RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

НАТО втрутиться у війну в Україні за однієї умови - генерал

Микола Маломуж про роль НАТО в українсько-російській війні

Микола Маломуж про роль НАТО в українсько-російській війні Фото: nato.int

На сьогоднішній день немає реальних перспектив вступу України до НАТО. А заява президента Петра Порошенка про те, що Україна є східним флангом НАТО, має символічний та іміджевий характер. Про це в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів екс-глава Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України МИКОЛА МАЛОМУЖ.

- Петро Порошенко під час робочої поїздки у США заявив, що Україна є східним флангом НАТО. Ця заява нас якимось чином наближає до альянсу чи на сьогодні немає реальних підстав для цього?

- Це все таки іміджева або популістська заява в даній ситуації, тому що країни НАТО визначаються своїми кордонами, інтересами тощо. Ми можемо говорити про партнерство, про союзників. Але НАТО не хоче себе ідентифікувати з будь-яким форматом війни, тому вони не сприймають цю заяву.

Це була скоріше символічна заява для іміджу Порошенка, щоб підняти його особистий авторитет. Але всі розуміють реалії – що НАТО сьогодні не готова мати формат реального флангу або форпосту, який перебуває в стадії бойових дій, як сьогодні у нас на Сході країни.

В даній ситуації ми продовжуємо тверезе, нормальне співробітництво з НАТО в рамках відповідних програм партнерства. Але американські та європейські представники НАТО, з якими я часто спілкуюсь, неодноразово зауважували, що не бачать себе учасниками війни чи сценарію, який ми зараз маємо на Донбасі.

Так, НАТО – це наші союзники за інтересами, вони підтримують вирішення конфлікту дипломатичним шляхом. Але якщо агресія Росії буде масштабною, вони будуть готові включити всі ресурси.

- Що стосується допомоги НАТО у боротьбі з Росією. Що вони роблять сьогодні?

- Як правило, в альянсі хотіли б, щоб був дипломатичний шлях до миру. Я чимало спілкуюсь з представниками США, Великої Британії, Японії і, навіть, Китаю. Вони говорять про можливості врегулювання конфлікту на рівні нормандської четвірки. Це, на їхню думку, є локальним форматом недопущення розгортання російської агресії. А глобальний формат – це задіяння в рамках глобальних домовленостей програми врегулювання ситуації і щодо України, і щодо Сирії, і щодо Ірану, і щодо Ісламської держави. Тут задіюються вже інші гравці – перші особи країн "двадцятки". Вони вирішують проблеми, які їх цікавлять – недопущення глобальних та локальних війн. Зокрема, вирішення точкових і гострих проблем – тут і Україна, і Сирія, і Іран, і Північна Корея, і Ісламська держава. Це не аналітика, а реальні позиції Трампа, Пенса, Помпео, Метісса, а також представників Франції, Німеччини, Японії тощо. Тобто вони передбачають реальний шлях врегулювання багатьох проблем на стратегічному рівні. Умовно кажучи, це Гельсінські угоди-2. А вирішення конкретних реальних проблем, зокрема в Україні, ведеться за окремими дорожніми картами під егідою потужних гравців.

- Однак ситуація сьогодні не вирішується...

- І результатів реальних не буде. Можливо, щось буде робитися на окремих ділянках. Наприклад, частковий обмін полоненими, часткові моніторинги. Навіть, у певній мірі, це може бути обмежений контингент з обмеженими миротворчими функціями, які не вирішуватимуть глобальну проблему. Але це буде рух до замороження конфлікту.

- А що повинна зробити такого Росія, щоб НАТО втрутилася в конфлікт на Донбасі військовим чином?

- Якщо війська Путіна почнуть широкомасштабний наступ на Україну, тоді вже НАТО розблокує свій умовний нейтралітет невтручання військовим чином – і я можу стверджувати про це офіційно. Адже це буде реальна загроза країнам НАТО і вони застосують фактор стримування Росії. Саме тому Путін не піде на широкомасштабні наступи, бо він чудово розуміє, якою буде відповідь НАТО.

- Так виникає ж патова ситуація.

- Дійсно. І поки потужні гравці не включаться в конфлікт, навіть нехай заради своїх інтересів щодо недопущення глобальної війни, цю війну на Донбасі не вдасться припинити. І саме тому західні лідери зустрічаються з Путіним, щоб довести до нього позицію великих країн щодо нового світопорядку, включаючи жорсткі вимоги щодо болючих тем, зокрема Україну.

Так, Путіна має багато протиріч. Але є поступовий рух до визначення нових моделей світу. За моїми даними, зрушення з цього питання може бути до кінця року, якщо все піде позитивно. В тому числі, може бути складена нова дорожня карта щодо України.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві