Лайм

Як визначити свій тип шкіри і підібрати щоденний догляд: поради експерта

Простий метод, про який багато хто не знає

Для правильного догляду за обличчям важливо визначити свій тип шкіри. Знаючи, який тип маєте, ви легко зможете підібрати доглядові засоби та ефективні процедури. Сертифікований дерматолог Аананд Геріа з Geria Dermatology разом із колегами-лікарями медичних наук Крістіною Чанг, Хедлі Кінг та Гітою Ядав, поділилися з виданням Byrdie простим методом точного визначення типу шкіри.

Тип шкіри насамперед визначається генетикою, проте, за словами Хедлі Кінг, на неї можуть впливати й інші фактори, наприклад, певні ліки, вік і навіть довкілля/клімат.

Читайте також: Експерт пояснив, чому взимку шкіра стає сухою та яка звичка цьому сприяє.

Фото: Getty Images

Щоб точно визначити свій тип шкіри, експерти рекомендують спробувати просту техніку:

Вимийте обличчя м'яким засобом для очищення, промокніть його насухо і не наносьте ніяких інших продуктів. Зачекайте 30 хвилин, потім оцініть, як виглядає та відчувається ваша шкіра.

"Якщо ваше обличчя здається блискучим по всій області, у вас, ймовірно, жирна шкіра. Якщо вона блищить тільки в Т-зоні, це означає, що шкіра комбінована. Якщо ваша шкіра здається стягнутою і виглядає тьмяною, у вас суха шкіра. І якщо шкіра подразнена і ви відчуваєте дискомфорт, у вас чутлива шкіра", - каже Гіта Ядав.

Читайте також: Як не зіпсувати шкіру домашніми засобами: корисні поради косметолога.

Фото: Getty Images

Жирна шкіра

"Жирна шкіра часто здається блискучою через надмірне вироблення шкірного сала", - зазначає Ядав. Експерт додає, що надлишок сала може зробити пори більшими та помітними.

"Коли справа доходить до вибору продуктів, однією з найбільших помилок є те, що жирна шкіра не потребує вологи, - каже Герія. - Це абсолютно неправильно: вам все одно потрібно використовувати зволожуючий крем".

Дерматолог рекомендує людям із жирним типом шкіри вибирати зволожуючі креми легких, нежирних текстур. Також хороші для щоденного використання засоби для чищення, які піняться.

Читайте на тему: Як доглядати за шкірою обличчя без грубих помилок – інтерв'ю з косметологом.

Суха шкіра

Загальні характеристики сухої шкіри включають тьмяний вигляд, лущення та навіть відчуття стягнутості чи дискомфорту, каже Ядав.

Для сухого типу шкіри експерт рекомендує використовувати продукти, що містять комбінацію зволожувачів - інгредієнтів, які притягують до шкіри молекули води, а також пом'якшувальні засоби - компоненти, які допомагають "запечатати" воду, пом'якшити та розгладити поверхню шкіри.

Дерматологи радять купувати зволожуючі засоби в баночках, які, як правило, багатші на інгредієнти, аніж креми в пляшечках з дозаторами.

Також людям із цим типом варто уникати мила, оскільки воно зробить шкіру ще сухішою. Замість мила Чанг рекомендує шукати кремоподібні засоби для чищення або очищувальні масла, молочко або бальзами.

Фото: Getty Images

Комбінована шкіра

Як випливає з назви, цей тип шкіри має деякі риси обох перерахованих вище: деякі області схильні до жирності, а інші - до сухості. Найчастіше щоки та періоральна область (зона навколо рота) мають тенденцію бути сухими, а ніс та лоб - жирними, зазначає Чанг.

Для комбінованої шкіри експерт рекомендує використовувати м'які засоби для чищення для всього обличчя і різні формули для проблемних зон. Наприклад, наносіть легші зволожуючі засоби, що не містять масла, на Т-зоні і кремовіші - на щоки, каже Чанг.

Чутлива шкіра

Геріа зазначає, що часто люди неправильно відносять себе до цієї категорії. Їхня шкіра реагує на сильний інгредієнт – наприклад, на гліколеву кислоту або ретинол – і вони думають, що мають чутливий тип шкіри. Насправді, це просто сильний інгредієнт, до якого їхня шкіра ще не звикла, і це може статися з будь-яким типом шкіри.

Якщо у вас дійсно чутлива шкіра, вона стане червоною та подразненою навіть після прийняття душу або занять у спортзалі, а також використання ніжних засобів для догляду. Експерт додала, що у людей із чутливим типом часто діагностують такі захворювання шкіри, як екзема, розацеа чи дерматит.

Що стосується догляду, то людям із чутливою шкірою при виборі косметики варто дотримуватися тих самих критеріїв, що й для сухої шкіри. Однак варто вибирати продукти без ароматів і з мінімальним списком інгредієнтів, щоб уникнути подразнення.

Фото: Getty Images

Важливо! Матеріал, підготовлений журналістом "Апострофа", має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я мають бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати