Лайм

Як і де зберігати свіжі яблука, щоб не зіпсувалися до весни: поради та лайфхаки

Важливо врахувати усі етапи

Період різноманітних заготовок у самому розпалі, тому якщо ви вже знаєте, як заготовити на зиму солодку кукурузу, прийшов час розібратися із яблуками. Скориставшись простими порадами, які ми для вас підготували, ви зможете зберегти свіжість цього фрукта надовго.

У цьому питанні важливо враховувати всі етапи: від правильного збору урожаю до вибору тари для зберігання та методу, який захистить яблуко від шкідників та гниття.

Фото: unsplash.com

Як збирати яблука для тривалого зберігання? Ці фрукти дуже чутливі до будь-яких механічних пошкоджень, тому пам'ятайте:

  • фрукт збираємо з гілки разом з тонкою плодоніжкою, намагаючись при цьому не обломити гілочки. Якщо плодоніжку видалити, зберігати таке яблуко буде значно складніше, оскільки через ранку проникнуть бактерії і грибки.
  • Бережемо шкірку. Слідкуйте за тим, щоб при зборі не подряпати плоди нігтями і не залишити на них сліди.
  • Не обтираємо плоди, тому що тоді ми знімаємо з шкірки тонкий восковий наліт, який захищає яблука від хвороб.
  • Яблуню не трясемо. Якщо є можливість дістати до кожного яблука, не потрібно трясти дерево.
  • Опалі з дерева плоди збираємо в окремий контейнер. Навіть якщо вони виглядають добре і ще не почали псуватися, мікроорганізми з ґрунту могли на них вже потрапити.

Найкраще для тривалого зберігання підходять пізньостиглі сорти. Шкірка у таких плодів більш щільна, тому вони зберігаються краще і від хвороб страждають набагато менше.

Якщо хочете, щоб яблука пролежали якомога довше, приміщення, в якому вони будуть зберігатися, слід зазделегідь підготувати. Необхідно створити умови, в яких етилен вироблятиметься найменш активно, яблука "дихатимуть" не так інтенсивно і не старітимуть так стрімко. Тому температуру повітря в підвальному приміщенні потрібно підтримувати від нуля градусів до максимум +4, а вологість - на рівні 80-90%, бажано без різких коливань.

Не забудьте обробити приміщення. Для цього потрібно приготувати розчин з вапна (свіжегашеного), мідного купоросу та 20 л води. Білити стіни вапном слід в кількості близько 1,5 кг, 150 г купоросу мідного, і водою в обсязі 10 л. При наявності обприскувача - розведіть в 10 літрах води близько 500 г залізного купоросу і обробіть підлогу.

В чому зберігати?

Зберігати плоди краще за все в дерев’яних ящиках або паперових коробках. Ідеальний варіант — це ящики з дерева, збиті дрібними гвоздиками з рейок, товщиною приблизно в сантиметр.

Фото: unsplash.com

Як зберігати?

Спосіб 1: у ящиках шарами

Укладати плоди слід плодоніжками догори пошарово без перекладки матеріалом. Укладання в дерев’яні або паперові ящики дещо ускладнить етап перевірки якісті фруктів: якщо на самому нижньому "поверсі" яблуко раптом почне гнити, до нього важко буде добратися, щоб його викинути. Якщо ж пропустити цей момент, гниль дуже швидко може поширитися і на сусідні яблука і зіпсувати значну частину врожаю.

Спосіб 2: загортання в папір перед зберіганням

Не слід використовувати журнали і газети, оскільки вони виготовлені зі щільного матеріалу, яким можна поранити шкірку яблука. Краще взяти звичайні серветки. Повністю сухе яблоко замотуємо в папір та кладемо в заздалегідь підготовлену тару плодоніжками догори. В такому вигляді фрукти можуть зберігатися тривалий термін. Головне – добре відібрати яблука і не брати на зберігання зіпсовані.

Спосіб 3: зберігання яблук з перекладкою

Для цього методу використовують звичайний сухий річковий пісок, до якого додають деревну, пічну золу чи сажу (десяту частину від піску). Пісок і золу (сажу та інше) потрібно насипати на дно тари шаром в 3-4 см, після чого розмістити плоди яблук так, щоб вони не стикалися бочками один до одного. Далі потрібно насипати настпний шар, повністю покривши яблука, зверху викласти наступні яблука і т.д. Зазвичай вміщується три або чотири «поверхи» - тут все залежить від розміру плодів або тари. Якщо немає під рукою річкового піску та золи з сажею, то можна замість них використати тирсу, деревну стружку (будь-яку крім хвойників), лушпиння від цибулі, торф (сухий) або навіть мох (діє як абсорбент).

Фото: unsplash.com

Спосіб 4: закопування в грунт

Для цього можна використовувати поліетиленову плівку, поліетиленові пакети або мішки. Викопуємо яму 45 см в глибину, для захисту від мишей укладаємо на дно ялівець або ялину. Фасуємо плоди по пакетам по 6 кг, кладемо в яму і закопуємо.Позначити місце можна за допомогою прапорців або палиць.

  • Дізнайтесь, як зберігати огірки, щоб довше залишалися свіжими. Скористайтеся маленькими хитрощами!
  • Також почитайте про те, як правильно зберігати молодий часник. Порад від досвідчених городників знайдете тут.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як правильно називати свято Великодня - Паска, Пасха та інші варіанти, які використовуються і не використовуються