Лайм

Що робити, щоб розсада не витягувалася: поширені помилки і поради, як їх виправити

Є кілька дієвих лайфхаків

Витягування розсади – досить поширена проблема, з якою зіштовхуються господарі та господарки. Вирішити її можна за умови дотримання кількох порад, які принесуть бажані позитивні результати. Про як саме рекомендації йдеться та чому вони є важливими – розповімо далі.

Фото: unsplash.com

Чому витягується розсада: причини

Неправильний термін посіву - одна з головних причин. Потрібно стежити за оптимальними строками і не поспішати. Також варто звертати увагу на клімат вашого регіону. Якщо посіяти насіння рано, з'явиться висока імовірність того, що розсада виросте, коли за вікном ще буде прохолодно.

У ситуації коли ви все ж прорахувались і розсада готова завчасно, слід забезпечити саджанці додатковою підсвіткою. Для цього господарі та господині використовують спеціальні фітолампи, які допомагають зберегти рослини.

Нестача світла - друга причина, чому витягується розсада. Пояснюється це тим, що коли саджанцю недостатньо світла, він починає тягнутися вгору, його стеблинка стає довгою та тонкою.

Читайте також: Посівний календар на 2023 рік: названі родючі та неродючі періоди.

Висока температура - третя причина. У такому випадку надземна частина розвивається більш інтенсивно, у той час як коріння стає слабким.

Фото: unsplash.com

Надлишковий полив - наступна можлива причина. Через 5-6 днів після появи сходів розсаду варто поливати раз на 5 днів. Частіше поливати слід лише в тому випадку, якщо ви спостерігаєте, що грунт пересихає швидше.

Загущені посіви - це коли рослини борються за своє виживання, намагаються обігнати одна одну і починають витягуватися. У такому випадку слід розсадити саджанці в окремі стаканчики.

Якщо ж ви звернули увагу на це вже тоді, коли на рослинах з'явилися перші листочки, варто акуратно прибрати нижні. Така маніпуляція є шовковою для саджанців, тому вони перестануть рости вгору і почнуть збільшуватися в ширину.

Неправильна підгодівля також може спровокувати витягування. Справа в тому, що у родючому субстраті рослинам вистачає повітря та живлення, і добрива слід вносити лише після висадки у відкритий грунт. Спершу калій і фосфор - для розвитку кореневої системи, а після - азот для створення зеленої маси.

Читайте на тему: Поради дачникам: як самому приготувати ґрунт для розсади.

Як ще можна виправити ситуацію?

Висадити розсаду, яка переросла в грунт. Для цього варто зробити лунки глибшими, ними помістити туди саджанці під гострим кутом та прикрити їх ґрунтом до листкових пластинок. Після такої дії рослини матимуть змогу нормально рости, розвиватися та випрямлятися.

Фото: unsplash.com

Скоротити полив до мінімуму і знизити температуру на 5-7 градусів °С. Це варто робити лише у випадку, якщо на вулиці ще холодно. Така хитрість дасть змогу загальмувати ріст розсади і зробить стеблинки більш піддатливими.

Досипати землю в ємність для розсади, якщо дозволяють стінки. Це сприятиме зміцненню кореневої системи і тому, щоб стебло стало товщим.

Якщо проблема в освітленні, використовуйте фітолампу. З її допомогою можна регулювати ріст саджанців та забезпечувати їх нормальний розвиток.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати