RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Колапс наступає? Як "Блок Порошенка" і "Народний фронт" знову не змогли домовитися

У Верховній Раді ще сподіваються домовитися

У Верховній Раді ще сподіваються домовитися Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Робота правоохоронної системи буде паралізована, якщо до 15 березня не внести зміни в Кримінальний процесуальний кодекс, заявляли в Національній поліції України, вимагаючи від парламенту негайно виправити ситуацію. Однак, незважаючи на попередження про прийдешній колапс, народні депутати не змогли вчасно домовитися про нові зміни до кримінально-процесуального законодавства. Чому так сталося і через що виник новий конфлікт "Блоку Петра Порошенка" та "Народного фронту", дізнавався "Апостроф".

Ще за два тижні до набрання чинності скандальних змін до КПК на засідання комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних органів прийшов голова Нацполіції Сергій Князєв. Метою візиту було пояснити депутатам, які ризики для діяльності його відомства створює так звана "поправка Лозового, про яку раніше вже писав "Апостроф" (ст. 219 КПК в редакції, запропонованій нардепом від Радикальної партії Олега Ляшка Андрієм Лозовим).

"Поправка Лозового", ухвалена ще восени 2017 року, встановлює конкретні строки досудового розслідування; прив'язку слідчих підрозділів поліції тільки до того суду, який знаходиться за місцем розташування Головного управління Нацполіції в окремій області (раніше слідчі могли звертатися в найближчий до їх відділення суд); позбавляє слідчих права самостійно призначати експертизи (тепер це можна робити тільки з дозволу слідчого судді); дозволяє оскаржити повідомлення про підозру.

Чому депутати підтримали закон, який шкодить правоохоронній системі, яскраво описав нардеп від "Народного фронту" і соратник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко: "Усі роблять помилки, у тому числі нардепи".

Щоб все-таки виправити ситуацію, низка депутатів ще 5 лютого зареєстрували законопроект №7547, який передбачає скасування проблемних змін до КПК. Його навіть розглянули на комітеті й рекомендували ухвалити за основу, але до голосування в залі справа так і не дійшла. Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності під час засідання 13 березня попросив спікера Андрія Парубія відкласти розгляд законопроекту на невизначений термін "для проведення політичних консультацій".

Передумовою до цього стало звернення голови фракції "Блок Петра Порошенка" Артура Герасимова на погоджувальній раді 12 березня. За його словами, в БПП були готові підтримати законопроект №7547, але на своїх умовах.

"У частині, яка допоможе в розкритті вбивств, збройних нападів, ми обов'язково підтримаємо. Але ми не можемо підтримувати будь-які положення, які збільшать тиск на бізнес. Тому ми підтримуємо ухвалення цього законопроекту, але за умови, що з нього будуть вилучені ті статті, які проти чесного українського бізнесу", - пояснив Герасимов, маючи на увазі, що нові норми мають відповідати закону, який в народі називають "Маски-шоу стоп".

Фото: flickr.com/photos/nab_ukr

Нардеп від БПП Ірина Луценко в коментарі "Апострофу" додала, що "поправка Лозового" корисна для бізнесу, тому фракція скасовувати її не хоче, але готова шукати компромісу. "Усе, що стосуватиметься розкриття злочинів за прискореною процедурою, яка була раніше стосовно кримінальних злочинів, вбивств, ми будемо підтримувати. Будемо розглядати конструктивні пропозиції силових органів і шукати консенсус", - зазначила вона.

Крім того, в БПП звернули увагу, що зміни до КПК набрали чинності лише 16 березня, і до цієї дати вносити правки депутати не мали права. "До 15 числа не можна скасувати те, чого немає, хто б що не робив", - заявив "Апострофу" нардеп від БПП і перший заступник голови профільного комітету Микола Паламарчук.

Насправді ж, як дізнався "Апостроф" зі своїх джерел, нових правок побоювалися представники бізнесу в парламенті. Їхні інтереси врахували та закликали авторів переписати проект закону таким чином, щоб силовики не змогли їм нашкодити.

На засідання профільного комітету 14 березня переконувати нардепів виправити помилки прийшов вже генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Я зараз звертаюся від імені всієї правоохоронної системи, хто останнім часом заявляв про кризову ситуацію, що склалася в результаті змін до кодексів, які в результаті поправки одного з народних депутатів поставили всю правоохоронну систему на межу колапсу", - виступив глава ГПУ.

"Щоб знайти голоси за цей законопроект, низка депутатів пропонує, щоб ми залишили особливу процедуру для захисту прав підприємців", - зазначив один із авторів законопроекту №7547 Антон Геращенко.

Так, автори запропонували, щоб злочини, які відносяться до групи економічних, службових і проти правосуддя, йшли за особливою процедурою (ст. 234 КПК). Іншими словами, якщо правоохоронні органи хочуть довести провину підприємця, вони повинні звертатися за дозволом на експертизу щодо економічних та службових злочинів до суду, не маючи можливості призначати її самостійно. "Таким чином ми підвищуємо захист підприємців і обмежуємо можливості правоохоронних органів", - прокоментував нардеп. Інші експертизи, згідно з пропозицією, слідчий зможе призначати сам.

Фото: flickr.com/photos/nab_ukr

Також автори запропонували додати уточнення щодо обшуків, а саме зобов'язати слідство точно вказувати, що саме хочуть знайти. Будь-які дозволи на обшук слідчі можуть отримати тільки у слідчих суддів, але перед цим вони зобов'язані письмово аргументувати таку необхідність.

"Це захищає права підприємців і підвищує судовий захист бізнесу. З іншого боку, ці правки підвищують відповідальність суддів. У такому разі кожен суддя, коли до нього будуть звертатися правоохоронні органи щодо економічних злочинів, буде нести більшу відповідальність за свої дії", - пояснив Геращенко.

Не обділили увагою і ст. 219 КПК "Строки досудового розслідування". Тут нардепи вирішили піти на компроміс: обмеження щодо досудового розслідування будуть стосуватися тільки службових злочинів і господарсько-економічних.

Також у новій редакції залишили можливість оскарження повідомлення про підозру, але тільки для злочинів економічного і службового характеру. І спеціально для силовиків внесли правки про можливість подавати клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження в найближчий до відділення суд.

На комітеті нова редакція законопроекту отримала схвалення від Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції і навіть від Радикальної партії. На такій ноті одноголосно підтримали законопроект і члени комітету.

Після цього робочій групі комітету доручили внести техніко-юридичні правки. Враховуючи досвід минулих голосувань, були очікування, що в залі депутати можуть отримати абсолютно інший документ.

Так і сталося: за ніч законопроект був трохи підправлений. У зачитаному в залі документі пропонувалося виключити з ч.1 ст. 242 КПК другий абзац, де йшлося про призначення експертизи під час розслідування економічних і службових злочинів тільки за дорученням суду. Але самостійно вивчити зміни ніхто не зміг, тому що депутатам так і не роздали текст, про що вони розповіли "Апострофу". Антон Геращенко, якому випала роль представляти законопроект, стверджував, що це не так, мовляв, просто депутати не читали.

Читайте також: На тлі Савченко з гранатами: як люди Порошенка с партнерами влаштували новий "договорняк"

На засіданні 15 березня спікер Андрій Парубій кілька разів ставив на голосування проект закону, але він не набрав необхідну кількість голосів. Ані заклики нардепа Геращенка, ані благання генпрокурора Луценка не вплинули на парламентаріїв. У підсумку правки провалили, і законопроект був відхилений. З 16 березня набув чинності оновлений КПК.

Фото: Андрій Нестеренко

"Буде ж*па всім", - емоційно прокоментував це нардеп і один з авторів поправок Мустафа Найєм.

"Апостроф" спробував дізнатися, чому депутати провалили голосування. "Народний фронт" звинуватив "Блок Петра Порошенка" в тому, що його нардепи не хотіли підтримати законопроект у редакції, яку зачитав Геращенко; а БПП звинуватив НФ у тому, що вони представили правки, про які не говорилося за день до цього на комітеті. Але що саме не сподобалося БПП, джерела не змогли пояснити, посилаючись на те, що сам текст вони не бачили. У пропрезидентській фракції впевнені, що "фронтовики" хотіли їх кинути і протягнути поправки, які б спростили життя силовикам. "Ніякого колапсу не буде", - при цьому запевнив "Апостроф" представник БПП.

Тим часом "Народний фронт" також звинуватив у зриві голосування фракцію "Самопоміч". "Вони повністю хочуть скасувати поправку Лозового", - сказав співрозмовник "Апострофа". Але навіть соратники глави МВС Арсена Авакова в "Народному фронті" розуміють, що це неможливо з однієї простої причини – "поправка Лозового" насправді писалася в БПП, що "Апострофу" підтвердили і в президентській фракції.

Незважаючи на обопільні звинувачення, в коаліції підтвердили, що з 19 березня будуть реєструвати новий законопроект. Тільки в БПП "Апострофу" обіцяють голосування за нього вже в четвер, 22 березня, а в НФ – за місяць. Але в тому, що правки все-таки будуть, впевнені всі. Навіть "радикали". "Ми частково підтримуємо законопроект Геращенка. Ми допрацюємо його, якщо є питання, і разом ухвалимо ці закони", - заявив Олег Ляшко.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві