RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Відставка Луценко: справа Гандзюк може стати для генпрокурора переможним кроком

Політичний експерт Ігор Петренко про перспективу відставки генпрокурора

Політичний експерт Ігор Петренко про перспективу відставки генпрокурора Мітинг-реквієм за Катериною Гандзюк Фото: УНІАН

У вівторок, 6 листопада, з трибуни Верховної Ради з вуст генпрокурора Юрія Луценка прозвучала несподівана заява: він готовий піти у відставку. Причина - наступна: мовляв, йому набридли постійні звинувачення з боку активістів у відсутності результатів роботи правоохоронних органів, зокрема, у справі розслідування вбивства Катерини Гандзюк - активістки, яка померла 4 листопада. Втім, існує ймовірність того, що Луценко вирішив почати свою політичну гру і трохи пошантажувати Банкову. Яку мету переслідує генпрокурор своєю заявою, розповів "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Чому Юрій Луценко вирішив саме зараз зробити заяву про відставку? Тому що на даний момент виник скандал, викликаний смертю Катерини Гандзюк. Ми бачимо, що багато активістів, громадські організації негативно налаштовані проти правоохоронних органів, в першу чергу проти глави МВС Арсена Авакова і Луценка через відсутність ефективного слідства про напад на активістку.

Не варто виключати і те, що генпрокурор може вести свою гру: мовляв, він подав у відставку, але парламент голосів не дасть. Після такого сценарію Луценко зможе сказати: я - відповідальний, а Верховна Рада не проголосувала.

Він прекрасно розуміє, що голоси за його відставку можуть і знайти. Він багатьом насолив. Але знайти голоси за нового генпрокурора буде набагато складніше. У будь-якому випадку це може стати для Луценка плюсом у політичній кар'єрі. Так, він може піти з негативом, тому що прокуратура так і не була реформована. Але справи, які він почав, можуть не довести до логічного завершення і з новим генпрокурором.

Чого тільки варта справа Януковича. І це стане добрим ґрунтом для його піару. За великим рахунком, у Луценка - безпрограшна ситуація.

Інше питання, чи було узгоджено цю заяву з Петром Порошенком. Якщо Луценко таким чином намагається собі щось виторгувати, будь-які ультиматуми можуть негативно відібитися на його відносинах із президентом.

Луценко може спробувати таким чином просувати свої умови. Ми пам'ятаємо, як довго у Луценка були прем'єрські амбіції, але в результаті вибрали Володимира Гройсмана. А йому вирішили віддати крісло генпрокурора. Начебто і близький до Порошенка, начебто і кум, але політично - нецікавий.

Утім, нерезультативне голосування за його відставку може підштовхнути активістів до більш активних дій. І він може нарватися на громадське обурення, переключивши весь негатив з Авакова на себе.

У будь-якому випадку, йому є чим грати. Він - непоганий оратор, і зможе привернути до себе увагу медіа і політичного оточення.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному