RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін, Брежнєв і Горбачов: приватна розвідка США побачила багато спільного

Лідер РФ повторює помилки радянських вождів, які призвели до розвалу СРСР

Лідер РФ повторює помилки радянських вождів, які призвели до розвалу СРСР Оточення Володимира Путіна незадоволене його центристською позицією щодо державної стратегії та закликає російського лідера змінити свою тактику Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін повторює помилки радянських вождів. В епоху Брежнєва Радянський Союз наростив видобуток нафти і підвищив витрати на оборону, влаштувавши гонку озброєнь зі США. В епоху Горбачова СРСР зіткнувся з падінням цін на нафту, продовольчою і фінансовою кризою. Спроба реформ призвела до розвалу країни. Західні санкції, зниження цін на нафту спричинили затяжний економічний спад в Росії: зниження зарплат і зростання інфляції, яких не бачили з часів кризи 1998 року. Обмежені військові кампанії в Сирії і на сході України ще дозволяють уряду РФ зберігати свою популярність. Але боротьба із внутрішніми і зовнішніми проблемами вже стають для Путіна нездійсненним завданням, зазначають у приватній американській розвідувально-аналітичній компанії Stratfor.

Протягом 16 років свого перебування у влади Володимир Путін, за російськими мірками, залишався центристом. Його не можна було віднести ні до лібералів, ні до "яструбів". Але в наступні роки ця центристська позиція більше не буде ефективною. Різні, протилежні за своїми поглядами сили в Кремлі закликають російського лідера змінити свою тактику, йдеться в новому звіті приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

Як правило, високопосадовці та радники не критикують Путіна і не вимагають капітального ремонту державної системи. Але ситуація в Росії стає настільки нестабільною, що навіть кремлівська еліта висловлює заклопотаність. Можна, наприклад, згадати розмову між Путіним і його найближчим соратником, колишнім міністром фінансів РФ Алексієм Кудріним, який закликав зробити вибір між "геополітичними амбіціями" та економічним зростанням.

Втім, економічна політика — не єдина причина для побоювань у Кремлі. У середині квітня голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін написав велику статтю, в якій визнав, що Росія у військовому відношенні погано підготовлена до нової війни. Ці заяви спричинили бурю серед російських політиків та чиновників, багато з яких закликали Путіна до більш агресивної політики у сфері безпеки. У Кремлі навіть пропонували скасувати всі фінансово-економічні зв'язки Росії з Заходом і покінчити з використанням іноземних валют і кредитів.

Незважаючи на те, що економічна рецесія є головною проблемою для Росії, як показують опитування "Левада-центру", 75% населення РФ вважають, що уряду не варто йти на поступки щодо українського питання, хоча це могло б послабити західні санкції. Тим не менше попит на економічні зміни в Росії зростає: кількість протестів з економічних причин у минулому році в країні збільшилася на 40%.

Подібні проблеми російські лідери вже проходили. Коли в 1964 році Леонід Брежнєв прийшов до влади, економіка СРСР зірвалася в штопор. Але Брежнєв зробив ставку на видобуток нафти. З 1960 до 1980 року в СРСР чотири рази збільшив видобуток нафти - до 12 млн барелів на день. Рівень життя радянських громадян зріс пропорційно. Крім того, на 40% зросли видатки на оборону, склавши в кінці кінців 15% від ВВП. Коли в 1982 році Брежнєв пішов з життя, гонка озброєнь зі США досягла дуже небезпечних масштабів.

Після смерті ще двох генсеків Комуністичну партію Радянського Союзу очолив молодий, 54-річний Михайло Горбачов. Спочатку він не дуже хотів змінювати звичну систему. Однак СРСР зіткнувся із серйозними викликами: світовим падінням цін на нафту, трьома поспіль неврожаями, що стали причиною продовольчої кризи, з війною в Афганістані та аварією на Чорнобильській АЕС. Націоналістичні і прозахідні рухи в Польщі та Чехословаччини загрожували стабільності радянського блоку, а відносини зі Сполученими Штатами були напруженішими, ніж зазвичай. Горбачов почав бачити глибокі тріщини в системі. Він публічно засудив своїх попередників, вивів війська з Афганістану, скоротив армію і військові витрати. Він розпочав діалог з президентом США Рональдом Рейганом про скорочення ядерних озброєнь, поклавши початок відлиги із Заходом. А затіявши перебудову і гласність, Горбачов розпочав глибокі політичні та соціальні реформи. Результат, втім, був не таким, як очікувалося, - Радянський Союз розвалився.

Нині Путін потрапив в ту саму пастку. Росія вразлива до внутрішніх і зовнішніх ударів. Вже зараз росіяни відчувають тяжкість рецесії. Але збільшення соціальних витрат для боротьби з її наслідками забере гроші для інших областей. Для пом'якшення соціальних хвилювань Кремль проводить військові кампанії за кордоном. Але демонстрація Росією своєї військової потужності призводить до погіршення відносин із Заходом і обмеження іноземних інвестицій в країні. Це в свою чергу поглиблює рецесію і затримує великі проекти, зокрема, в нафтовому секторі. Результатом може стати зниження видобутку нафти. Саме тому прихильники ліберальної реформи виступають за згортання іноземних військових кампаній в Сирії і Україні та налагодження відносин із Заходом, щоб залучити в Росію нові інвестиції.

З іншого боку, оскільки НАТО стоїть на кордонах Росії, Москві необхідно зміцнювати свою армію не тільки для запобігання військовим посяганням, а й для підвищення підтримки всередині країни. Це призводить до іншої нагальної проблеми - російська армія відчайдушно потребує модернізації, і якщо Кремль не буде вкладати в це кошти, то в довгостроковій перспективі вона буде відставати у своєму розвитку від армій ймовірних противників. Але постає питання, за які гроші Кремль буде розвивати свої збройні сили - за рахунок соціальних витрат чи інвестицій в енергетику? Таким чином, для Путіна ослаблення соціальної напруженості всередині країни та боротьба із зовнішніми проблемами, що наростають, вже є нездійсненним завданням. Необхідність планувати майбутнє стає для Росії все більш актуальною, ніж коли-небудь.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві