Лайм

Що робити, якщо харчова міль зіпсувала сухофрукти: прості способи врятувати продукти

Не поспішайте викидати всю сушку

Щоб у борошні, крупах та інших сухих продуктах не заводилися жучки та міль, слід зберігати їх у герметичних ємностях, наприклад, пластикових контейнерах або скляних банках із кришками. На тканинні мішечки, паперові та целофанові пакети розраховувати не слід: шкідники їх швидко прогризають. Якщо така неприємність трапилася з вашим запасом сухофруктів чи горіхів, можна спробувати їх врятувати.

Фото: Getty Images

Розпізнати присутність шкідника можна за наявністю сухих коконів, павутинок та маленьких білих черв'ячків в упаковці сухофруктів. Також сліди життєдіяльності молі можна помітити на полиці, де зберігаються продукти.

Метелики молі живуть 3-14 днів. Вони не харчуються, але відкладають яйця. Кожна самка може відкласти до 100 яєць, з яких виростають личинки - головні вороги сухих продуктів. Кладки яєць молі дуже маленькі, і ви навряд побачите їх неозброєним оком. Тому, помітивши на кухні міль, слід одразу ж обробити сухофрукти.

Фото: Getty Images

Спосіб у духовці. Сухофрукти переберіть та викиньте шматочки, сильно зіпсовані міллю (з павутинками, залишками коконів, личинками). Чисті сухофрукти викладіть на лист і поставте в духовку, розігріту до температури близько 70 градусів (на мінімальний вогонь). Прогрійте їх протягом 40 хвилин: за цей час жар уб'є яйця харчової молі.

Спосіб у морозилці. Заморозка також допоможе вбити яйця молі у сухофруктах. Заберіть їх у морозилку на 2-3 дні, після чого можете не боятися шкідників.

Якщо після обробки ви все одно гидуєте їсти сухофрукти, промийте їх в окропі, проточною водою і використовуйте для приготування узвару або компоту.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару