RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія вибачиться перед Україною, це станеться незабаром - Костянтин Боровий

Росія перестане існувати. Зараз робиться все можливе для її розпаду

Росія перестане існувати. Зараз робиться все можливе для її розпаду Костянтин Боровий Фото: flickr/Sergei Stepanov

Росія більше не має ресурсів для ведення повномасштабних військових і пропагандистських кампаній, тому вона частіше використовує тактику точкових ударів. Проти кого будуть спрямовані ці удари, коли Захід визнає, що Росія причетна до тероризму, а сама РФ вибачиться перед Україною за агресію, в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів лідер російської опозиційної політичної партії "Західний Вибір" Костянтин Боровий.

- Міністерство закордонних справ Росії згадало про існування Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією і заговорило про те, що сторони прийдуть до відновлення повноцінних зв'язків. Чому раптом заговорили про цей документ та дружбу?

- МЗС дуже зацікавлене демонструвати форму цивілізованої поведінки. В даному випадку воно демонструє, що все сталося через якусь дивну і невмотивовану поведінку української сторони. Хитрий такий пропагандистський хід.

- На вашу думку, Договір працював або був інструментом тиску на Україну?

- Це був нормальний дипломатичний документ. Після того як Росія перестала поважати міжнародні угоди, вона порушила, в тому числі, й цей документ.

Думаю, що перед Україною вибачаться, і почнеться відновлення нормальних відносин між Україною та новою Росією, де імперіалістів і чекістів вже не буде.

- Коли це станеться?

- Сьогодні ми знаємо, що це станеться досить швидко. Можливо, якщо залишатися в рамках визначень, то це може і не статися, тому що Росія перестане існувати. Зараз робиться все можливе для розпаду Росії. Ймовірність дуже висока.

Я сподіваюся, що це відбудеться за нашого життя, і Росія, до речі, вибачиться не лише перед Україною, але не забуде вибачитися й перед країнам Балтії за окупацію, яка тривала 40 років.

- Є ще Грузія, Молдова.

- Дагестан. Чеченська республіка, де при владі жорстокий царьок - ставленик Кремля.

- Вибачення вибаченнями, але потрібно повертати Крим, йти з Донбасу.

- Я думаю, що проблема не тільки в Кримі, Донбасі, Сирії, Грузії. Росія стала небезпечною державою для всього світу - це дуже серйозна проблема для Німеччини, Франції, Сполучених Штатів.

Всі ці проблеми виникали спонтанно і незалежно, але причина у них одна - авторитарний режим в Росії, який здатний виживати тільки завдяки зовнішній агресії та підтримці у власних громадян ненависті до всього іншого світу. Це Захід, Україна, Грузія, країни Балтії.

До речі, цей фактор вони давно не використовували щодо країн Балтії. Раніше проводили цілі антиприбалтійські кампанії. Бунти в Естонії, коли з центру міста переносили бронзового Альошу на кладовище (У 2007 році в Таллінні демонтували пам'ятник радянському солдату-визволителю і перенесли з центру міста на військове кладовище. Подія супроводжувалася масовими заворушеннями, - "Апостроф"). Бунти в Латвії, Литві.

У 2007 році в Таллінні був демонтований пам'ятник радянському солдату-визволителю і перенесений з центру міста на військове кладовище. Подія супроводжувалася масовими заворушеннями Фото: kino.postimees.ee

- Можливо, зараз підривна діяльність переміститься у ЗМІ? І з країнами Балтії будуть вести інформаційну війну?

- Це ж тактична проблема. Зрозуміло, що тих ресурсів, які були два-три роки тому, більше немає. Вичерпуються резервні фонди, недостатньо ресурсів для проведення військових авантюр. Немає ресурсів для великих пропагандистських кампаній, як це було раніше.

У зв'язку з цим, так. Акцент більше робиться на економні провокації. Уже немає часу споруджувати і створювати червоні бригади, але є на співпрацю з "Ісламською державою". Немає грошей на глобальні операції, але видно, що вистачає грошей на терористичні акції по всьому світу.

Світ не хоче зізнаватися, що має справу не з віртуальним тероризмом, а з конкретними замовниками тероризму, які сидять в Москві і шантажують весь інший світ. Потихеньку це розуміння приходить.

Я думаю, що на великі військові акції у них, безумовно, ресурсів немає, але на терористичну діяльність є. В цьому і полягає особливість такого справжнього тероризму - він недорогий.

- Але ефективний?

- Один "пояс шахіда" - один вибух, за допомогою операцій спецслужб. Це залишається і буде залишатися до тих пір, поки цей режим існує. На жаль, це триватиме після того, як режим буде знищений або сам себе знищить. Тому що створені величезні агентурні мережі по всьому світу. Людство ще дуже довго буде пам'ятати про КДБ, ФСБ, радянські й російські спецслужби, які завдяки різним інструментами продовжують залишатися в політичному просторі.

- Як це зупинити?

- Мене дуже засмучує формула, яка поширена в політичному просторі: не існує військового вирішення, а тільки дипломатичне. І вона поширюється навіть на терористів. Коли про це говорять, то це означає, що процес важливіший за результати. Процес переговорів, політичної і дипломатичної роботи.

Але коли мова йде про тих, хто безпосередньо страждає від тероризму, коли це говорить президент України Петро Порошенко, здається дивним - Україна зіткнулася зі звичайною формою тероризму. Ніхто ж не пропонує дипломатичного рішення для проблеми тероризму "Ісламської держави". Але чомусь вважається нормою запропонувати таке рішення з терористами на Донбасі. Справжніми, повноцінними терористами, що захоплюють території. Це мені здається дивним.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному