RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коли кликали війська Путіна, чекали на інше: чим Росія образила мешканців Донбасу

Мешканці Донбасу розповіли про прірву, над якою зависли через Росію

Мешканці Донбасу розповіли про прірву, над якою зависли через Росію Реальних кроків і перспектив для процесу "возз'єднання" з Росією прихильники Л/ДНР не бачать Фото: EPA/UPG

"Донбас - Росія". Саме це гасло у 2014 році стало ідеологічним фундаментом і точкою відліку для так званої "русской весны" на Сході України. Натхненні "успіхом" Криму, жителі Донбасу штурмували обласну адміністрацію та вивішували над будівлею російський прапор, сподіваючись, що президент РФ Володимир Путін забере під своє крило промисловий регіон. Але пройшло вже більше трьох років, а історія з окупованим Кримом не повторилася - Донбас так і не був анексований Росією та не став її частиною. Чи розчаровані таким станом речей донеччани, які активно виступали проти Майдану, підтримуючи політику Путіна, дізнавався "Апостроф". При цьому, щоб домогтися від співрозмовників максимальної відвертості, наш журналіст представився кореспондентом одного з російських видань. І ось що він почув відносно реальних настроїв прихильників РФ, які живуть на окупованій території.

Зрада в ДНР

Нещодавно несподівано негативно і різко в соцмережах висловився про політику РФ на Донбасі організатор так званого "референдуму про самовизначення ДНР" 2014-го року Роман Лягін.

"Вірив у Росію, яка нас не кине. Але вона кинула, причому під танки! - написав він. - Тисячі людей забивають як худобу для телевізійної картинки. Донбасу не судилося пройти шлях Криму! Нас зрадили і продали! За що боролися і вмирали!?.. Нехай кожен сам собі відповість. І що, все було даремно!? Так, Росії, яку ми собі уявляли, немає, а може і ніколи не було. Те, що ми називаємо "ДНР" - пародія на державу. У 2014 році люди голосували за приєднання до Росії. Якби референдум відбувся сьогодні, результат його був би протилежним. Люди були обмануті, в тому числі і мною. Сьогодні "ДНР" тримається на внутрішньому терорі. Для повернення нормального життя, відновлення роботи підприємств неминуче повернення в Україну! Донбас - це Україна!"

Вислів "Донбас - це Україна" є занадто радикальним для тих, хто співчуває ідеям "Новоросії". Однак ту обставину, що проросійські налаштовані мешканці Донбасу вже не відчувають ейфорії від політики РФ, можна визначити, як факт.

"Згодна з Лягіним. Якби люди голосували зараз, то результат не те, що протилежним би виявився, а ніхто взагалі не прийшов би на дільниці, - розповідає "Апострофу" одна з організаторів "референдуму" у Ворошиловському районі Донецька Світлана. - Коли закликали: "Путін, введи війська", то всі ж думали, що ці війська стануть десь на кордоні з областю і будуть своєрідним щитом. У Криму ж не було війни, все пройшло без шуму й пилу. Але вийшло не так: ми отримали реальну війну, безробіття і відсутність будь-яких видимих перспектив. Підприємства закриваються, зарплати реально жебрацькі... Просто зараз би люди зрозуміли, що якщо вони підуть голосувати, то проголосують за війну. Тоді ніхто цього не розумів і навіть не думав про це".

Діючі функціонери так званої ДНР також визнають розчарування політикою Росії. Наприклад, журналіст і політолог з Донецька Раміль Замдиханов, якого пов'язують з Олександром Ходаковським (колишнім командиром підрозділу бойовиків "Восток").

"Дійсно, певне розчарування є. Я б навіть не назвав це розчаруванням, а більше втомою, - розповів "Апострофу" Замдиханов. - Ситуація завмерла в дуже тривожній точці і не рухається ні вправо, ні вліво. Я би порівняв це з людиною, яка висить над прірвою. З одного боку, вона досить довго висить, і здається, що ситуація стабільна, адже вона висить і не падає, а, з іншого боку, під нею все ж прірва. Втома вимагає вирішення ситуації, конструктивного виходу з неї. Потрібне налагодження мирного життя, економіки, щоб працювали підприємства, розвивалася торгівля, тому що зараз досить високий рівень безробіття. Основні заводи, фабрики, те, чим славився Донбас, якось завантажені, але ситуація дуже і дуже нездорова".

Колись потім

"Я цілком свідомо підтримав Донбас. Я вирішив, що треба залишатися з Росією. Я поділяв ті настрої, які були в місті навесні чотирнадцятого. Я був на мітингах на площі Леніна, майже на всіх", - так в інтерв'ю одному зі ЗМІ говорив заступник голови правління "Спілки письменників ДНР" Владислав Русанов. Це було рік тому.

А ось так Русанов міркує зараз. "Розчарування є, навіть невелика образа. Де-юре ми не визнані, але де-факто ми працюємо з Росією як якась автономна область", - сказав "Апострофу" письменник.

Як зазначив Владислав Русанов, зараз у жителів окупованого Донбасу велике розчарування і навіть невелика образа Фото: EPA/UPG

При цьому прихильники так званих Л/ДНР не бачать реальних кроків і перспектив для процесу "возз'єднання" з Росією. Відповідно, входження до складу РФ переноситься на невизначений термін.

"Я би вжив таке ліричне формулювання: вони [жителі Донбасу] хочуть бути разом [з Росією], але зрозуміло, що немає жодного факту або аргументу, який би говорив про те, що таке возз'єднання можливе, - зазначив Раміль Замдиханов. - На всіх рівнях російської влади, починаючи від президента і міністра закордонних справ, завжди йдеться про те, що конфлікт на Донбасі виключно внутрішньоукраїнський, а його вирішення лежить в рамках внутрішньоукраїнського політичного дискурсу. Росія в даному випадку виступає таким собі гарантом його мирного вирішення".

Дійсно, ще в травні 2015 року голова російського МЗС Сергій Лавров однозначно заявив, що РФ не збирається приймати Донбас на правах повноцінного суб'єкта федерації.

"На всіх рівнях, вустами президента Росії, в інших форматах говоримо, що ми за те, щоб вони стали частиною України", - підкреслював Лавров.

Офіційно новий регіон Росії, а разом з ним і новий вагон санкцій, Путіну й справді не потрібні. Тим більше, що, маючи конфлікт на Донбасі, президент РФ і так досягає головної мети: ніякого НАТО і повноцінного членства в ЄС для України, поки йде війна.

Однак дії щодо фактичної інтеграції з ОРДЛО все ж відбуваються. Наприклад, лютневий указ Путіна про визнання "документів" Л/ДНР. Здавалося б, рішення Путіна мало би підбадьорити проросійські налаштованих мешканців Донбасу оптимізмом, мовляв зараз документи, а за рік-два - і повноцінний суб'єкт РФ, але цього не сталося.

"В указі Путіна було ж написано, що це тимчасові документи, що видаються громадянам України "на період до політичного врегулювання ситуації", - підкреслив Замдиханов. - З точки зору Росії - це просто різновид українського паспорта, який видають адміністрації Донецька, Луганська. Але Києвом вони не визнаються. Росія ці документи визнає, але як українські, а не як суверенні, і вже точно не як російські".

Чи сподіваються в ОРДЛО в принципі, що Росія хоч колись візьме їх під своє крило? Тут ілюзій плекати не варто - сподіваються. Адже розчарування Росією зовсім не означає, що в самопроголошених "республіках" всі одномоментно стали патріотами України.

"Потрібно розуміти, що миттєво нічого не буває. У політиці не буває швидких перемог. І, якщо така інтеграція відбудеться... не найближчим часом, але вона звичайно відбудеться. Я розраховую на те, що вона все-таки відбудеться, рано чи пізно. Мені хочеться в це вірити, - каже Русанов. - В цілому, процес цей уповільнений і не швидкий. Я сам хотів, щоб в 2014 році це все було швидко і різко".

"Не дивлячись на те, що возз'єднання з Росією не вийшло, проте це основний шлях, адже інших варіантів особливо і немає", - сказав "Апострофу" донецький політолог, прихильник ДНР і екс-декан істфаку ДонНУ Кирило Черкашин.

Залишається сподіватися, що "інші варіанти" окупованій частині Донбасу запропонує вільна частина України. Наприклад, разом з новим законом про реінтеграцію регіону.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному