RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін не переступить 2018 рік а потім Росія піде з Донбасу - Піонтковський

Нова кремлівська хунта готова буде піти з Донбасу

Нова кремлівська хунта готова буде піти з Донбасу Після відходу Володимира Путіна з поста президента Росії ситуація на Донбасі може кардинально змінитися Фото: EPA/UPG

Ситуація на Донбасі може кардинально змінитися лише тоді, коли Володимир Путін залишить посаду президента Росії. Коли це станеться і чому путінська еліта готова відвернутися від свого лідера заради нової угоди із Заходом, "Апострофу" розповів російський політолог Андрій Піонтковський.

Стратегія Путіна по Донбасу змінилася кілька місяців тому, коли він зрозумів, що Київ ніколи не погодиться на те, щоб впихнути квазіреспубліки назад до складу України. Що стосується заяв ватажків ЛНР і ДНР, то варто не на слова дивитися, а на дії. Тим більше, Плотницького і Захарченка, які часто ретранслюють не позицію Кремля, а позицію свого алкогольного отруєння.

Якщо ж оцінювати ситуацію на Донбасі по діях Кремля: визнання "паспортів" (так званих ДНР-ЛНР, - "Апостроф"), введення російського рубля, то справи йдуть на підвищення суб'єктності цієї території. Це не дійде до рівня формального визнання або анексії. Це буде така напіванексія за аналогією з грузинськими "республіками". Мені здається, що це має влаштовувати Україну. Тому що загроза під тиском Франції та Німеччини знищити українську державу шляхом легітимації цих бандитів була набагато серйознішою.

Україна, зі свого боку, може оголосити ці території тимчасово окупованими. Бо Україна не може звільнити їх силою, оскільки Путін буде необмежено підвищувати присутність російської армії. Але й Росія не зможе далі розширитися військовим шляхом. Обидві сторони повільно йдуть до однієї і тієї ж реальності. До падіння путінського режиму в Росії питання Донбасу залишиться замороженим.

Якщо взяти останні дії київської влади щодо соціальних мереж (заборони низки російських сайтів, - "Апостроф") та Московського патріархату ("церковні" закони Верховною Радою не було розглянуто, - "Апостроф"), то Україна робить правильні кроки. Адже соціальні мережі і гундяївська церква - це інструменти агресивної війни. Важко уявити, щоб в 1941 або 1942 роках під час війни Росії з Німеччиною в Росії працювали німецькі радіостанції.

Путін зазнав низки зовнішньополітичних поразок: ідеологія "русского мира", "Новоросія" луснули, різко погіршилися відносини з Заходом і будуть ще погіршуватися. Зараз створена комісія Конгресу з розслідування не тільки російського втручання у вибори, але російської діяльності взагалі. Зараз в Росії ситуація класичного палацового перевороту. Вся путінська верхівка залежить від відносин із Заходом, вони прекрасно розуміють, що без зміни путінського бренду Захід на відновлення відносин не піде. Тому Путін 2018 рік не переступить, або його вмовлять не йти (на президентські вибори, - "Апостроф").

Але в зв'язку з цим не варто тішити себе ілюзіями, після відходу диктатора зазвичай до влади приходять такі саме мерзотники. А зміна диктатора - це завжди послаблення і вікно можливостей. Нова хунта буде готова піти з Донбасу, але не з Криму. І Захід буде на це дивиться якось доброзичливо. Якщо піде без дурнів: виведе війська, прибере бандитів, то Захід більш серйозні санкції зніме, але анексію Криму ніколи не визнає. Ситуація буде така як за радянських часів з Прибалтикою - Сполучені Штати не визнавали анексію цих країн Радянським Союзом.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України