RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін перейшов на особистості: як на саміті G20 обговорювали Україну

Українське питання в Китаї піднімалося тільки в бесідах тет-а-тет

Українське питання в Китаї піднімалося тільки в бесідах тет-а-тет У Китаї завершився одинадцятий саміт лідерів країн G20 Фото: EPA/UPG

У понеділок, 5 вересня, завершився дводенний саміт "Великої двадцятки" в китайському Ханчжоу. Хоча форум був присвячений переважно економічним питанням, політична складова могла залишитися осторонь. Президент Росії Володимир Путін провів зустрічі з головними лідерами західного світу — Бараком Обамою, Ангелою Меркель і Франсуа Олландом. Говорили про Сирію і про Україну. Зокрема, президент Франції анонсував зустріч в Нормандському форматі в найближчі тижні. А паралельно з самітом глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер, перебуваючи з візитом в Норвегії, повідомив, що разом з ОБСЄ дипломати готують нові правила збереження перемир'я на Донбасі.

4-5 вересня в китайському місті Ханчжоу пройшов одинадцятий саміт лідерів країн G20. Господар саміту, Китай, як відомо, "призначив" темою форуму економіку. Однак політичні питання не могли залишитися без уваги. Логічно, що обговорювали, насамперед, війни в Україні та Сирії. Правда, в підсумковому комюніке обійшли ці проблеми стороною.

Ситуацію в Україні на двосторонніх зустрічах з російським лідером обговорювали президенти США і Франції Барак Обама і Франсуа Олланд, а також канцлер Німеччини Ангела Меркель. Окремо між собою зустрічалися і лідери цих трьох західних країн. Як завжди в таких випадках, результати зустрічей, в основному, залишилися за кадром. У своїй заяві за підсумками саміту Обама сказав, що в розмові з Путіним запевнив того, що санкції проти Росії залишаться в силі, поки не буде виконаний Мінськ-2.

Окрему увагу західні лідери приділили майбутньому переговорів в рамках Нормандської четвірки. Як заявив Франсуа Олланд, подальша взаємодія в рамках цього формату вимагає окремої розмови, і зустріч має відбутися в найближчі тижні. Доля "нормандської четвірки", нагадаємо, раніше стала темою спекуляцій з боку Москви. 10 серпня, після звинувачень України з боку ФСБ в організації диверсій в Криму, російський президент побачив підстави для відмови від зустрічі "четвірки" якраз на саміті в Китаї. У той же час він висловив бажання провести тристоронню зустріч з Меркель і Олландом, на що ті відповіли відмовою. Бажання Москви виключити Україну з діалогу, говорити про Україну без неї - цілком зрозуміле і не потребує окремих пояснень.

Вранці 5 вересня Сирію і Україну, як і передбачалося, обговорювали Путін і Обама. Про зміст бесіди, крім заяви спікера російського президента Дмитра Пєскова, про те, що все пройшло добре, невідомо нічого. Більш того, зустріч була безпрецедентною за ступенем закритості: на неї не запросили ані журналістів, ані особистих операторів. А під кінець президенти і зовсім розмовляли тет-а-тет, вже навіть без Керрі, Лаврова і Пєскова.

"Думаю, що Путін і Обама обговорювали переважно Сирію, а по Україні особливо у дискусію не вступали, оскільки в Москві вважають, що американцям тут робити нічого, і чим раніше вони припинять демонструвати свою присутність, тим швидше вирішиться це питання", — сказав "Апострофу" політолог-міжнародник, науковий співробітник Інституту всесвітньої історії НАН України Сергій Толстов.

Французькі ЗМІ з посиланням на джерела в делегації своєї країни повідомили, що зустріч Путіна з Олландом була невдалою і не принесла ніякого прогресу в питаннях України і Сирії, хіба що Путін начебто також висловився на підтримку чотиристороннього діалогу з участю Росії, України, Німеччини та Франції.

На своїй підсумковій прес-конференції Путін також висловився на підтримку Нормандського формату, але підкреслив, що такі переговори повинні вести до якогось результату.

Барак Обама сказав Володимиру Путіну, що санкції проти Росії залишаться в силі, поки не будуть виконані всі пункти Мінського угоди Фото: EPA/UPG

"Франко-німецька позиція зрозуміла: вони вважають, що діалог потрібно продовжувати, оскільки його припинення тільки ускладнює ситуацію, — вважає Толстов. — Я розглядаю Нормандський формат як варіант екстенсивного стримування російської сторони без просування до політичного врегулювання".

На тлі саміту 4 вересня цікавою заявою в столиці Норвегії відзначився німецький міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмайер. За його словами, зараз спільно з ОБСЄ готується якийсь документ, який буде спрямований на підтримку перемир'я на Донбасі: "Ми працюємо з ОБСЄ над новими правилами для збереження перемир'я". Деталі він не повідомив, згадавши лише про те, що документ підготують протягом декількох тижнів і обговорять його на найближчій зустрічі міністрів закордонних справ. Окремо Штайнмаєр наголосив, що незадоволений імплементацією Мінських угод як з Росією, так і Україною, а рівень безпеки на сході України, на його думку, залишається недостатнім.

З контексту висловлювань Штайнмайера залишається незрозумілим, у чому саме він вважає нинішній рівень безпеки недостатнім. Втім, за неперевіреною інформацією, в згаданому німецьким міністром документі може йти мова про створення поліцейської місії на Донбасі. Сама ж місія створюється, щоб зробити можливим проведення виборів на окупованих територіях.

"З розмов з представниками ОБСЄ знаю, що Європа хоче активізувати роботу моніторингової місії, йдуть розмови про запуск поліцейської місії, — сказав "Апострофу" старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк. — Українська сторона цього вимагає, а без якогось додаткового інструменту верифікації просунутися у виконанні Мінська-2 нереально. Ця місія — пошук нових шляхів".

Експерт додав, що сьогодні на саміті G20 Барак Обама також говорив про необхідність нових інструментів. "Очевидно, що на вищому політичному рівні питання поліцейської місії, швидше за все, узгоджене. Принаймні, американці в курсі", — робить висновок Октисюк. За словами його джерела, на даний момент обговорюється створення місії в двох варіантах: звичайному і в такому, де серед членів будуть лояльні Росії люди. "Це допоможе легалізувати вплив Росії і задовольнити інтереси Києва. Але питання в тому, чи погодиться на таку місію Київ. І це буде робочий документ, він необов'язково буде ухвалено на найближчій зустрічі міністрів", — резюмував аналітик.

На думку Толстова, до анонсованої зустрічі міністрів закордонних справ країн "четвірки" можна було б підготувати план-графік виконання комплексу заходів щодо врегулювання. "Чи якийсь особливий документ в рамках ОБСЄ, про який говорить Штайнмайер. Що стосується можливої зустрічі глав держав і урядів "нормандської четвірки", я не бачу порядку денного, яка могла б на ній обговорюватися. І тим паче я не бачу ніяких симптомів того, що така зустріч могла б бути продуктивною", — переконаний міжнародник.

"Не думаю, що саміт "двадцятки" здійснив якийсь істотний вплив на стан української проблеми. А по санкціям все глухо: питання про їх посилення з боку європейців не стоїть, а американці трохи підкоригували ситуацію, проте суттєвого значення це не має. Це, швидше, був сигнал напередодні саміту двадцятки, що Вашингтон не готовий йти на пом'якшення у відносинах з Росією", — додав він.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві