RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Генеральний директор ZIK: Заяви політиків про ДТП з авто Димінського - спроба тиску на канал

Ігор Туркевич про сьогодення і майбутнє телеканалу ZIK

Ігор Туркевич про сьогодення і майбутнє телеканалу ZIK Ігор Туркевич

Довкола телеканалу ZIK, який активно втрутився в конкурентну боротьбу на телевізійному ринку, віднедавна лунає дуже багато заяв, звинувачень та чуток. Зокрема, критики дорікають телеканалу в ігноруванні позиції влади, у запрошенні на ефіри опозиційних політиків та тих, кого силовики зараз звинувачують у корупції. Особливо в центрі уваги телеканал опинився після ДТП за участі авто власника телеканалу Петра Димінського. Через це почали активно циркулювати чутки про продаж медіа-холдингу. Що ж насправді відбувається, ми вирішили безпосередньо запитати у генерального директора медіа-холдингу ZIK Ігоря Туркевича.

- Останні ротації в топ-менеджменті телеканалу ZIK не могли не вплинути на його редакційну політику. ZIK став майданчиком, де артикулюють подекуди полярні точки зору і глядач в ефірі може побачити обличчя тих, хто далеко "непрохідний" на більшості каналів. Яка мета такої інформаційної діяльності, адже раніше ви були вибірковішими?

- Погодьтеся, кожен, хто очолює канал, посідає якусь ланку топ-менеджменту, має своє бачення розвитку, загального курсу, за яким канал має рухатися. І кожен дає щось своє, що доповнює "медійний образ" ZIKу. Наша мета – стати тією медійною платформою, де лунатимуть різні точки зору: протилежні, логічні, дискусійні, непопулярні, популістські чи тверезі. Ті, які допоможуть нашому глядачеві сформувати, власне, якомога глибше і повніше бачення та розуміння навколишніх подій.

- Поясність детальніше, яким чином у форматі одного телеканалу можуть уживатися настільки різні вектори. До того ж у такій невибірковості дуже часто ZIK звинувачують експерти та дописувачі у соцмережах. Мовляв, канал зі Львова частину ефіру мовить російською, запрошує у студію представників Опоблоку, звинувачених у корупції. Особливо дістається найрейтинговішому проекту телеканалу "Народ проти"…

- Ми свідомо пішли на певну частину нашого ефіру російською, тому що маємо доносити наші цінності до мешканців сходу та півдня України.

Ми теж свідомо обрали тактику рівновіддаленості від усіх політичних сил. По-перше, ми не маємо права вирішувати за глядача, кого підтримувати, а кого ні. А по-друге, дуже часто позиції, які озвучують ті чи інші політичні сили чи політичні діячі, не відповідають тому, що насправді, в реальності, роблять ці люди.

Наприклад, нас часто звинувачують у тому, що ми запрошуємо Михайла Добкіна чи Борислава Розенблата. Проте у всьому повинен діяти закон. Якщо є якісь звинувачення проти цих політиків, то це має вирішити суд. До цього – усе це винятково політичні заяви. Ми ще й опальну Нелю Штепу запросимо на ефір – і нехай вона розповість, як їй вдалося уникнути покарання і хто у цій справі з нинішніх політиків по вуха в бруді...

Якщо наша влада бавиться у піддавки, розповідаючи одне, а на ділі не виконуючи нічого, то ми в цьому участі не будемо брати. А навпаки, розповідатимемо усю правду про те, хто зараз на політичному олімпі. До речі, сама про це наші міжпрограмки "Пестуни долі".

- Проте чи не здається вам, що, апелюючи до "розколотого суспільства", ви ще більше долучаєтесь до цього процесу? Чи не правильніше буде прислухатися до закликів представників влади та у цей тяжкий час війни не розхитувати ситуації?

- Я розумію, про що ви говорите. Але проаналізуймо. Такий варіант був би можливим, якби влада була максимально правдивою зі своїм народом. Не наживалась на ньому. З іншого боку, у ці слова "не розхитувати ситуації" влада часто вкладає те, що до цього немає жодного стосунку. Кілька прикладів. Подивіться, як українців обікрали горезвісним Ротердамом+. (До речі, схема поставки вугілля з ДНР працює досі. Ми готуємо розслідування про це). Гляньте на мільйонні оборудки олігархів на "Укрзалізниці". (Приміром, братів Дубневичів). Коли прості українці бідують, багатії збільшують свої статки. І це невеличка частина того безладу, що твориться в країні. А хто представляє Україну на Мінських перемовинах? Віктор Медведчук та Леонід Кучма. Ті, проти кого українці повстали на першому та другому Майданах. Цього року ми відзначали четверту річницю Революції Гідності. І де покарані? Крім чергових обіцянок, влада немає що відповісти суспільству. Але хтось колись відповість за цей саботаж.

То скажіть мені, говорячи про ці зловживання, ми справді "розхитуємо ситуацію", як вважають деякі політики? Позиція телеканалу ZIK: ми зобов’язані говорити країні правду. Вичищаючи її від тих, хто свідомо знищує нашу державність, послаблюючи перед зовнішнім ворогом – Росією. А ті, хто говорить про розхитування, часто думає не про державу, а про те, щоб ще трошки побути біля владного корита. До слова, тих українців, які особливо затято починають ставити владі неприємні запитання, затримують і запроторюють за ґрати.

- Останнім часом деякі канали змінили власників, вочевидь, готуючись до виборів 2019 року. "Еспресо", наприклад. В інвестора ZIKy Петра Димінського нема намірів залучити ще когось до фінансування медіа-холдингу, тим самим визначившись з політичними симпатіями?

- Немає. А щодо редакційної політики медіа-холдингу, то вона залишається, як я уже говорив, незмінною – рівновіддаленість від усіх політичних сил. І з найближчим виборами вона, редакційна політика, не зміниться.

Ми готові надавати ефір представникам різних політичних сил. Проте чи вони готові до роботи в умовах конкурентності? Бо виникає враження, що деякі з них хочуть для себе максимально комфортних ефірів. А коли отримують неприємні запитання – ображаються. Особливо таким грішать провладні фракції. Буває надзвичайно важко витягнути на ефір потрібного політика. Натомість присилають на програми одних і тих самих представників, які вже давно нікому не цікаві. А потім звинувачують нас у заангажованості.

Свіжий приклад, який під корінь рубає розповіді так званих експертів у нашій прихильності до тих чи інших політичних сил. Програма FACE 2 FACE з Тетяною Даниленко і гість колишній грузинський президент, а тепер український політик Міхеїл Саакашвілі. Опозиційність Саакашвілі і те, що ми певний час транслювали його програму, не захистила від незручних запитань. Політик має відповідати за свої вчинки і нести відповідальність за тих, кого він готовий привести до влади. А не кидати в журналіста безпідставними звинуваченнями. Перед глядачем усі рівні.

Зі свого боку наголошу: ми ніколи не дозволимо чи то політикам, чи представникам влади топтатися по репутації як окремих журналістів, так і всього телеканалу.

- Показники телеперегляду ZIKу серед решти інформканалів демонструють стабільний ріст. За підсумками жовтня ви, якщо не помиляюся, у трійці лідерів. Такий активний "натиск" команди каналу на зростання рейтингу радше все-таки підтверджує чутки про підготовку ZIKу до продажу?

- Ми не приховуємо, що активно працюємо над зростанням рейтингових показників. (До речі, кілька місяців тому для зростання рейтингів в ефір каналу запросили Міхеїла Саакашвілі зі своєю програмою). Нам це вдається завдяки професійній команді, якісному контенту і сучасним технологіям.

Щодо продажу, то ця тема на медіа-ринку вже давно обростає якимись нездоровими чутками. І в цьому контексті ми знову повертаємося до намагання окремих осіб відкинути телеканал назад, завдати нам репутаційних втрат. Це триває ледь не з першого року існування ZIKу. Аналізуйте самі, в часи режиму Януковича нас зараховували до власності Клименка (екс-керівник Міністерства доходів і зборів). Потім на сайті телеканалу "Еспресо", який тоді ще належав Миколі Княжицькому, ZIK став власністю олігарха Курченка (до слова, за цю брехню досі ніхто не перепросив). Пізніше нас намагалися оббрехати колишні працівники медіа-холдингу, долучаючи канал то до колишніх регіоналів, то до представників Опоблоку.

Ми ж намагаємося об’єктивно висвітлювати те, що відбувається в Україні, "не лягаючи" під ту чи іншу політичну силу, під того чи іншого політика.

Глядач не може не зауважити, що в нашому ефірі природно "співіснують" гості програм Наташі Влащенко, Тетяни Даниленко, Остапа Дроздова, Роксани Руно, наприклад. І це не викликає дисонансу. Це зріз часу, в якому живемо, і його ми намагаємося якнайкраще висвітлити. Конкурентоспроможність у своїй ніші, а не продаж – наше основне завдання.

- Наприкінці серпня-на початку вересня медіа-середовище пильно спостерігало за тим, як ZIK висвітлюватиме ситуацію зі смертельним ДТП в Ямельні, в якій фігурує інвестор медіа-холдингу Петро Димінський, і побачило професійне відмежування роботи каналу від трагедії. Щоправда, не одразу. Тим не менше, таке рішення було ухвалене. Зазвичай в олігархічних умовах існування українські медіа змушені обслуговувати інтереси власників, зокрема захищати...

- Особисто мені ця ситуація дуже неприємна – загинула людина… Крім того, я особисто знаю Андрія Борща…

При запуску телеканалу була домовленість між Петром Петровичем Димінським і тоді створеною редакційною радою про невтручання інвестора в роботу медіа-структури. Нинішня ситуація нічого не змінила. Ми, як і раніше, працюємо за принципами збалансованості та рівновіддаленості... Тим паче, що станом на сьогодні медіа-холдинг ZIK перейшов в управління трасту, учасниками якого є дружина та доньки Петра Петровича. Інформація про це є у відкритих реєстрах та вільному доступі. До слова, ZIK був одним із перших, хто відразу, відповідно до чинного законодавства, оприлюднив структуру власності. Ми – найпрозоріші на ринку. І завжди поводимося цивілізовано.

- Чи відчуває менеджмент ZIKу політичний пресинг у зв’язку з розслідуванням ДТП? Якщо так, яким чином це відбувається і чим він зумовлений, на ваш погляд?

- На жаль, політизація трагедії вже сталася. Протягом цих місяців відбулися неодноразові позапланові перевірки нашої діяльності з боку фіскалів, тривають суди з фіскальними органами; обшуки офісу ZIKу у Львові представниками правоохоронних органів, стеження за авто моєї дружини. Прямого зв'язку, звичайно, немає, але за цей період дивним чином виникають постійні атаки на мовлення каналу – зрив прямих ефірів через комутаторські служби, наприклад. А нещодавно зловмисники фізично пошкодили кабелі – і ZIK на 8 годин узагалі зник з екранів...

- Хто чи які політичні сили, на вашу думку, можуть бути причетними до цього тиску? І як ви цьому будете протидіяти?

- У нас немає ворогів. Однак, якщо аналізувати те, що з’являється у медіа, то особливо ретельно "розслідуванням" (саме в лапках) ДТП за участі власника медіа-холдингу займаються безпосередньо представники "Народного фронту" з оточення міністра Арсена Авакова. Зокрема Антон Геращенко. Причому в різних іпостасях – і слідчого, і прокурора, і судді, не маючи на це жодних повноважень. За останньою інформацією, він навіть не є радником міністра Авакова. Тож виходить: усе, що Геращенко говорив як офіційний представник МВС, – його суб’єктивна думка, яка часто межує з фантазією.

Згадайте, як Антон Геращенко буквально вибухнув заявою про те, що на автоматі, який знайшли біля місця вбивства Аміни Окуєвої, є сліди ДНК кілера. Пізніше цю заяву спростували представники поліції. Таким самим чином Геращенко, ганяючись за сенсаційністю, розповідає про сліди ДНК Петра Димінського на авто, яке причетне до ДТП в Ямельні.

Так само сприймаються і коментарі теж екс-радника Авакова – Іллі Киви. Людина, яка фактично повторила шлях Януковича, – його свого часу звинувачували у хабарництві та він перебував у психіатричній лікарні (за інформацією матеріалів "Ху із містер Кива? Як боротьба з незаконним обігом наркотиків перетворилася на шоу" та "У Кивы нашли судимости за взятку – соцсети" ресурсів "Українська правда" та "Корреспондент", - ред.), – бездоказово звинувачує телеканал та його власника.

Ми сприймаємо ці заяви як спробу тиску на редакційну політику телеканалу. Яка протидія цьому? У нашому випадку – одразу якомога гучніше інформувати про будь-яке зовнішнє втручання в нашу роботу і сподіватися на солідарну підтримку колег-медійників усередині країни та з-закордону, суспільства.

- Якими проектами і чиїми обличчями в новому році ZIK змагатиметься із конкурентами за лідерські позиції в рейтингу?

- Ми усвідомлюємо "важливість моменту" і відповідальність за статус загальнонаціонального телеканалу. Окрім подальшого розвитку та удосконалення прем'єрного великого політичного ток-шоу з Наташею Влащенко "Народ проти", яке стабільно демонструє рекордні рейтингові показники і втримує лідерство серед програм-конкурентів інших каналів у своєму слоті (проект "Народ проти" якраз і об’єднав схід та захід країни!), потужного інформаційно-аналітичного блоку "Перших про головне" (новини, токінг-студії, підсумковий тижневик), плануємо урізноманітнити програмну сітку соціально значимими проектами. Вже стартували в ефірі суспільно-юридичний проект "ДокаZ" з відомим адвокатом Олексієм Шевчуком, унікальний екопроект "Вижити в Україні", в якому журналісти ZIKу разом із зірками показують справжню екологічну ситуацію в країні. Також у грудні виходить проект "Злий дім" з екс-міністром з питань ЖКГ Олексієм Кучеренком. З нового року плануємо запуск культурних, розважальних та дитячих програм. Абсолютно нові обличчя, авторитетні лідери громадської думки... Повірте, ми маємо чим і ким здивувати наших глядачів. Та не буду забігати наперед – слідкуйте за анонсами.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України