Лайм

Як правильно чистити і сушити замшеві кросівки, щоб не було розводів та плям

Скористайтеся корисними порадами

Кросівки – улюблене взуття багатьох, і це зовсім не дивно, адже вони зручні і знадобляться у багатьох випадках. Тому доглядати за виробом потрібно ретельно та своєчасно, щоб він радував вас якомога довше. Раніше ми розповіли, як самостійно зробити засіб для чищення білої підошви, а цього разу поділимося, як прати замшеві кросівки у машинці і вручну.

Фото: unsplash.com

Прати взуття із замші в пральній машині варто лише в тому випадку, коли виріб забруднений на 80-90% і якісно почистити вручну буде вкрай важко.

Як прати кросівки в машинці?

  • 1-2 столові ложки порошку (не відбілюючого, а краще – гелю для прання, оскільки він матиме більш щадний вплив);
  • тривалість не більше години;
  • викручування - 700 обертів;
  • температура - 40-50 градусів.

Крім того, важливу роль тут відіграє якість самих кросівок. Якщо взуття якісне – воно витримає автоматичне прання. Після чого вам залишиться лише правильно висушити виріб.

Як правильно сушити?

  • Не рекомендується сушити біля батареї або кондиціонера. Волога добре випарується і при кімнатній температурі.
  • Бажано використовувати дерев'яні (їх потрібно обернути пакетом) або пластикові колодки – це допоможе запобігти деформації і прискорить сам процес сушіння.
  • Після прання кросівки краще поставити в тінь, оскільки агресивні сонячні промені можуть призвести до небажаних наслідків: зіпсувати колір та форму взуття.
  • Не варто користуватися спеціальними сушарками з нагрівальними елементами. Справа в тому, що від них на носках можуть з'явитися "хвилі", і деякі матеріали, особливо замша, втратять свій колишній зовнішній вигляд.
  • Ідеальний термін висихання - півтора-два дні.

Фото: unsplash.com

Як на рахунок ручного догляду?

Тут все в першу чергу залежить від типу забруднень. Якщо потрібно відмити вуличний пил і землю, замшеві кросівки можна випрати, використовуючи звичайний пральний порошок. Якщо ж це жирні плями, візьміть засіб для миття посуду. Якщо забруднення ледь помітні, скористайтеся звичайною губкою, змоченою в мильному розчині.

Щоб спростити собі задачу, після намилювання і перед ополіскуванням залиште кросівки постояти на 3-5 хвилин.

Якщо ж забруднення значні, намочіть взуття у воді перед тим, як починати чищення. Використовуйте щітку з м'яким ворсом, оскільки жорстка щетина може стерти фактуру замшевого матеріалу. Рекомендована концентрація порошку - 1-2 столові ложки на склянку води.

Щоб запобігти появі розводів, ретельно прополощіть взуття у чистій воді після того, як закінчите процес очищення. Можна прополоскати навіть кілька разів, тоді результат точно буде позитивним.

Фото: unsplash.com

Зберегти замшу в гарному стані досить просто, якщо доглядати за нею своєчасно і правильно. Дотримання простих рекомендацій продовжить термін життя улюбленій парі взуття та вбереже від передчасного викидання.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як правильно називати свято Великодня - Паска, Пасха та інші варіанти, які використовуються і не використовуються