Лайм

Молочна сироватка - гарне добриво і захист для рослин: як її застосовувати

Запасіться корисними порадами

У складі звичайної молочної сироватки містяться вітаміни та амінокислоти, які мають цінність для городини. Крім того, при обприскуванні молочним розчином листя рослин покривається тонкою плівкою, що стає своєрідною перешкодою для вірусів, а комахи, які нищать урожай, гинуть від неї, оскільки не можуть перетравити лактозу. У чому ще користь цього компоненту та як його можна використовувати на грядці - розповімо далі.

Фото: unsplash.com

Для яких культур підходить використання молочної сироватки?

Найчастіше її застосовують для підживлення помідорів і огірків. Проте також вона стане справжнім помічником і для коренеплідних овочів та цибулі. З плодових дерев сироватка буде корисною для яблук, із садових квітів – троянд і півоній.

Читайте на тему: Достатньо золи та шматка мила: як захистити капусту від гусениць.

Як використовувати сироватку?

З десяти частин води та однієї частини сироватки зробіть суміш для поливу. Добриво вносьте лише у вигляді такого розчину, оскільки чистий продукт (без додавання рідини) може спричинити опіки та навіть призвести до загибелі коренів.

Перше підживлення варто проводити через два тижні після пересадки саджанців у землю або ж з появою перших сходів. Після того, як два тижні минуло, процедуру бажано повторити. Також не забудьте внести розчин сироватки у ґрунт у період утворення бутонів. Для цього розчином, який у вас вийшов, зволожте ділянку в радіусі півметра від стебла. Після чого проведіть зробіть рясний полив цієї самої площі водою.

Також при внесенні розчину сироватки в тепличні грядки через вищу, ніж поза приміщенням, вологість і температуру повітря пам'ятайте:

  • кореневі сироваткові підживлення варто робити тільки по зволоженому ґрунті;
  • розчин сироватки не має бути холодним;
  • після внесення суміші теплицю потрібно провітрити.

Фото: unsplash.com

Сироватка у якості профілактики

Профілактичну обробку розчином сироватки проводять для того, щоб захистити рослини від хвороб та шкідників. У цьому випадку співвідношення води та сироватки становить 1:10, однак необхідно додати в розчин ще один компонент – йод із розрахунку 10 крапель на 10 літрів суміші. Якщо ж йоду в вас не знайшлося, його можна замінити чайною ложкою перекису водню. Для міцного зчеплення складу з поверхнею листя і стебел додайте в 10 літрів профілактичного засобу 40 мл рідкого мила.

Профілактичні дії варто проводити через тиждень після висадки саджанців. У цей період обробку розсади сироваткою по листю проводять одночасно із позакореневим підживленням. З початком активного росту рослини обробляють з інтервалом у 1,5-2 тижні. Це означає, що на початку вегетації слід поєднувати обприскування кисломолочную сумішшю і і кореневі підживлення розчином сироватки.

Читайте також: Корова "допоможе" зібрати добрий урожай: народний спосіб прискорення зростання томатів.

Сироватка у якості лікувального компоненту

Суміш сироватки з йодом використовують для боротьби зі шкідниками та хворобами: молочні бактерії створюють кисле середовище, в якому гинуть спори збудників інфекції. Ефект посилюється наявністю в розчині йоду: у цьому разі його варто додавати у 2-3 рази більше, ніж в рецепті, про який йшлося вище. Проте важливо не порушувати рецептуру, оскільки тоді рослини можуть постраждати від опіків. Перед обробкою всі гниючі ділянки потрібно прибрати.

Фото: unsplash.com

Ще кілька порад

  • потрапляння в грунт кисломолочних бактерій призводить до його кислотності
  • висока концентрація сироватки в розчині може призвести до згубних для розсади наслідків
  • при всій користі молочної сироватки її в якості добрива самої по собі недостатньо, адже рослинам потрібні й інші елементи, яких немає у складі молочної сироватки.

Раніше ми розповідали, як вивести кульбабу з городу і клумб: нескладні способи допоможуть забути про бур’ян.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал thеLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками