Лайм

Що означають знаки прання на одязі та як їх правильно розшифрувати

Продовжіть життя вашій улюбленій речі за допомогою якісного догляду

Купуючи нову річ, перше, що слід зробити – ознайомитися із правилами догляду за нею. Вони вказані на ярлику, який зазвичай розміщений на верхній частині одягу чи збоку. Якщо ж проігнорувати рекомендації на бірці, шанси того, що річ у майбутньому буде легко зіпсувати, значно зростуть. Ми вже розповіли про 5 поширених помилок під час прання, а цього разу поділимося, як розшифровуються знаки на ярликах.

Навіщо потрібні бірки на одязі?

Всі тканини різні, тому і догляд за ними різний. Щоб не зіпсувати річ та носити її якомога довше, виробники розміщують умовні позначення із спеціальними значками, які потрібно "розшифрувати".

Тому після покупки нової речі не поспішайте зрізати ярлик та викидати його. Адже запам’ятати усі рекомендації буде доволі складно. Якщо бірка на одязі не заважає при носці і не натирає шкіру, краще її залишити.

Фото: Getty Images

Знаки прання можна об’єднати у п’ять основних типів:

  • позначки прання (таз з водою)
  • сушка (квадрат)
  • прасування (праска)
  • хімчистка (кружечок)
  • відбілювання (трикутник)

Якщо будь-який значок на одязі підкреслений однією лінією – це означає, що річ потрібно прати у делікатному режиму, якщо двома – особливо делікатному. Якщо знаки на ярлику перекреслені – маніпуляцію робити не слід.

Позначки на одязі для прання

Ємність з водою вказує, при якій температурі можна прати одяг, і чи можна взагалі. Зазвичай, температуру води вказують цифрами, іноді крапками. Одна крапка – прання допустиме при температурі 30 градусів, дві – 40, три – 60. Якщо зображення тазу перекреслено, це вказує на те, що річ прати не можна.

Фото: dyvys.info

Ярлики для сушки

Режим сушки або віджимання можна дозволений у тому випадку, якщо на ярлику є значок квадрата. Квадрат з дугою – річ можна сушити на мотузці у підвішеному стані. Перекреслений квадрат вказує на те, що сушка заборонена.

Фото: dyvys.info

Ярлики для відбілювача

Відбілювачі бувають різних типів: хлоровмісні, кисневмісні, оптичні. Оптичні вважаються найбільш безпечними для тканин, однак найменш ефективними. Хлоро- та кисневмісні продемонструють кращу ефективність, проте можуть пошкодити делікатну тканину. Не всі речі можна відбілювати, тому краще звіритися з рекомендаціями на бірці.

Фото: dyvys.info

Ярлики для прасування

Для кожної тканини є оптимальний температурний режим, який на ярлику вказаний крапками. Одні речі можна прасувати з сильним нагріванням праски, у той час як інші дозволяється прасувати з використання мінімальної температури.

Фото: dyvys.info

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару