Лайм

Які електроприбори споживають найбільше електроенергії і що варто вимкнути ввечері 10 жовтня

Будьте економними в пікові години енергоспоживання

Масований ракетний удар по Україні 10 жовтня спричинив порушення електропостачання. Багато населених пунктів, включаючи Львів, Дніпро, Харків, Суми, Київ, Тернопіль та Рівне частково або повністю залишилися без світла. Українців попередили про віялові відключення електроенергії, а голова комітету Верховної Ради з енергетики та ЖКГ Андрій Герус закликав обмежити використання електроприладів у піковий вечірній годинник, з 17 до 23 години.

Портал Renewable Energy World перерахував, яка побутова техніка споживає найбільше електроенергії. Саме її рекомендують не включити увечері 10 жовтня.

Фото: Getty Images

1. Обігрівачі

На сьогодні найбільшим споживачем енергії в будинках є обігрівачі, на частку яких припадає близько 31,3% загального енергоспоживання. Якщо у вашому будинку холодно, постарайтеся нагріти його до 17:00, а ввечері використовуйте теплий одяг та пийте гарячий чай. Врахуйте, що механізми роботи пристроїв, які обігрівають будинки та воду (котли та електричні колонки) також споживають значну кількість електроенергії.

2. Пральні та посудомийні машини

На пральні, посудомийні та сушильні машини припадає до 14% енергоспоживання, тому 10 жовтня утримайтеся від прання.

3. Бойлери та інші водонагрівачі

Використовуючи 13,6% енергії будинку, водонагрівачі є третім за величиною споживачем. Після 17:00 вимкніть бойлер та використовуйте теплу воду економно.

4. Охолоджувальні пристрої (кондиціонери)

Для охолодження будинку потрібно значно менше енергії, ніж для обігріву — 10,7% від загальної кількості. Тим не менш, охолоджувальні пристрої займають помітне місце в списку і, отже, використовувати їх не варто.

5. Холодильники

Холодильник у будинку споживає 4% усієї енергії. Нові прилади споживають менше енергії, тому старі холодильники по можливості також варто вимкнути.

6. Кухонна техніка

На прилади для приготування їжі на кухні йде від 1,3% загального енергоспоживання будинку. Увечері 10 жовтня не включайте електроплиту, мікрохвильову піч, електричну духовку, електрочайник і кавоварку.

7. Комп'ютери, телевізори та інша побутова електроніка

Комп'ютери, ноутбуки, телевізори, ігрові приставки – енергоємні прилади, тому після 17:00 постарайтеся їх не використовувати.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати