RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На тлі Савченко з гранатами: як люди Порошенка с партнерами влаштували новий "договорняк"

Найбільші фракції парламенту зуміли домовитися про важливі посади

Найбільші фракції парламенту зуміли домовитися про важливі посади Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Верховна Рада у четвер, 15 березня, нарешті добралася до вирішення кадрових питань, за які не могла взятися довгі місяці, та призначила нових голів Національного банку України, Рахункової палати, а також уповноваженого парламенту з прав людини. Таке швидке вирішення проблемних питань, що зайняло всього один парламентський день, стало результатом тривалих переговорів між двома фракціями коаліції – "Народним фронтом" і "Блоком Петра Порошенка". У подробицях розбирався "Апостроф".

Кадрові перипетії

Ще на минулому сесійному тижні в кулуарах Верховної Ради говорили, що з невирішеними кадровими питаннями, яких накопичилося чимало, будуть розбиратися у вівторок, 13 березня. Але до вівторка дві головні сили парламенту так і не встигли домовитися, тому голосування перенесли на четвер, 15 березня.

У цей день питання призначення голів Нацбанку, Рахункової палати та омбудсмена мали стати головними подіями, нарівні з голосуванням за позбавлення недоторканності нардепа від "Опозиційного блоку" і екс-голови "Нафтогазу" Євгена Бакуліна, підозрюваного в розкраданні держкоштів, яке Рада все-таки підтримала.

Щоправда, свої корективи до порядку денного внесла нардеп Надія Савченко, яку вранці з трибуни парламенту генпрокурор Юрій Луценко звинувачував у спробі держперевороту та намірі влаштувати теракти з вибухами в будівлі Верховної Ради. Опісля саму героїню розповідей глави ГПУ випроваджували із зали засідань через те, що нібито в її сумці знайшли гранати. Зрештою кадрові питання дещо загубилися в інформаційному шумі про Савченко.

Фото: УНІАН

Хоча ще вранці у четвер впевненості в тому, що голосування щодо всіх вакантних позицій дійсно відбудеться, не виявляли і самі народні депутати. Частина керівництва "Блоку Петра Порошенка" запевняла журналістів, що розгляд цих питань перенесли на наступний тиждень. І тільки ближче до полудня стало зрозуміло, що голосування буде. У відповідь на питання "Апострофа", з чим були пов'язані зволікання, один з нардепів від БПП повідомив, що переговори тривають до останнього моменту: "Усі бояться, що всі "кинуть" всіх, так вже відбувалося у фракцій БПП і НФ".

Однак, незважаючи на побоювання сторін, Верховна Рада таки приступила до розгляду – і першим на порядку денному стояло звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови НБУ.

Фото: УНІАН

Нацбанк

Валерія Гонтарева подала у відставку з посади голови НБУ вже майже рік тому, але постанову про її звільнення і призначення замість неї Якова Смолія президент Петро Порошенко подав лише 18 січня 2018 року. Зволікання було викликане тим, як вже раніше писав "Апостроф", що глава держави довгий час не міг підібрати кандидатуру, яка б влаштовувала його, і знайти під неї голоси нардепів. Партнери БПП за коаліцією – "Народний фронт" – просили взамін за свою підтримку позиції двох заступників голови Нацбанку, а на це в Адміністрації президента йти не хотіли. Пізніше, стримавши апетити, "фронтовики" зупинилися тільки на одній бажаній вакансії – омбудсмені.

Фото: Микола Білокопитов

У свою чергу в Банкової, як неофіційно розповіли депутати, крім призначення Смолія главою НБУ, була ще одна умова – залишити його заступником Катерину Рожкову. "Рожкова залишається. Це була умова Порошенка, бо це фінансові питання, вкрай важливі йому. Крім того, вона особисто займалася питаннями [олігарха Ігоря] Коломойського. Тому це було для нього принципове питання", - ділився з "Апострофом" один з парламентаріїв.

Домовлятися про голоси за Смолія президент намагався не тільки з "Народним фронтом", але і з ситуативними партнерами – фракцією "Опозиційного блоку". Як раніше писав "Апостроф", переговори велися ще взимку, не відступив від своїх спроб Порошенко і зараз.

"Президент намагався домовитися, щоб ми підтримали Смолія. Але Смолій до нас єдиних не прийшов на фракцію поговорити. Крім того, є питання щодо його самостійності. Тому підтримувати не налаштовані. По суті, він людина Порошенка, і саме він [президент] і буде керувати Нацбанком, як це було за Гонтаревої", - повідомив "Апострофу" один з депутатів з керівництва фракції Опоблоку.

Фото: Юлія Березовська/Прес-центр НБУ

Але, незважаючи на відсутність підтримки від опозиції, Верховна Рада 342-ма голосами звільнила Гонтареву і 247-ма призначила Смолія новим головним банкіром країни.

Омбудсмен

Наступним у післяобідньому порядку денному Верховної Ради стояло питання про призначення нового омбудсмена замість Валерії Лутковської, термін повноважень якої закінчився ще в 2017 році. Змінити уповноваженого з прав людини парламент намагався ще в червні минулого року, проте – безуспішно.

Основних претендентів, після того як відмовилися від висунення кілька людей із середовища громадських діячів і правозахисників (наприклад, журналістка та адвокат Лариса Денисенко), залишалося троє: голова комітету з питань соціальної політики, екс-міністр соціальної політики і член фракції "Народний фронт" Людмила Денісова, адвокат "радикалів" Андрій Мамалига і член фракції БПП Сергій Алєксєєв.

Але головним кандидатом, незважаючи на відсутність досвіду у правозахисній сфері та протести правозахисників біля стін парламенту, ще з минулого року вважалася саме Людмила Денісова. Її призначення хотіли "Народний фронт" і особисто міністр внутрішніх справ Арсен Аваков – щоб замкнути на своїй політичній силі ланцюжок правоохоронних структур. Адже і глава МВС, і міністр юстиції Павло Петренко, чию діяльність і покликаний контролювати омбудсмен, представляють "фронтовиків". А це означає, що, наприклад, зловживань силовиків омбудсмен від тієї ж політсили може просто не помітити.

Фото: Микола Білокопитов

До четверга Денісова залишалася єдиним претендентом від влади на цю посаду (Алєксєєв свою кандидатуру мав зняти). Хоча впевненості, що голосування за представника НФ буде позитивним, не було в жодної з фракцій. Але оскільки "Народний фронт" до цього вже підтримав кандидатуру Смолія, як того хотіли в БПП, пропрезидентська фракція віддала голоси за висуванця своїх партнерів. Підсумок: 236 "за" – і Денісова стала новим уповноваженим на наступні 5 років.

Не обійшлося і без правової колізії. Ще зранку депутати не могли чітко відповісти, яким буде голосування – відкритим чи закритим, адже, відповідно до змін у Конституцію, голосування зробили відкритим, а в законі про омбудсмена воно залишилось закритим – на цьому наполягали й правозахисники. Але вже ввечері з порушенням регламенту голосували у відкриту.

Після цього в кулуари вийшла представник президента в парламенті Ірина Луценко, яка на камери привітала Денісову з призначенням, а також додала, що в разі будь-яких питань щодо заангажованості нового омбудсмена її діяльність "зможе контролювати громадськість".

Фото: Микола Білокопитов

Рахункова палата

Після двох успішних кадрових голосувань сесійній залі залишалося розібратися з головою Рахункової палати. Цю посаду з минулого року готували депутату від БПП Валерію Пацкану. Але саме навколо його призначення розгорнулися справжні баталії в четвер. Лобіювати його кандидатуру в Раду особисто приїхав київський мер і лідер партії УДАР Віталій Кличко (Пацкана називають близькою до нього людиною). Не все гладко було, як розповідали депутати, і на засіданні фракції БПП, яке відбулося у четвер вранці.

"УДАР поставив ультиматум: або ставите Пацкана, або ми ні за що не голосуємо, крім антикорупційного суду", - ділився з "Апострофом" один із нардепів.

"Пацкана не особливо хоче президент, а той у свою чергу пам'ятає, що його вже одного разу "кинули" з цим призначенням, тому повторення ситуації ніхто не хоче. Так що ситуація неоднозначна", - вторив йому інший парламентарій.

Фото: стоп-кадр із відеосюжету

Але вже за деякий час колосальною для цього скликання кількістю голосів – 309 "за" – парламент призначив Пацкана головою Рахункової палати.

"Просто домовилися з усіма фракціями про його призначення. Тут ніякої таємниці немає", - коментував "Апострофу" після голосування один з депутатів. "Народний фронт", наприклад, обміняв омбудсмена на главу Рахункової палати. Усе просто", - коментував інший нардеп.

У результаті непростого сесійного дня кожна з фракцій влади отримала те, чого хотіла. А українське суспільство може вчергове побачити плоди старої доброї української традиції – великого політичного "договорняка".

Читайте також

Умєрова відправляють на підвищення

Мар'яна Безугла заявила про підвищення Рустема Умєрова

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нинішня критика генералів з боку Безуглої має під собою підстави

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи