RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Повторення і нагадування: навіщо Волкер приїхав в Україну перед виборами

Василь Філіпчук про цілі візиту Курта Волкера

За місяць до президентських виборів до України прибув спецпредставник Держдепартамента США з питань України Курт Волкер. Про цілі візиту Волкера "Апострофу" розповів дипломат, головний радник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Василь Філіпчук.

В Україні знову високий закордонний гість. Прибув спецпредставник Держдепу США в Україні Курт Волкер. І в принципі, незвично, що за місяць до такої значної події, як вибори президента, прибув такий поважний гість. Тому що зазвичай політична діяльність затухає. Але тут не слід шукати якогось подвійного порядку денного чи прихованих питань.

Волкер прибув, по-перше, дійсно продемонструвати підтримку Україні у дні, коли ми згадуємо анексію Криму з боку Російської Федерації і всі драматичні події на Донбасі. З іншого боку, відстеження ситуації перед виборами має важливе значення. Зараз не слід очікувати нових важливих заяв, коментарів чи пропозицій щодо врегулювання конфлікту на Сході країни.

Як ми знаємо, Курт Волкер уже тривалий час не веде зустрічі чи жодні практичні дії з російською стороною, яка теж очікує на результати виборів в Україні, перезавантаження виконавчої влади, тому до кінця цього року навряд чи будуть якісь серйозні зміни. Хоча нещодавно я чув таку думку серед дипломатів, що всередині цього року можлива зустріч президентів США та Росії, зокрема мова йшла про зустріч у червні у Відні. Начебто там за сприянням молодого та амбітного австрійського канцлера готується якийсь пакет ідей та пропозицій щодо врегулювання російсько-американських суперечностей, і одне із питань стосуватиметься України.

Тому, можливо, якесь вікно щодо врегулювання і з'явиться. Але, знову ж таки, це не сьогодні-завтра, щонайменше в кінці квітня, коли буде зрозуміло, хто очолить президентську вертикаль. Саме тому всі заяви з боку американського дипломата будуть повторенням стандартних тем. Але мені особисто подобається, що Волкер намагається повернути український політикум до реалій міжнародного життя.

До речі, Волкер зробив досить цікаву заяву, що не слід зневажати Мінськими домовленостями, тому що вони погоджені Радою безпеки ООН і їх точно вже не можна відкидати до якогось іншого рішення на заміну Мінська. Мінські домовленості залишаються ключовим інструментом з врегулювання конфлікту на Сході України. Але разом з тим, він звернув увагу на ті додаткові можливості, які зараз є і у міжнародної спільноти, і у України щодо виконання Мінських угод, зокрема з використанням миротворчої місії ООН.

Нещодавно я повернувся зі США, де за участю того ж Волкера було детальне обговорення ситуації щодо Донбасу і можливостей врегулювання, зокрема піднімалося питання введення миротворчого контингенту. І фактично всі присутні - американські, європейські та українські дипломати - погодилися з тим, що хоча і немає практичної можливості запровадження миротворчого контингенту, але вона може з'явитися в будь-який момент.

Тому дуже важливо вести експертну і підготовчу роботу - щоб все було готове і можна було оперативно реалізовувати рішення, коли з'явиться політична воля у Росії та інших залучених сторін. Тому основне питання, яке обговорюється американським спецпредставником - не на політичному, а на експертому рівні з українськими високопосадовцями - це можливі варіанти модальності розміщення миротворчого контингенту. Мова йде про кількість миротворців, локацію, умови, - якщо таке рішення буде прийнято.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України