Лайм

Який посуд підходить для посудомийної машини, а що краще помити вручну

Поради, які знадобляться

Якщо ви вже знаєте, чим замінити засіб для миття посуду чи як продезінфікувати губку для його миття, час розібратися із миттям посуду у посудомийній машині. Можливо, вона давно є на вашій кухні або ж ви лише плануєте її придбати – про те, який посуд можна в ній мити, а який ні, варто дізнатися заздалегідь.

Фото: Getty Images

Що не можна мити в посудомийній машині?

  • Вироби з дерева. Сюди відносяться дощечки, тарілки, ложки, лопатки і т.д. Справа в тому, що ці предмети можуть потріскатися і деформуватися, чи навіть "лопнути" під впливом високої температури.
  • Вироби з фарфору. Унікальні малюнки на порцеляновому посуді після миття в посудомийній машині можуть потьмяніти, однак це правило не стосується сучасного порцелянового посуду.
  • Вироби з алюмінію. Через миючі засоби і високу температуру на їхній поверхні утворюється чорний наліт, який в майбутньому буде важко видалити.
  • Вироби з чавуна. Миючі засоби для посудомийних машин можуть призвести до появи іржі на цьому матеріалі.
  • Вироби з кришталю. Цей крихкий матеріал може помутніти під впливом агресивних миючих засобів, в той час як механічний вплив посудомийної машини призведе до появи сколів і тріщин.
  • Кухонні ножі. Від миття у посудомийній машині вони стають не такими гострими, як були раніше, а самі вироби можуть пошкодити деталі кухонної техніки.

Якщо потрібно позбутися від гару чи застарілого жиру, то краще зробити це вручну, в протилежному випадку фільтри кухонної техніки можуть забитися.

  • Чайники, міксери, пароварки і будь-які інші електроприлади теж рекомендується мити руками, оскільки дроти і електросхеми можуть пошкодитися у посудомийній машині.

Що можна мити в посудомийній машині?

  • Пластиковий посуд. Контейнери для їжі, тарілки, ножі і виделки, склянки, обробні дошки і будь-які інші вироби, що виготовлені з цього матеріалу.
  • Посуд з нержавіючої сталі. Каструлі, сковорідки, сотейники, термоси, столові прилади – все це сміло можете відправляти до посудомийної машини.
  • Посуд з кераміки. Каструлі, чашки, тарілки та інші предмети теж не пошкодяться і гарно вимиються у машинці.
  • Скляний посуд. Будь-які вироби зі скла добре вимиваються у посудомийці, але бажано розташовувати їх подалі від стінок кухонної техніки.
  • Соковижималки, силіконові, керамічні та скляні форми для випічки теж можна мити не вручну.

Фото: unsplash.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як правильно називати свято Великодня - Паска, Пасха та інші варіанти, які використовуються і не використовуються