RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нормалізація торгово-економічних відносин з Росією піде на користь українській економіці - Джованні Сальветті

Джованні Сальветті бачить шляхи для економічного процвітання України

Джованні Сальветті бачить шляхи для економічного процвітання України Фото: Євген Котенко / Апостроф

Відомий інвестиційний банкір ДЖОВАННІ САЛЬВЕТТІ в Києві частий гість. Вже понад 10 років він очолює регіон СНД в одному великому банківському домі і бере участь у найбільших угодах в Україні, тому прекрасно орієнтується в економічних і ділових питаннях країни.

Як і більшість великих фінансистів, Сальветті досить закрита особистість, і вважає за краще спілкуватися з пресою дозовано. Останнє інтерв'ю з ним вийшло в кінці 2017 року одному українському виданні, де було вирізане ціле питання і відповідь.

Цього разу ми зустрічаємося у центрі Києва, в редакції "Апострофа" для ексклюзивного інтерв'ю. Видалене питання ми задаємо повторно. Також говоримо про нового президента України, можливий вплив олігархів на нього, що потрібно буде зробити новій владі країни для економічного процвітання, і про те, чи буде продовжуватися продаж компанії "Рошен", коли Петро Порошенко більше не є президентом країни.

Інтерв'ю проводиться виключно на особистій основі і не відображає погляди його роботодавця.

- Якою була ваша перша реакція, коли ви дізналися про результати президентських виборів в Україні? Чи вірите ви, що людина без політичного досвіду може ефективно управляти країною?

- Я не дуже люблю висловлювати свою думку про політиків, так як це не моя робота. І навіть якщо б я був готовий поділитися своєю думкою, думаю, зараз занадто рано для цього. Давайте дамо президенту Зеленському попрацювати і подивимося, які рішення він прийматиме. А щодо досвіду, Жан-Поль Сартр одного разу сказав: "Людина - це не сума того, що у нього є, а похідне того, чого у нього поки немає, але може бути". Давайте не поспішати в оцінках!

- За словами глави інвесткомпанії Dragon Capital Томаша Фіала, інвестори, судячи з реакції на єврооблігації і на українську гривню, відреагували на перші кадрові призначення Зеленський негативно. Чи помітили ви тоді такої реакції?

- Інвестори зазвичай нервують, коли відбуваються істотні зміни в будь-якій країні. Проте, такі зміни не нові для України, і така мінливість виражається в динаміці цін на єврооблігації. Крім короткострокової нервозності, для інвесторів дійсно важливо, щоб Україна дотримувалася своєї програми МВФ. Як мені здається, на ринку зараз йде сильний попит для українського боргу, що показує перше розміщення українських єврооблігацій минулого тижня.

- Як інвестори реагують на чутки, що головним бенефіціантом Зеленського називають українського олігарха Ігоря Коломойського?

- Україна - країна з дуже швидкими змінами, чому я завжди знаходив її захоплюючою. У олігархів завжди був значний вплив на політику країни, навіть якщо з роками можна було помітити його зниження. Я думаю, що ніхто не може заперечувати хорошу комунікацію між Ігорем Коломойським і президентом Зеленським. Знову ж таки, було б несправедливо на цьому етапі судити про вплив таких відносин на незалежність президента Зеленського. Ми зможемо ділитися думками на цей рахунок, коли дізнаємося, які рішення президент приймає і як він їх пускає в хід. Мені дуже цікаво, якими будуть парламент і уряд після виборів. Зрештою, Україна являє собою унітарну парламентсько-президентську республіку, а не навпаки. Я не люблю слово "олігарх" - воно звучить якось сумнівно і дивно. Я, правда, сподіваюся, що одного разу ми будемо говорити тільки про бізнесменів і підприємців, як у західному світі.

Джованні Сальветті: "Я не люблю слово" олігарх "- воно звучить якось сумнівно і дивно" Фото: Євген Котенко / Апостроф

- Це наше з вами третє інтерв'ю, і в кожному ми говорили про долю "ПриватБанку". Ось, у квітні Окружний адмінсуд Києва скасував рішення про націоналізацію "ПриватБанку". Коломойський вимагає повернути йому частину акцій банку, у Зеленського пропонували виплатити олігархові 2 мільярди доларів за "ПриватБанк" "взаємозаліком боргів". Що ви думаєте про цю ситуацію?

- Я, до речі, ніколи не говорив про націоналізацію "ПриватБанку" .Я тільки зазначав, що це - найбільш систематичний банк країни, і з огляду на погіршення економічної ситуації в Україні, необхідно убезпечити його фінансову стабільність, щоб уникнути серйозних наслідків як для фінансового сектора, так і для всієї економіки України. Але я не висловлював свою думку щодо того, як саме убезпечити цю стабільність.

