RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розкол в партії Порошенка: соратники Кличка загрожують розлученням

Артур Герасимов спровокував серйозний конфлікт у фракції БПП

Артур Герасимов спровокував серйозний конфлікт у фракції БПП Артур Герасимов Фото: УНІАН

З наближенням президентських виборів в команді чинного голови держави посилюються відцентрові процеси. У середу стався конфлікт у Верховній Раді всередині "Блоку Петра Порошенка". Глава найбільшої фракції парламенту Артур Герасимов посварився з групою депутатів з БПП, що орієнтуються на мера Києва Віталія Кличка. Про подробиці інциденту дізнався "Апостроф".

Внутрішньофракційний скандал в БПП, який ризикує призвести до розколу найбільшої фракції парламенту, виник, на перший погляд, на рівному місці. Усе сталося через законопроект №6424 "Про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень житлового будинку", який давно лобіює глава фракції Артур Герасимов.

"Законопроект розроблений з метою визначення на законодавчому рівні обмежень щодо використання квартир в багатоквартирних житлових будинках не за призначенням, в тому числі як офісів, готелів та інших закладів тимчасового проживання, та посилення відповідальності за порушення законодавства у зазначеній сфері", - йдеться в пояснювальній записці. Законопроектом пропонується суттєво посилити адміністративну відповідальність за нецільове використання квартир в багатоповерхівках.

Цей законопроект, зареєстрований ще в травні минулого року, кілька разів намагалися внести в зал, але безуспішно. У вівторок документ все ж винесли на голосування, але голосів на ухвалення його в першому читанні не знайшлося. У результаті його відправили на доопрацювання в комітет ВР з питань будівництва. Показово, що провалили голосування саме в БПП: за ухвалення законопроекту за основу з 136 депутатів фракції не проголосували 57. Причому більшість з них – народні обранці, які пройшли до Верховної Ради за квотою Віталія Кличка. У команді мера Кличка аргументують своє рішення тим, що впровадження подібних норм може призвести до того, що власники нелегальних хостелів і офісних приміщень цілком можуть обізлитися проти столичного градоначальника, що негативно позначиться на його реноме.

У результаті в середу Герасимов прямо в залі засідань влаштував скандал. Про подробиці конфлікту розповіли кілька народних депутатів з БПП і "Народного фронту".

"Цей документ – це його особиста тема. З одного боку, його попросили власники офісних центрів, у яких спостерігаються проблеми з наповнюваністю і які не хочуть опускати ціни, в той час, як офіси в житлових будинках створюють їм серйозну конкуренцію і банально демпінгують. Але він розповідав про особисту мотивацію – в будинку, де він живе (а це якийсь непростий будинок), багато квартир здаються під офіси, і це його дуже дратує. Втім, зрозуміло, що головна причина, очевидно, полягає в тому, що хтось його успішно "мотивував", - розповів "Апострофу" один з депутатів.

Фото: Олег Федонюк / facebook.com

За словами декількох свідків-нардепів, сталося наступне: розсерджений на колег за фракцією Герасимов почав їх ображати і погрожувати.

"Справа в тому, що дія законопроекту поширюється на будинки високої поверховості. Тобто в "хрущовках", "сталінках" та "панельках" можна буде влаштовувати хостели і офіси й надалі. Про те, що це неправильно, Герасимову сказав нардеп Віктор Пинзеник. Після цього Герасимова понесло. Він почав використовувати нецезурну лексику і говорити "ударівцям", що більше не допустить, щоб хоч один їхній законопроект був проголосований", - розповів нардеп з БПП, який попросив не називати його прізвище.

Багато представників БПП розцінили подібну сцену як особисту образу. Для того, щоб якось врегулювати конфлікт, один з близьких соратників Віталія Кличка Артур Палатний (який, до слова, під час конфлікту не був присутній в залі) підійшов до Герасимова і запропонував врегулювати конфлікт.

"Глава фракції начебто погодився і прийшов на засідання групи, але у нього знову зірвало дах, він сказав, що він правий і вибачатися не буде, і знову почав кричати. Закінчилося все тим, що "ударівці" хочуть призупинити участь в роботі фракції, і якщо не буде переобрано голову фракції, то навіть погрожують вийти з неї", - розповів один з представників парламентської більшості.

Втім, сценарій виходу з фракції депутатів малореальний. Як відомо, на депутатів, які вийшли з фракції, поширюється дія імперативного мандата. На собі його в 2016 році відчули Микола Томенко та Єгор Фірсов, які оголосили про вихід з БПП.

Очевидно, що вже зараз на Банковій робитимуть все, аби погасити пожежу в своїх лавах. Але чи готові там пожертвувати Герасимовим заради врегулювання конфлікту, наразі невідомо.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України