RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Томос звільнив: чому Павленка пішли з Адміністрації президента

Звільнення заступника глави Адміністрації президента Павленка може мати кілька причин

Звільнення заступника глави Адміністрації президента Павленка може мати кілька причин Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Ростилав Павленко, який в Адміністрації президента курирував гуманітарну політику, займаючись, окрім іншого, питанням надання православній церкві в Україні автокефалії, переходить на роботу в Національний інститут стратегічних досліджень (НІСД). За словами декількох джерел видання в АП, Павленко виявився найбільш вдалою заміною Володимиру Горбуліну в НІСД, причому він сам нібито хотів змінити місце роботи. Є й інша версія: Павленко не зміг зберегти свою посаду через ситуацію з наданням томосу про автокефалію, події навколо якого розвиваються не на користь президентської команди, яка чимало поставила на цей документ. Про те, що відбувалося в Адміністрації президента, дізнавався "Апостроф".

Мінус Горбулін, мінус Павленко

У понеділок, 30 липня, президент Петро Порошенко одним указом звільнив з посади заступника глави Адміністрації президента Ростислава Павленка, відповідального за гуманітарні питання, а іншим – призначив його директором Націнституту стратегічних досліджень. Раніше в цей же день глава держави видав указ про звільнення Володимира Горбуліна з посади директора НІСД у зв'язку з переходом на роботу в Національну академію наук. На своїй сторінці в Facebook президент подякував Горбуліну за майже чотирирічну роботу на чолі НІСД. "Ви завжди будете гідної частиною моєї команди, і ваша думка завжди є важливою для мене", - зазначив Порошенко.

Фото: twitter.com/poroshenko

Цікаво, що в НАН Горбулін вже числиться першим віце-президентом, про що йдеться на сайті академії. У коментарі виданню "Гордон" Горбулін повідомив, що в НАН він продовжить курирувати питання оборони. "Цим я і так займався, незважаючи на те, що був директором Інституту стратегічних досліджень", - зазначив він.

Співрозмовник видання в АП говорить: зіграв вік Горбуліна, якому пішов 80-й рік. "Інститут повинен повноцінно працювати, йому потрібен молодий і активний керівник. Павленко пішов туди як найбільш підготовлена людина", - стверджує джерело, додавши, що ініціатором цієї та інших подібних ротацій є глава АП Ігор Райнін.

"Павленко - хороший аналітик. Возитися з великими обсягами інформації – це його", - пояснює інший співрозмовник, який добре знає Павленко по роботі в АП. На його думку, робота в НІСД для Павленко "зрозуміліша". "Він же абсолютно не кар'єрна людина і не боєць (мається на увазі підкилимна боротьба всередині АП -" Апостроф "). Його цікавить робота і як будь-якого нормального людини – винагорода, причому, вона обчислюється не в мільйонах доларів", - вважає джерело. Більш того Павленко нібито давно хотів перейти на більш спокійну роботу, якою, мабуть, вважається директорство НІСД, і ось, мовляв, випала нагода...

Ростислав Павленко став директором Національного інституту стратегічних досліджень Фото: прес-служба президента

Павленко був призначений на посаду заступника голови АП з гуманітарної політики в грудні 2014 року, до нього це крісло займав головний політтехнолог Банкової Ігор Гринів, який був відправлений у парламент за незадовільний результат пропрезидентської партії "Блок Петра Порошенко" на останніх виборах у Раду.

Томос всьому виною

Політолог Володимир Фесенко припускає, що звільнення Павленка пов'язано з ситуацією з надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Колишній заступник голови АП дійсно займався церковним питанням, яке для президентської команди має серйозне значення в контексті майбутньої президентської кампанії. "Можливо, неотримання томосу до Дня хрещення Русі 28 липня могло бути оцінене як невиконання поставленого завдання", - прокоментував Фесенко "Апострофу". Втім, зняти Павленка з посади заступника, на його думку, могли і з метою зробити його більш вільним для роботи в передвиборчому штабі Порошенка.

Але про невдачу з томосом як причини відставки говорить і співрозмовник, вхожий в АП. "Не дотиснув ситуацію (щодо автокефалії -"Апостроф")", - вважає джерело. Водночас він вважає, що в цьому питанні Павленку навіть на руку робота в НІСД. "Тепер у нього менш публічна посада. Можна спокійно мотатися до Туреччини і вести переговори з Фанаром (район Стамбула, де знаходиться резиденція Вселенського патріарха Варфоломія -"Апостроф"), не привертаючи увагу ЗМІ", - сказав співрозмовник "Апострофа".

Сам Павленко, коментуючи виданню свою відставку, наполягав: те, що він пішов із АП не означає, що томос про автокефалію для нього відходить на другий план, і він продовжить вести роботу в його напрямку. "Це питання системної роботи з перших днів президентства Порошенка. І я залишаюся радником президента з гуманітарних питань", - сказав він "Апострофу".

В АП розраховували отримати рішення Вселенського патріархату про автокефалію до Дня хрещення Русі, що читалося в заявах президента і членів його команди. Їх впевненість навіть змусила похвилюватися опонентів з Української православної церкви Московського патріархату. Тим паче, що Константинопольський патріархат давав прогнози, які можна було трактувати на користь якнайшвидшого отримання Україною автокефалії. Але чим ближче до церковного свята, тим очевидніше ставало, що томосу так швидко не вийде. Про прив'язку до цієї чи іншим датам вже ніхто не говорив. Напередодні Дня хрещення Русі Павленко в інтерв'ю "Главкому" виправдовувався, що "бліцкригу" в планах АП не було, а прихильники автокефалії повинні почекати виконання всіх процедур, "щоб потім не виникало питання, канонічно або неканонічно це (надання автокефалії - "Апостроф") було зроблено".

Ростислав Павленко та патріархат Варфоломій Фото: прес-служба президента

Щоправда, в команді президента не можуть не розуміти, наскільки б'є ухід ключової людини по позиціях прихильників автокефалії і, як взагалі це виглядає з боку. Є ще один цікавий нюанс: співрозмовник видання, вхожий в адміністрацію, вважає, що випадок Павленка взагалі може стати каталізатором для запуску маховика перестановок в АП. "У порівнянні, наприклад, з Кучмою (колишній президент України - "Апостроф") Порошенко набагато стабільніший в кадровому плані. У того люди "миготіли". Порошенко ж звикає до своїх кадрів. А народ треба ротирувати постійно, щоб люди були в тонусі", - коментує джерело, близьке до АП.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України