Сезон заготовок овочів, фруктів та зелені на зиму в самому розпалі. Якщо ви вже знаєте, як зберегти щавель, щоб у холодну пору року він був як свіжий, тепер озбройтеся перевіреними лайфхаками заморозки базиліка. Ця пряна рослина має дуже приємний смак та аромат, і використовуються у кулінарії різних країн.
Базилік можна сушити, заморожувати та консервувати. Сушений базилік виділяє не менш приємний аромат, ніж свіжий. А підготувати його до зберігання можна кількома способами: на відкритому повітрі, в електросушарці, мікрохвильовій печі, духовці.
Як заготовити базилік на зиму в морозилці
Щоб заморозити пряну траву, її потрібно вимити, потім бланшувати окропом, після чого швидко занурити в крижану воду, щоб зберегти насичений колір. Далі потрібно просушити на паперовому рушнику і невеликими порціями розкласти по пакетах. Потім помістити в морозильну камеру для зберігання.
Ще один спосіб заморожування базиліка - з водою. Подрібніть вимиту пряність і розкладіть по невеликих ємностях (можна використовувати форми для льоду) і залийте водою. Заморозьте. Готові кубики перекладіть у пакети, які потім зберігайте у морозильній камері холодильника. Замість води можна використовувати оливкову олію.
Як заготовити базилік на зиму у банках
Базилік також можна заготовити в суміші з іншими прянощами, наприклад з петрушкою та селерою. Для цього візьміть по 200 г базиліка та петрушки, 50 г листя селери, 3 головки часнику, 2 пекучого перчика та 3 столові ложки солі.
Всі інгредієнти промийте, просушіть та пропустіть через м'ясорубку або подрібніть у блендері. Пряну суміш перекладіть у стерилізовану банку, накрийте кришкою і відправте на зберігання в холодильник. Такою приправою можна ароматизувати оливкову або соняшникову олію, майонез, кетчуп або сметану.
Приправа із базиліка з горіхами
Незамінною зимою стане ароматна приправа з горіхами. Щоб приготувати її, потрібно взяти 150 г базиліка, 15 шт. волоських горіхів, 6 столових ложок оливкової олії, 10 зубчиків часнику, 1 чайну ложку солі. Подрібніть у блендері базилік, часник та горіхи до отримання пастоподібної маси. Додайте сіль та олію. Готову суміш розкладіть по стерилізованих банках, закрийте кришкою. Зберігайте у холодильнику.
- Раніше ми розповідали, як правильно заморожувати овочі та фрукти на зиму.
- Читайте також, які продукти не варто морозити на зиму - вони не збережуть ні смаку, ні вітамінів.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.