RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Повернення року: навіщо Шокіну крісло генпрокурора і куди подіти Луценка

Чому екс-генпрокурор вирішив судитися з парламентом і Порошенком

Чому екс-генпрокурор вирішив судитися з парламентом і Порошенком Колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін. Фото: EPA/UPG

Останнім часом особистість екс-генпрокурора Віктора Шокіна раз у раз підкидає приводи для обговорення. То в ЗМІ обговорювалася хвороба колишнього глави ГПУ, яку він пізніше і спростував, то днями Шокін шокував позовом, який подав до Вищого адмінсуду з проханням визнати незаконним своє звільнення і повернути собі крісло генерального прокурора. Чому екс-чиновник вирішив піти по стопам Святослава Піскуна, розбирався "Апостроф".

Зручний прокурор

Позов, який подав Віктор Шокін, був зареєстрований 13 березня, як можна побачити на сайті Вищого адміністративного суду. Відповідачами у справі є Верховна рада України і президент Петро Порошенко. На сайті суду йдеться, що справа стосується "визнання незаконними та скасування рішень, відновлення на адміністративній посаді". Прес-секретар суду Галина Гаєвська повідомила виданню "Українська правда", що "в своїй позовній заяві Шокін просить визнати незаконним і скасувати постанову ВРУ про надання згоди на звільнення його президентом з посади генпрокурора". Судове засідання у цій справі призначене вже на 10 квітня.

Сама кандидатура Шокіна, як і його відставка з посади - вельми неоднозначні. Незважаючи на багатомісячний тиск з боку західних партнерів, зокрема, США, Порошенко не поспішав розлучатися зі зручним для себе генеральним прокурором, тим більше, що довгий час президент не міг знайти підходящої для себе альтернативи - Юрій Луценко в той момент активно переймався організаційною роботою з депутатами в Раді, яка так була необхідна главі держави. Але після незліченної кількості протестів громадськості, тиску Заходу, і з боку МВФ, і в лютому 2016 року Порошенко таки зажадав відставки Шокіна. Заява була написана, однак екс-генпрокурор на той момент перебував у відпустці, і за законом звільнити його в цей період не можна. У підсумку, історія зі звільненням Шокіна затягнулася більш ніж на місяць, і за його відставку в Раді проголосували тільки 29 березня, хоча ще перед голосуванням в парламенті не було впевненості в тому, що під це знайдуться голоси.

До Шокіна за час його роботи було чимало претензій з боку громадськості та активістів. Його звинувачували в розвалі справи президента-втікача Віктора Януковича і його соратників, боротьбі зі своїми заступниками Віталієм Каськом і Давидом Сакварелідзе, останнього він звільнив акурат перед своєю відставкою, знаменитому скандалі з «діамантовими прокурорами». Проте, президент завжди висловлював підтримку Шокіну: як негласно, так і публічно. Порошенко, говорячи про відставку Шокіна запевняв, що той зробив чимало для реформування прокуратури і розслідування гучних справ, але не зумів заручитися підтримкою українського суспільства. Тим дивовижніше зараз виглядає позов Шокіна проти президента.

У ГПУ неохоче коментують цю тему, як в одному з ефірів повідомила прес-секретар Луценка Лариса Сарган, Віктор Шокін подав позов, виходячи з особистих мотивів. "Я думаю, це пов'язано більше з чимось особистим, не бачу тут ніякої політичної складової або чогось іншого, про що говорять експерти", - сказала Сарган. Також, за її словами, «не було таких прецедентів, щоб суд скасовував рішення ВРУ».

Рокіровка

У той же час, в політичних колах заговорили про те, що це можлива рокіровка для того, щоб таким чином перемістити Юрія Луценка на посаду прем'єр-міністра замість Володимира Гройсмана, у якого зараз непрості стосунки з Порошенком. І час для цього вдалий: 15 квітня закінчується річний імунітет уряду Гросмана, після чого його можна відправити в відставку.

За словами політолога Миколи Спиридонова, існує версія, що Шокін домовився на вищому рівні і його відновлять на посаді генпрокурора. «У такому разі, Юрія Луценка спробують відправити на підвищення - на прем'єр-міністра замість Гройсмана. І навіть, якщо не на прем'єра, то йому посада знайдеться. Тому що він - довірена особа президента, таких людей досить мало. Другий варіант, що таким чином він тисне на Луценка, і суд не призначить Шокіна, а просто будуть тривалі засідання, і потім ця справа надовго тягнеться, і Луценко буде висіти на гачку, буде знати, що йому є заміна і буде більш поступливим. Але як показує новітня українська історія, шанси у Шокіна є, тому що Святослав Піскун (екс-генпрокурор України, - Апостроф) навіть два або три рази поновлювався через суд на своїй посаді, і швидше за все, раз Шокін в це вплутався, значить він відчуває підтримку і шанси у нього на відновлення на посаді є, тому що були порушення при його звільненні», - розповів «Апострофу» політолог.

Керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній переконаний, що повернення Шокіна зручне для нинішньої влади. «Я впевнений, що без узгодження з президентом цього просто не могло бути. Тому що Шокін досить в хороших відносинах з Порошенком вже років 10-15. І версія з приводу того, що це робиться для прем'єрства Луценка має право на життя. Швидше за все, він вже напрокурорився і хотів би піти з посади. У нас же чиновники придумали таку гру: змінюватися щороку і потім говорити, що вони тільки прийшли на посаду, і тому нічого не зробили. Другий момент - фактор Байдена (екс-віце-президент США, - Апостроф). Якщо згадати, то йому обіцяли звільнити Шокіна, в іншому випадку, погрожували скасуванням траншу. А за українськими політичними поняттями, якщо немає людини, то кому ми зобов'язані тепер? Обіцяти нікому, з Трампом ніхто не зустрівся, а Байдена немає, чому б не відіграти все назад? Це цілком вкладається в українські політичні реалії. Повернення Шокіна зручне, зрозуміле і передбачуване», - зазначає Загородній.

Також експерт не виключає, що це - підготовка під майбутні вибори - парламентські і президентські. «Це все не дарма спливло зараз, тим більше, що влада мобілізується під вибори, і дострокові парламентські і президентські - така ймовірність дуже висока, Гринів (народний депутат, - Апостроф) не дарма пішов з поста глави фракції, швидше за все, він вже починає формувати штаб, тому висока ймовірність, що просто йде мобілізація, силовики повинні бути підконтрольні, передбачувані, в зоні досяжності», - вважає політексперт. Загородній також звертає увагу на юридичний аспект справи: «Скасування указу президента, означає, що має бути і скасування голосування в ВРУ, а це вже інший формат. В даному випадку поки не проголосована відставка Луценка, то саме рішення про скасування указу ще не означає, що автоматично призначається Шокін. Все таки за регламентом має бути повторне голосування, але якщо враховувати слабкість нашої політичної еліти до недотримання процедурних норм, то цілком можливо, що такий варіант можна провернути з тим, щоб автоматично повернути Шокіна».

Колишній перший заступник генпрокурора Микола Голомша розповів "Апострофу", що вважає цю справу безперспективною, і що позов Шокіна може бути задоволений з юридичної точки зору тільки якщо є політичні домовленості. «В іншому випадку - це утопія, тому що ніхто не піде на те, щоб без будь-яких формальних підстав змінювати указ президента і саму процедуру. Звільнення, як і призначення, передбачає згоду ВРУ, і відповідно до норм Конституції, закону про прокуратуру, процедура звільнення пройшла згідно з усіма вимогами, було оголошено заяву Шокіна, було голосування ВРУ. Тому мені не відомі підстави для подачі даного позову. Це може мати політичну складову хіба в разі домовленостей, якщо Луценку запропонували якусь серйозну посаду. То тоді, розуміючи, що немає можливості отримати 226 голосів, Шокін міг би подати в суд, отримати судове рішення і указ президента, адже генпрокурор - це процесуальна фігура, яка обов'язково повинна мати указ президента для підтвердження своїх процесуальних повноважень», - розповів Голомша.

У Блоці Петра Порошенка не хочуть коментувати політичні мотиви справи, але заявляють, що гіпотетичний суд може прийняти будь-яке рішення і скасувати голосування Ради та укази президента. «Суд може визнати таким, що не відповідає закону будь-який акт, навіть скасувати його. Натомість сказати суб'єкту або органу виконавчої влади на якісь невідповідності, які він повинен усунути. Тобто гіпотетично, можна уявити собі, що суд скасує згоду парламенту, два укази президента на звільнення Шокіна, в принципі, можна скасувати і згоду на надання згоди на призначення Луценка генеральним прокурором. Тобто гіпотетично, можна говорити про що хочеш. Але треба виходити з позовних вимог і доказової бази. Коли Шокін йшов з посади, він йшов з посади генпрокурора України, зараз такої посади немає, зараз є просто генеральний прокурор, згідно зі змінами до Конституції», - зазначив в коментарі «Апострофу» нардеп від БПП Валерій Карпунцов.

Парламентарій вважає, що Шокін не дарма затіяв цю справу. «Для чого йому це, можуть бути різні версії, від банальної простої - побутової, тобто якщо було неправильне формулювання, то це може привести до якоїсь особистої користі, хоча він вимагає саме скасування та поновлення на посаді. Шокін людина досвідчена, і просто так він би цього не робив, значить він має уявлення для чого це, і впевнений в тому, що юридичні наслідки його влаштують», - резюмував паралментарій.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України