RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Він був безстрашним, як Борис Нємцов, - західні ЗМІ про вбивство Павла Шеремета

Як західна преса відреагувала на вбивство відомого журналіста в Україні

Як західна преса відреагувала на вбивство відомого журналіста в Україні Західна преса відреагувала на вбивство Павла Шеремета Фото: EPA/UPG

Загибель відомого журналіста Павла Шеремета, який 20 липня був підірваний в автомобілі у центрі Києва, шокувала не тільки українське суспільство, а й людей за кордоном. Багато зарубіжних видань присвятили цій події окремі матеріали. На відміну від України, де переважно говорять про "руку Москви" і вбивство з метою дестабілізації обстановки в країні, західні ЗМІ також нагадують, що в Україні журналісти гинуть вже не вперше, і що Шеремет завжди був критиком чинної влади.

Американське видання CNN у замітці "Журналіст Павло Шеремет убитий у Києві" підкреслює, що Шеремет був відвертим критиком білоруських, українських і російських лідерів. "Його вбивство викликало припущення, що він був мішенню через його роботи. Шеремет був поміщений у в'язницю в Білорусії в 1997 році через його репортажі з критикою президента Олександра Лукашенка, і врешті-решт його позбавили громадянства. Він працював у Росії на державному телебаченні ОРТ до переїзду в Україну і приєднання до "Українській правди", засновника якої Георгія Гонгадзе було викрадено і вбито в 2000 році", - пише CNN.

Ще одне американське видання, The Daily Beast, у статті "Вбивство журналіста і правди в Україні" пише про те, що смерть Павла Шеремета стала ударом для незалежних журналістів у країнах усього колишнього Радянського Союзу, де преса перебуває під загрозою. "Протягом двох десятиліть гострі репортажі Шеремета були спрямовані проти диктаторів і диктаторських режимів. Він був безстрашним, так само, як його старий друг, лідер російської опозиції Борис Нємцов, який теж став жертвою вбивства", - пише журналіст Анна Нємцова. Видання зазначає, що жахливе вбивство Шеремета вразило країну, посиливши глибоку недовіру до уряду. "Вбивство стало ще одним прикладом того, що Україна рухається до прірви. Керівництво країни щодня втрачає підтримку; економіка погіршується; служби безпеки загрузли в міжнародних скандалах. Нібито випадкові напади стають все більш поширеним явищем. Нелегальний ринок смертоносної зброї зростає", - пише журналістка.

Арабський телеканал Al Jazeera також акцентує на тому, що Шеремет був близьким другом російського опозиціонера Бориса Нємцова. "Він відкрито звинуватив Росію в незаконній анексії Криму і підтримці промосковських сепаратистів, які б'ються з урядовими військами на сході України", - йдеться в замітці Al Jazeera. Водночас видання цитує інтерв'ю Павла Шеремета, в якому він говорив, що боїться їздити до Росії, бо там він щолразу, "як на мінному полі", - йдеться в матеріалі "Журналіст Павло Шеремет убитий українською автомобільною бомбою".

Польське видання "Gazeta Wyborcza" у статті "Замах на журналіста в центрі Києва, що нагадує вислані з Москви попередження", пише про те, що Павло Шеремета став жертвою розправи, яка була влаштована так, щоб її помітив весь Київ і весь світ. "Він був одним з найбільш відомих представників російської політичної еміграції на Україні. Це група людей з гучними іменами, що збільшується, котрі, користуючись підтримкою української влади і свободою, яку відняли у них на батьківщині, критикують з-за кордону Путіна і є впливовим антикремлівським центром", - пише журналіст Вацлав Радзівіновіч.

Британське видання Financial Times у статті "Україна вражена вбивством видатного журналіста в результаті вибуху машини" пише про те, що смерть Шеремета нагадала про вбивство Георгія Гонгадзе, в якому "простежувався темний політичний підтекст". "У середу українські власті поспішили голослівно заявити про російський слід, сказавши, що це було частиною змови з дискредитації країни, оскільки Київ бореться з підтримуваними Росією сепаратистами в самопроголошених східних регіонах", - пише видання. Однак FT нагадує, що в дні, що передують його смерті, Шеремет, "як повідомляється, скаржився на те, що за ним та його дружиною пані Притулою стежили".

У зв'язку із загибеллю Павла Шеремета згадує про смерть Георгія Гонгадзе ще одне британське видання The Guardian. "Засновник "Української правди", допитливий журналіст Георгій Гонгадзе був убитий 16 років тому. Його тіло було знайдено обезголовленим у лісі під Києвом. Інцидент сприяв початку української Помаранчевої революції", - пише видання у статті "Автомобільна бомба вбила журналіста Павла Шеремета в Києві".

У свою чергу на англомовній версії сайту "Радіо Свобода" у статті "В автомобільному вибуху в Києві убитий видатний журналіст білоруського походження Павло Шеремет" зазначається, що, незважаючи на заяви МЗС РФ, ніби в Росії "шоковані загибеллю Шеремета і що в РФ йому ніколи не погрожували фізичною розправою", дійсність має дещо інший вигляд. "Багато журналістів, які дратували владу в Росії, загинули у замовних вбивствах і за підозрілих обставин як при президенті Володимирі Путіні, так і за його попередника Бориса Єльцина", - пише видання. Видання також зазначає, що загибель Шеремета може погіршити ситуацію в Україні. "Вбивство Шеремета додасть побоювань з приводу майбутнього України, яка бореться з економічними труднощами і перебуває у дворічному конфлікті із сепаратистами, котрих підтримує Росія, в якому вже було вбито понад 9400 осіб у східних регіонах Донецької та Луганської областей України", - пише видання.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві