RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сам собі "Слуга": чи будуть депутати Зеленського воювати з опозицією

Майбутні парламентарі сперечаються про те, хто повинен запропонувати закон про опозицію

Майбутні парламентарі сперечаються про те, хто повинен запропонувати закон про опозицію Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У четвер, 29 серпня, почне свою роботу нове скликання парламенту. Майбутні народні депутати фракції "Слуга народу" (СН), яких є більшість, вирішили зібратися вже в останні два робочих дня літа. Зайдуть в парламент п'ять політичних сил: "Слуга народу", "Голос", "Європейська солідарність" (ЄС), "Опозиційна платформа - За життя" (ОПЗЖ) і "Батьківщина". Як співпрацюватимуть між собою фракції нового парламенту - в матеріалі "Апострофа".

Одна з головних інтриг нового скликання парламенту - чи буде сформована коаліція. СН отримала 254 мандата, що перевищує мінімальну необхідну кількість народних депутатів для формування коаліції - 226. Тому у фракції є можливість ні з ким не об'єднуватися. Таку думку раніше висловив колишній член Центральної виборчої комісії Андрій Магера в коментарі "Лівому берегу". "Фракція" Слуга народу ", в разі отримання більшості депутатів парламенту, має права коаліції. Тому може і не створювати коаліцію з іншими фракціями", - пояснив Магера.

Відзначимо, що це питання врегулювати досить складно. Адже про формування коаліції згадується лише в Конституції України, та й то без особливих деталей. До 2010 року потрібні норми були прописані в законі "Про регламент ВР". Але влада Віктора Януковича вирішила "почистити" цей закон і прибрати з нього те, що не влаштовує.

Раніше в СН були не проти створити коаліцію з іншими фракціями. У кожному разі, до парламентських виборів, коли в партії точно не знали, скільки їх людей пройдуть до парламенту, своїм можливим партнером вони вважали "Голос" Святослава Вакарчука. Після виборів заклики до об'єднання стали менш активними.

"Ми ще вчора говорили, що готові до діалогу з "Голосом", але так і не дочекалися конкретної відповіді", - наступного дня після голосування сказав майбутній спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

Потім в "Слузі" говорили, що вони не проти створити монокоаліцію (тобто, ні з ким не об'єднуватися) і взяти на себе всю відповідальність за державну політику.

"Наша мета - монокоаліція. Це можливість взяти на себе повну відповідальність і не ховатися за партнерами. Будь-яка коаліція - це кулуарні домовленості, розподіл посад за квотним принципом, а не професійним. Я взагалі мрію про те, щоб в Україні відбулася партійна структуризація, і щоб замість трьох сотень партій з'явилося кілька, які б конкурували ідеологічно ", - розповів в інтерв'ю "Фокусу" ідеолог СН Руслан Стефанчук.

І тепер в СН вже не особливо хочуть пропонувати комусь створювати коаліцію. "Якщо в "Голосі" мають намір з нами об'єднатися, то нехай пропонують свою коаліційну угоду", - заявив "Апострофу" один з лідерів "Слуги".

У самому "Голосі" з цього приводу інші думки. "Це гра СН. Якщо їм потрібна консолідація прореформаторскіх сил в парламенті, то вони, як фракція більшості, повинні бути зацікавлені в консолідації сил. Якщо ж їм це нецікаво, то про це потрібно сказати, а не намагатися на кого-то перекладати ініціативу", - відповів "Апострофу" майбутній нардеп Ярослав Юрчишин.

Зі схожою думкою виступили і в "Батьківщині". Обраний народним депутатом Іван Крулько повторює думку Юрчишина про те, що коаліційну угоду повинні запропонувати в "Слузі народу".

"Якщо вони відчувають, що для ефективної роботи парламенту їм потрібні партнери, то вони самі повинні запропонувати відповідні принципи. Ми готові до розгляду будь-яких пропозицій, але поки до нас не зверталися", - поділився з "Апострофом" майбутній народний депутат.

Незважаючи на такі настрої, в президентській фракції готові зробити "добру" справу для "Голосу" та "Батьківщини". Практично всі голови комітетів в парламенті будуть від СН. "А посади перших заступників і секретарів ми віддамо "Голосу" та "Батьківщині ", - повідомило "Апострофу" джерело в "Слузі народу ".

Але така перспектива не зовсім влаштовує названі фракції. І Крулько, і Юрчишин вважають, що керівництво в комітетах потрібно розподілити не за партійною ознакою, а за професійною. В СН ж розводять руками і відповідають, що у них всі кадри - профі.

Такі відносини між фракціями можуть привести до формування серйозної опозиції. До "Голосу" та "Батьківщини" може долучитися фракція Петра Порошенка. "Європейська солідарність". Але всі вони ще сумніваються.

"Спочатку ми хочемо побачити програму дій СН", - в один голос повторюють у фракціях. Якщо вона не буде суперечити їхнім принципам та ідеям, то, найімовірніше, у Раді буде нестандартна опозиція. Або, як її назвав співрозмовник "Апострофа" в ЄС - демократична опозиція, яка завжди буде готова підставити плече. В "Слузі народу" "Апострофу" пообіцяли представити програму ближче до 29 серпня.

До речі, "Європейській солідарності" буде найскладніше співпрацювати зі "Слугами". "В СН пропонують скасувати мораторій на продаж землі. Ми цю ініціативу підтримуємо вже давно. Але якщо ми проголосуємо за неї, як за пропозицію СН, то незрозуміло, як на це відреагує наш виборець", - жаліється джерело "Апострофа" в ЄС.

Він визнає, що в партії ще не вирішили, як їм поступати: бути в жорсткій опозиції до нової влади чи раціонально підходити до кожного питання. Але там вже точно знають, що будуть уважно стежити за кожним рухом правлячої фракції, а особливо за її помилками. І головне - нічого не підказувати.

В "Слузі народу" не здивовані такою позицією і чи то жартома, чи то серйозно говорять про те, щоб шляхом внесення змін до регламенту ВРУ, позбавити опозицію можливості на щось впливати. Джерела "Апострофа" в партії підтверджують, що зараз розглядаються різні сценарії вирішення проблеми. Але деталі не розкривають. Хоча в керівництві фракції заперечують подібні обговорення.

Якщо ж в СН все-таки зважаться на боротьбу з опозицією, то винних цьому потрібно шукати в минулому скликанні парламенту. Адже саме він не наважився включити в закон "Про регламент ВРУ" вилучені в 2010 році статті про опозицію або ж прийняти відповідний законопроект. Зараз же в СН офіційно підтримують прийняття закону про опозицію.

"Я вважаю, що закон про опозицію повинен бути, тому що ми дуже часто в минулому скликанні Верховної Ради бачили ситуацію, коли опозиція... тільки критикувала і мало що пропонувала. Фактично не було зрозуміло, навіщо народні депутати ходять на роботу. Я впевнений, що весь парламент повинен працювати на перспективу нашої держави, докладаючи максимум зусиль", - сказав Разумков.

А ось думки про те, хто повинен запропонувати такий законопроект - розійшлися. В "Слузі народу" вважають, що це повинна зробити опозиція. "За логікою розвитку демократичного суспільства, такий законопроект має запропонувати більшість. У нашому випадку - це "Слуга народу", - заперечує Юрчишин. А представник ЄС Ірина Геращенко лише відповіла, що такий законопроект пропонувати повинна не одна фракція, а кілька.

Не ускладнюють собі життя лише в ОПЗЖ. Вони відразу назвали себе опозицією, зажадали виконувати їхні права та дати можливість призначити своїх людей в деяких комітетах. "Апостроф" спробував дізнатися у майбутнього нардепа від ОПЗЖ Сергія Льовочкіна, чи бачать вони свою співпрацю зі СН найближчим часом. Він не прокоментував, але поділився посиланнями на новини з сайту партії про те, як Порошенко намагається "зобразити нову опозицію" з іншими фракціями. ОПЗЖ - єдина політсила, у якій нічого не змінилося в політичному порядку денному.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному