RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна отримала шанс на летальну зброю від США, але є маса питань

Американські кредити на оборону небезпечні тим, що їх складно контролювати

Американські кредити на оборону небезпечні тим, що їх складно контролювати США мають намір відмовитися від безоплатної військової допомоги Україні Фото: EPA/UPG

США мають намір відмовитися від безоплатної військової допомоги Україні. Про це повідомляють американські ЗМІ з посиланням на власні джерела. Так, згідно з новим проектом бюджету, який 23 травня має представити адміністрація президента США Дональда Трампа, безкорисливу допомогу нашій державі повинні замінити кредити на військові цілі, які потрібно буде повертати. Чому в Білому домі збираються переглянути принципи співпраці з Україною, і чи є в Києва шанси на американську летальну зброю, розбирався "Апостроф".

Від України чекають адекватності

На початку травня, коли Конгрес США і Сенат затверджували федеральний бюджет на 2017 рік, на військову підтримку Україні було передбачено 560 мільйонів доларів. Свій підпис під фінансовим документом поставив Дональд Трамп. Чому американський лідер міг раптом передумати, "Апострофу" пояснив політичний експерт Тарас Чорновіл.

"Теоретично такий варіант розвитку подій можливий, але дуже малоймовірно, щоб подібне рішення приймалося саме зараз, коли бюджет вже був опрацьований з прямою допомогою, яка повинна була б надходити з серпня. У зв'язку з обставинами, які можуть виникнути за цей час, а це повинні бути якісь нові обставини, яких не було на момент голосування за бюджет, може бути прийнято рішення про інший спосіб реалізації таких програм, - відзначає експерт. - Але якби насправді в Білому домі була така позиція, то Україна не належить до числа країн, з якими говорять мовою натяків і з якими потрібно дуже обережно поводитися. Були б вже цілком конкретні заяви, якби нам хотіли відмовити, то сказали б досить чітко і відверто в офіційному комюніке".

Чорновіл додав, що до таких публікацій у ЗМІ варто ставитися скептично, адже днями Держдеп США вже відхрестився від інформації про те, що критикував рішення РНБО щодо блокування російських сайтів. "Тут приклад абсолютно ідентичний: американське видання з посиланням на анонімного американського чиновника зробило повідомлення, яке не підтвердилося", - додав Чорновіл.

Втім, відомий волонтер і військовий інструктор Цві Аріелі припускає, що адміністрація Трампа могла запропонувати Конгресу заміну прямої військової допомоги Україні на позики. "Але допомога ж надається за рішенням Конгресу. Таким чином, Трамп не може замінити пряму військову допомогу на кредити. Але він може подати такий проект в Конгрес, і Конгрес, якщо Україна за американськими мірками буде поводитися неадекватно, може таке рішення схвалити", - пояснив "Апострофу" Аріелі.

Також волонтер пояснив, які дії з боку України можуть бути оцінені США як "неадекватні". "Це надмірні зазіхання на права і свободи людини, в тому числі на свободу слова, інформації, ЗМІ та інтернету. Відкат у боротьбі з корупцією, наприклад, тиск через е-декларації на громадських-антикорупціонерів, створення дискримінаційного законодавства для релігійних організацій, розбазарювання гуманітарної допомоги, прославляння нацизму і його послідовників, антисемітизм і ксенофобія", - резюмував Аріелі.

Такі речі дійсно ревно відслідковуються американським урядом. Наприклад, при розподілі фінансової допомоги Україні на 2017 рік, Конгрес заборонив надавати зброю або навчати на гроші Штатів військовослужбовців полку "Азов", які відомі своїми правими поглядами.

Монетизація американської військової допомоги - це як можливість закуповувати летальну зброю, так і нові корупційні схеми для українського генералітету Фото: flickr.com/ministryofdefenceua

Між добром і злом

У разі, якщо Конгрес все ж схвалить переведення України на кредитний пайок, то по обороноздатності країни буде завдано не критичного, але істотного удару, адже подужати військові кредити, які доведеться повертати, і ще не відомо, з якими відсотками, буде досить складно. Наприклад, в минулому році Штати передали ЗСУ матеріально-технічної допомоги на 111 мільйонів доларів, ще на 8 мільйонів наша армія отримала американської гуманітарки: продовольчі набори, генератори, водолазне спорядження, польовий госпіталь. За словами експертів, підтримка США реально впливає на ситуацію на фронті.

"Я думаю, що ця допомога дуже ефективна, - говорить "Апострофу" заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь. - Наприклад, США зараз повністю забезпечують заміну і модернізацію систем зв'язку Сил спеціальних операцій України і у Високомобільних десантних військах. Це значний внесок у посилення обороноздатності наших Збройних сил. Точно так само відбувається і з ВМС: системи зв'язку у військово-морських силах оновлюються коштом США. Крім того, Штати постачають нам радари, які протидіють артилерії та мінометам противника. Критикують американські безпілотники за аналогові системи зв'язку, але будь-яку техніку потрібно використовувати там, де її місце. Безпілотники США можна використовувати поза зоною бойових дій, наприклад, для патрулювання кордонів".

Втім, заміна прямої військової допомоги США на кредитну лінію ще не означає, що для України це може стати безумовним злом. Річ у тім, що мільйони доларів, в яких обчислюється підтримка Штатів, не надходять на рахунки Міноборони в якості траншів, а українські чиновники не розпоряджаються грошима на власний розсуд. Цими мільйонами оцінюються послуги іноземних інструкторів і вся військова техніка та спорядження, які Україна отримує від США. У той же час "живих" грошей Міноборони від Штатів не отримує.

В такому випадку перехід України на кредитні рейки означає не скасування військової допомоги, а надання її, але вже в іншій формі. Такий підхід дозволив би вирішити проблему, наприклад, з постачанням летальної зброї, на що вже третій рік не може зважитися Захід. Реальні кредитні гроші країна може використовувати вже на власний розсуд і закупити зброю в інших постачальників, а не приймати тільки те, що дають.

Однак член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, нардеп Дмитро Тимчук запевнив "Апостроф", що в українських реаліях такий підхід буде провальним.

"Зважаючи на апетити керівництва Генштабу, можна сказати, що генерали відчули смак грошей. У них море проектів, які потребують великих ресурсів, які вони намагаються просувати, але при цьому виникає маса питань наскільки це ефективно, своєчасно, і наскільки там відсутня корупційна складова. Тому для нас було б краще надання допомоги під контролем американської сторони. Спостерігаючи за напрямом думок наших генералів, я дуже сумніваюся, що ці кредити без стороннього контролю вони зможуть ефективно реалізувати", - зазначив Тимчук.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному