RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Італійський страйк: чому Гройсман саботує рішення Зеленського

Кабмін не дозволив президенту звільнити всіх губернаторів

Кабмін не дозволив президенту звільнити всіх губернаторів Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський почав велику зачистку в регіонах. На початку тижня гарант прийняв низку гучних кадрових рішень, відправивши у відставку або відсторонивши від виконання обов`язків 15 губернаторів в різних регіонах України. Правда у Зеленського запевняють – президент хотів звільнити всіх голів ОДА, але Кабмін не дозволив. У чому суть конфлікту між АП і КМУ та чому не влаштували Зеленського чиновники, яких розставляв на місця Петро Порошенко, розбирався "Апостроф".

Всіх не дали

За командою Зеленського, полетіли зі своїх посад голови ОДА Чернігівської, Хмельницької, Херсонської, Тернопільської, Сумської, Полтавської, Одеської, Миколаївської, Львівської, Кіровоградської, Київської, Івано-Франківської, Запорізької, Закарпатської та Волинської областей.

Але в цьому немає нічого дивного. Велика зачистка губернаторського пулу була лише питанням часу, адже ті голови ОДА, які вже втратили свої посади, аж ніяк не могли влаштовувати Зеленського. Наприклад, екс-голова Волинської ОДА Олександр Савченко був керівником регіонального виборчого штабу Порошенка на президентських виборах у 2014 році, а колишній голова Чернігівської області Олександр Мисник одночасно займає посаду заступника голови чернігівського обласного осередку "Солідарності". Степан Барна – екс-губернатор Тернопільської області, добровільно написав заяву про відставку. Його приклад наслідували голови Львівської, Миколаївської та Закарпатської областей. Тому цілком логічно, що співпрацювати з такими кадрами Зеленський не міг.

Втім, як заявила прес-секретар президента Юлія Мендель, гарант мав намір звільнити взагалі всіх голів ОДА в Україні, але Кабмін дозволив перервати кар'єру тільки 13-ти чиновників.

"Ми не знаємо принципів вибірковості уряду. Ми сподіваємося, що будуть зняті всі губернатори", - написала 10 червня у своєму Facebook Юлія Мендель.

Так в чому ж проблема? Відповідно до закону України "Про місцеві державні адміністрації", звільнення та призначення голів ОДА – пряма компетенція президента, але за поданням Кабміну. А кандидатури на посади голів ОДА на розгляд Кабміну вносяться особисто прем'єр-міністром.

Глава уряду Володимир Гройсман вже встиг заявити, що жодних конфліктів із Зеленським з цього питання у нього немає, і він готовий оперативно працювати у зв'язці з президентом, погоджуючи нові кандидатури в крісла керівників областей. Але при цьому Гройсман прозоро натякнув на те, що нові голови ОДА повинні будуть влаштовувати не тільки президента, але й главу Кабміну.

"Це подвійна процедура. Яка говорить про те, що вони (губернатори – "Апостроф") подвійного підпорядкування уряду і президенту", - заявив під час засідання уряду прем'єр-міністр.

11 червня, на сайті АП з'явилася новина про те, що у відставку підуть 15 керівників областей

Своя позиція

За часів Петра Порошенка, всі кадрові перестановки глав ОДА проходили повз прем'єра. Тобто, законна процедура, звичайно, дотримувалася: подання вносив Кабмін, а призначав президент, однак це було лише формальністю. Люди, які не влаштовували Порошенка, в губернаторських кріслах не засиджувалися, а зволікань з призначенням нових голів ОДА не було.

Тепер же прем'єр-міністр вирішив згадати про свої повноваження і пригальмувати кадровий каток Зеленського. Але для чого?

По-перше, варто звернути увагу на особистості деяких губернаторів, які залишилися у своїх кріслах, щоб зрозуміти за кого бореться прем'єр-міністр.

"Очевидно, що серед них є люди, які так чи інакше пов'язані з Гройсманом", - говорить "Апострофу" політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Наприклад, це голова Вінницької ОДА Валерій Коровій. У Вінниці Коровій людина не нова (на держслужбі перебуває з 1994 року), працював заступником Гройсмана ще під час перебування того мером міста. Відповідно, розлучатися зі "своєю" людиною в кріслі губернатора прем'єр-міністру не вигідно. Тим більше, що на носі парламентські вибори, а вірні товариші в регіонах зовсім не зайвий бонус у розпал виборчої кампанії.

По-друге, за часів Порошенка Гройсман не згадував про свої повноваження тому, що не мав з екс-президентом стратегічних розбіжностей.

"А зараз Гройсман жодним чином не є членом команди Зеленського, у нього немає з президентом спільної гри, хоча б загальностратегічної. Адже навіть за певних конфліктів з Порошенком, які носили латентний характер, стратегічні рішення з президентом узгоджувалися", - додає "Апострофу" політтехнолог Ярослав Макітра.

Зрештою, італійський страйк прем'єр-міністра пов'язаний ще й з тим, що новий президент в перший же день своїх повноважень жорстко пройшовся по роботі Кабміну.

"Я не розумію наш уряд, який лише розводить руками і каже: "Ми нічого не можемо зробити". Неправда. Можете. Ви можете взяти лист, взяти ручку і звільнити свої місця для тих, хто буде думати про наступні покоління, а не про наступні вибори!", - сказав Зеленський у своїй інавгураційній промові.

"Ймовірно, Гройсман не очікував такої різкої критики в свій бік, адже він особливо не виступав проти Зеленського. Звичайно, на президентських виборах Гройсман підтримував Порошенка, але не дуже активно, чисто з міркувань, що він прем'єр від БПП, а тому зобов'язаний, - зазначає Петренко. – Зараз прем'єр хоче проявити свою позицію і показати, що він теж може вплинути на деякі питання. Хоча позиція Гройсмана слабка, оскільки цей уряд незабаром припинить свою діяльність, парламент буде переобраний, а Гройсман в новий парламент, швидше за все, не потрапляє".

Такий "прояв своєї позиції" напередодні виборів може зіграти з прем'єром злий жарт, адже саботаж рішень президента, у якого поки ще дуже високий рейтинг, цілком вдало вписується в концепцію Зеленського "стара система не дає мені працювати". А це означає, що шанси Гройсмана потрапити до ВР стрімко падають.

Поки у Зеленського знайшли проміжне рішення - президент призначив тимчасових виконувачів обов'язків. голів ОДА. Ними стали 12 перших заступників або заступників відсторонених керівників у Волинській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій і Чернігівській областях.

Т.в.о. голови Волинської ОДА - Олександр Киричук,
Т.в.о. голови Закарпатської ОДА - Іван Дуран,
Т.в.о. голови Запорізької ОДА - Елла Слепян,
Т.в.о. голови Івано-Франківської ОДА - Марія Савка,
Т.в.о. голови Київської ОДА - В'ячеслав Кучер,
Т.в.о. голови Кіровоградської ОДА - Сергій Коваленко,
Т.в.о. голови Львівської ОДА - Ростислав Замлинський,
Т.в.о. голови Миколаївської ОДА - В'ячеслав Бонь,
Т.в.о. голови Сумської ОДА - Вадим Акперов,
Т.в.о. голови Тернопільської ОДА - Іван Крисак,
Т.в.о. голови Хмельницької ОДА - Володимир Кальніченко,
Т.в.о. голови Чернігівської ОДА - Наталія Романова.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України