Природно, банку, який пройшов через такий процес в останні роки, необхідно стабілізуватися і змінити свою бізнес-модель, зважаючи на світові зміни фінансової індустрії, до будь-якої приватизації тощо. Якщо ж говорити про сьогоднішню ситуацію, я не можу коментувати рішення суду, бо не є юристом.

Давайте з'ясуємо, історія з "Приват Банком" - це головний біль для всіх зацікавлених сторін, а також - елемент невизначеності і уразливості, що не допомагає зараз українській економіці. Чим швидше це вирішиться, тим краще буде для всіх. Але, знову ж таки, набагато важливіше, як саме це вирішиться і яким способом.

- Олігарх Ігор Коломойський вкотре висловився про те, що Україні варто оголосити дефолт і взяти приклад з Греції. Чи може ця ідея знайти підтримку в новому уряді?

- Я дуже сумніваюся. Президент і уряд країни вже дуже чітко висловилися щодо цього. Дефолт привів би до довгострокових негативних наслідків для України. Країні потрібен стабільний потік іноземних інвестицій, щоб підтримувати свій економічний розвиток. А дефолт відтермінував б такий потік на роки.

- В Україні частина експертного середовища говорить про те, що, незважаючи на досить високу популярність українських ОВДП, є і досить висока ймовірність масового виходу з цінних паперів. Спровокувати це може навіть один необережний крок української влади. Наприклад, тиск на НБУ, ситуація навколо "ПриватБанку" і загроза для продовження співпраці з МВФ. Ви згодні з цією думкою?

- Зовнішній борг України становить менше 60% ВВП, і він зменшується. Економічне зростання - не космічне, але досить стабільне. Як ситуація виглядає зараз, це вже не питання дефолту. Країна потребує рефінансування державного боргу протягом цього і наступного років. Так, дисциплінована фіскальна політика, професійний і працюючий уряд, а також успішна співпраця з МВФ необхідні для підтримки фінансової стабільності країни. Я вірю в почуття відповідальності місцевих інституцій.

Варто сказати, що ринковий попит дуже сильний на український держборг, про що свідчить розміщення українських єврооблігацій минулого тижня. Це перша українська суверенна облігація в євро за ціною, нижчою за очікувану - 6,75%, завдяки великій кількості замовлень на 6 млрд євро. Дуже хороший результат!

- Кожна нова влада починає говорити про боротьбу з корупцією і залучення іноземних інвесторів. Як би ви підсумували ці п'ять років? Що було і не було зроблено для сприятливого інвестиційного клімату країни?

- За останні кілька років багато що було зроблено. Реформа про податок на додану вартість, система ціноутворення на імпорт газу, ProZorro допомогли знизити рівень корупції. Я не вважаю, що корупція - це непоправна проблема певної культури. Я думаю, що її можна перемогти шляхом введення систем запобігання, контролю, виявлення і покарання. Це можливо зробити, і це робиться. Звичайно, багато чого ще попереду. Все це займає час, але ці процеси можна прискорити завдяки громадянському суспільству, яке дуже активне в Україні. Я говорю про всіх молодих активістів, які бажають реформувати свою країну, а також про підтримку міжнародних експертів. Грузія - хороший приклад такої ефективної роботи, але територіально вона набагато менша. Україна може впоратися так само або, сподіваюся, ще краще.

Джованні Сальветті: "Реформа про податок на додану вартість, система ціноутворення на імпорт газу, ProZorro допомогли знизити рівень корупції" Фото: Євген Котенко / Апостроф

- Які б ви дали поради новообраному президенту і новому парламенту?

- Вони можуть зробити багато речей:

1. Підтримувати фіскальну дисципліну і працювати у тісній співпраці з МВФ. Мінфін робив відмінну роботу за останні кілька років. Іноземні інвестори цінують професіоналізм і серйозність міністерства, і це слід підтримувати. Дисциплінована, чітка і передбачувана фіскальна та грошово-кредитна політика в кінцевому підсумку скоротить вартість запозичень для держави і, як наслідок, вартість запозичень для корпорацій та індивідуальних клієнтів. Поточні кредитні ставки дуже високі і, разом з відсутністю довгострокового фінансування, ймовірно, є основним негативним фактором для нових інвестицій в країні.

2. Продовжувати боротьбу з корупцією і підтримувати роботу Вищого антикорупційного суду України.

3. Прозоро і справедливо вирішувати невирішені раніше питання, що викликають стурбованість інвесторів. Перш за все, справа "ПриватБанку". Але є й інші ситуації, які слід вирішувати.

4. Реалізувати ідею електронного уряду. Я чув, новий парламент ймовірно, складатиметься з великої кількості молодих депутатів, які, ймовірно, будуть просувати реформи в області модернізації та інновацій. Електронне урядування може підвищити ефективність і прозорість державного апарату, зокрема щодо інвестиційних питань, таких як банальне створення компаній в інтернеті тощо.

5. Введення дійсно привабливих економічних зон з істотними податковими перевагами і менш складним податковим адмініструванням для нових інвестицій.

6. Уникнути непотрібної тиску на бізнес-сектор з боку правоохоронних органів (продовжити мораторій на бізнес-перевірки), забезпечити верховенство закону і боротися з корупцією у правоохоронних органах і судах.

7. Працювати над тим, щоб продовжувати поліпшувати рейтинги Doing business in Ukraine, що завжди є корисним інструментом.

8. Провести аграрну реформу, відкрити ринок землі.

Нарешті, очевидно, що поліпшення відносин з країнами G7, ЄС і всіма сусідами буде дуже важливим маяком для міжнародних інвесторів, але це, безумовно, складна тема, яка залежить від декількох політичних чинників і дійових осіб.

- Цю частину розмови видалили з нашого попереднього інтерв'ю: "Тим не менш, я повинен сказати (хоча знаю, що це може зараз здатися не надто популярним), що повне розкриття величезного українського економічного потенціалу не буде повністю досяжним, якщо у кінцевому підсумку не нормалізувати торговельні відносини з Росією, що, вочевидь, має на увазі більш широке взаєморозуміння між двома країнами". Що ви думаєте про це зараз?

- Я все ще дотримуюся цієї ідеї. Крім політичних міркувань, які явно не належать до моєї сфері діяльності, з економічної точки зору, я не бачу, як економіка може повністю використовувати свій потенціал без нормальної торгівлі і ділових відносин з таким великим сусідом, з яким Україну розділяє кордон і сотні років історії. Чим швидше знайдеться рішення, тим краще для економіки. Як для української, так і для російської.

- Яка зараз ситуація на російському ринку? Чи відчувається вплив санкцій на російську економіку?

- Я б сказав, що у російської економіки все нормально. Задовільні ціни на нафту, і попит на природні ресурси її підтримують. Розвиток Китаю і Індії є великою можливістю для Росії, вкрай багатої на природні ресурси, які потрібні цим величезним країнам. Очікується, що в найближчі кілька років Індія і Китай неймовірно виростуть. Цей макротренд вже чітко видно. Вплив політичних рішень є короткостроковим, тоді як довгостроково важливо те, що Лев Толстой називав "силою процесів". Російській економіці вигідний ріст Китаю та Індії.

Самі по собі санкції не стільки безпосередньо впливають на економіку, скільки наносять репутаційний ризик на міжнародному рівні, зменшуючи прямі іноземні інвестиції, зокрема через непередбачуваність санкцій.

Джованні Сальветті: "Вплив політичних рішень є короткостроковим, в той час як оренда важливо те, що Лев Толстой називав" силою процесів " Фото: Євген Котенко / Апостроф

- Який стан справ з продажем "Рошен"? Чи зміниться щось у зв'язку з тим, що Петро Порошенко більше не президент?

- Продаж "Рошен" була дуже складним завданням. Компанія такого розміру може бути куплена тільки мультинаціональною, масштабною, стратегічною корпорацією. У них всіх є важливий бізнес в Росії. Більш важливий, ніж бізнес в Україні, так як українська економіка набагато менша за російську. Ніхто не захоче ризикувати і купувати компанію, що належить президенту України, коли Україна в таких складних політичних відносинах з Росією. Цей аспект важливіший навіть за ціну. Думаю, що, з огляду на обставини, рішення Порошенка передати компанію до сліпого трасту було найрозумнішим. Щодо майбутнього, це питання не до мене - я просто не знаю.

- І останнє запитання про глобальне. Час від часу активно починають говорити про світову кризу. Наприклад, що торгова війна між США і Китаєм може її спровокувати. Чи може найближчим часом настати світова криза, як в 2008 році? І наскільки швидко вона докотиться до України?

- Кризи циклічні і можуть статися у будь-який час. Якби це сталося, особисто я вважаю, що основною причиною була б не торговельна війна, а заборгованість корпорацій і приватних осіб в разі різкого підвищення ставок. Світова криза здійснила би прямий вплив на Україну, оскільки у важкі кризові часи потік грошей йде від економік початківців до більш безпечних, усталених. Так, ліквідні активи були б швидко перепродані.

- До речі, як просувається дитяча книга "Артуро і Єдиноріг", яку ви написали?

- Я дуже радий і гордий повідомити, що "Артуро і Єдиноріг" перекладено на українську мову, і незабаром (книга) буде опублікована у Києві і доступна в книжкових магазинах. Сподіваюся, люди куплять її, тому що виручені кошти підуть до фонду "Таблеточки"!

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві