.

Потім викладаємо їх у лоток одним шаром і ставимо в морозильну камеру – протягом кількох годин вони проходитимуть попередню заморозку.

Через зазначений проміжок часу затверділі вишні обережно висипаємо в чисті контейнери і щільно закриваємо кришкою. Знову відправляємо у морозилку для тривалого зберігання.

Як правильно заморожувати вишні без кісточок у цукровому сиропі

Ще один спосіб – заморозити вишні у цукровому сиропі. Такі ягоди потім можна буде використовувати для начинки в різних десертах або для компотів.

Для цього потрібно взяти 1,5 кг цукру на 1 л води. Висипаємо цукор у каструлю, заливаємо водою і гріємо доти, доки всі кристалики не розчиняться. Знімаємо з вогню та чекаємо, поки сироп охолоне.

Вишню вимиваємо, очищаємо від кісточок та розкладаємо у пластикові контейнери. Заливаємо цукровим сиропом та залишаємо при кімнатній температурі приблизно на 2 години.

Потім герметично закриваємо кришками і відправляємо в морозильну камеру.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Джинси кольору кокосового молока – актуальний тренд 2024 року: ідеї для стилізації

Стилістrf Юлія Попель розповіла про тренд 2024 року – джинси кольору кокосового молока, які можна поєднувати з будь-яким верхом та взуттям 

Вирощування огірків: як правильно формувати рослину, щоб вона дала багато врожаю

Як потрібно правильно формувати огіркову ліану в теплиці, навіщо її підв'язувати, а також видаляти всі пасинки, вуса та нижнє листя  

Готуємо мариновані печериці, які будуть смачніші за магазинні: простий рецепт

Як у домашніх умовах приготувати мариновані печериці зі спеціями, щоб урізноманітнити меню своєї родини смачною закускою