Лайм

Як підготувати картоплю до зими, щоб довше зберігалася: корисні поради

Зробіть це перед закладкою картоплі у погріб чи підвал

Копати картоплю зазвичай починають із серпня і закінчують у середині вересня, залежно від сорту та погодних умов. Перед тим, як прибрати її на зберігання в погріб чи підвал, слід просушити та підготувати бульби. Для цього скористайтеся порадами досвідчених фермерів, які стануть у нагоді і в майбутньому.

Фото: Getty Images

Якщо ви копали картоплю за дощової погоди або земля була сирою, просушіть її перед закладкою в льох. Покладіть картоплю під навісом або в сараї на протягу, щоб забезпечити максимальне провітрювання.

Також картоплю важливо охолодити, якщо ви копали її у спеку. Для цього можна присипати її землею, щоби температура всередині купи знизилася.

Не поспішайте забирати картоплю на зберігання, якщо на ній багато механічних пошкоджень. Картопля може лежати в сухому місці до 3 тижнів, і за цей час її шкірка стане міцнішою, а бульби заживуть. Таке "лікування" також важливо провести, якщо під час збирання врожаю були дощі чи посуха.

Переберіть картоплю перед тим, як покласти її на зберігання, пошкоджені бульби відокремте від здорових.

Фото: Getty Images

Краще зберігати картоплю в дерев'яних ящиках або на дошках, щоб не допустити контакту бульб із холодним залізом, цементом, бетоном, цегляною кладкою.

Якщо у погребі чи підвалі погана вентиляція, слід захистити картоплю від вологи. Зробити це можна за допомогою соломи, мішковини чи стружки. Оптимально, якщо температура при цьому не перевищуватиме 5 градусів за Цельсієм.

Щоб картопля довше зберігалася і не гнила, її можна посипати сухим лушпинням цибулі або сухим подрібненим листям горобини.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати