RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Є достатньо інструментів, щоб змусити Путіна вивести війська з Донбасу

Кремлівського щура заганяють в кут, а у США на руках всі козирі

Кремлівського щура заганяють в кут, а у США на руках всі козирі Фото: EPA/UPG

Спеціальний представник Держдепартаменту США Курт Волкер має у своєму розпорядженні достатній інструментарій, щоб натиснути на Кремль і змусити президента РФ Володимира Путіна вивести російські війська з Донбасу. Таку думку "Апострофу" висловив головний редактор сайту "Інформаційний спротив", військовий оглядач Юрій Карін, коментуючи нещодавній візит Волкера в Україну.

Безсумнівно, радує, що Курт Волкер називає своїми іменами те, що відбувається на Донбасі, і дотримується проукраїнського сценарію припинення російської агресії.

До президентських виборів в РФ залишається близько півроку, і час працює проти чекіста Володі. Останні викриття російського "гібрида" по відношенню до інших країн зводять рівень його "багатоходівочок" до банального кривавого місива в окремо взятих регіонах, які він буквально нашпиговує зброєю. Політичні ситуативні союзи з ним вже, швидше, неможливі через "токсичність" президента РФ.

Тому в Москві розуміють, що простору для маневру у них практично не залишається - кремлівського щура заганяють у кут. А у США на руках всі козирі. Такі, наприклад, як посилення санкцій, надання Україні летальної зброї тощо. Це військовим злочинцям в Москві не подобається, але вони змушені з цим миритися.

Недарма в день візиту Волкера в Україну Держдепом США були оприлюднені російські компанії-кандидати на включення до списку санкцій. А це практично всі оборонні підприємства РФ. За пропозицією Держдепу можуть постраждати і бізнесмени, що інвестують в економіку країни-агресора.

Читайте також: Волкер не просто так приїздив до України, для Кремля готують серйозну дубину - військовий експерт

За логікою речей, ще один київський гість, глава Пентагону Джеймс Меттіс, зумів особисто оцінити те, що відбувається, для визначення розмірів військової допомоги, необхідної Україні. І тепер можуть мати місце дискусії про види та кількість летального оборонного озброєння для нашої армії. Питання про те, чи надавати зброю, вже не стоїть. Це, природно, викликає паніку в Кремлі. Ціна російської агресії виросте в рази для нинішнього керівництва РФ, яке до виборів у березні 2018 року не має наміру йти на ескалацію російсько-українського конфлікту на Донбасі.

В ході візиту до Києва глава Пентагону Джеймс Меттіс зумів особисто оцінити те, що відбувається для визначення розмірів військової допомоги, необхідної Україні Фото: president.gov.ua

Іншими словами, Курт Волкер, як представник Держдепартаменту США, має в своєму розпорядженні достатній інструментарій для того, щоб натиснути на російське керівництво і змусити його піти на серйозні поступки - вивести свої війська з Донбасу. І найголовніше те, що як висловився сам дипломат, він готовий до подібних дій.

Це, в свою чергу, дасть можливість вирішити питання з миротворчим контингентом. Адже зараз той же Курт Волкер говорить, що неможливо відправити миротворців ООН на Донбас до повного виведення звідти російських військ.

У питанні введення миротворців все знову ж упирається в позицію РФ в ООН. Кремль, природно, декларує бажання принести мир на Донбас. Але своєрідно. З російськими миротворцями, по лінії розмежування військ, з проведенням виборів без виведення військ і без можливості взяти участь в голосуванні за майбутнє Донбасу більш 1,5 млн його жителів, зареєстрованих на підконтрольній Україні території в статусі біженців з зони ведення бойових дій.

Знову ж таки, щоб поставити агресора на місце в Радбезі, ООН необхідно здійснити ряд важливих кроків, які можуть посилити наші спільні позиції з питання введення миротворців без вето РФ. Дипломати, юристи і аналітики серед іншого бачать рішення на користь України в міжнародних судах, рішеннях Генасамблеї ООН, українському законодавстві в тому числі.

Важливо, що під час свого спілкування з представниками депутатського корпусу тут, в Києві, Курт Волкер не висловив зауважень до законопроекту про деокупацію територій Донбасу і про визнання Росії країною-агресором - президентської ініціативи, підтриманої українським парламентом у першому читанні.

У Києві, під час свого спілкування з представниками депутатського корпусу, Курт Волкер не висловив зауважень до законопроекту про деокупацію територій Донбасу і про визнання Росії країною-агресором Фото: flickr.com/photos/usembassykyiv

Варто зазначити, що визнання Росії агресором в міжнародних інстанціях дозволить США здійснити свій план щодо реформи ООН. Тобто створить умови для того, щоб легальним шляхом позбавити Російську Федерацію права "вето" в цій структурі.

Що стосується анонсованої на листопад зустрічі помічника президента РФ, архітектора українського кровопролиття Асланбека-Владислава Дудаєва-Суркова з Куртом Волкером, то в першу чергу вона необхідна чекісту Володі. Господар Кремля прагне домовлятися з американською Адміністрацією. Йому важливо, щоб найближчим часом санкції були ослаблені, а сама Росія не опинилася в повній ізоляції. Тільки так він може провести відносно спокійні вибори.

Саме з цієї причини Курт Волкер говорить, що у нас з'явилося вікно можливостей для врегулювання конфлікту - до моменту виборів. І саме з цієї причини, щоб зберегти владу, Кремль ініціює постійні зустрічі з Куртом Волкером.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України