RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Політика

Не відлига, а прорив: як Зеленський провів переговори в Польщі, головне

Зустріч Зеленського з Дудою ознаменувала початок шляху до вирішення конфліктних питань між країнами

Зустріч Зеленського з Дудою ознаменувала початок шляху до вирішення конфліктних питань між країнами Фото: Facebook

У суботу, 31 серпня, президент України Володимир Зеленський прибув з офіційним візитом до Польщі, і, судячи з підсумків переговорів з президентом цієї країни Анджеєм Дудою, відносини між країнами починають налагоджуватися.

В останні роки у відносинах між Україною і Польщею виникла напруженість, пов'язана з питаннями історичної пам'яті, тому одним з головних питань переговорів Зеленського і Дуди стало відновлення робочої групи за даним напрямком та зняття взаємних претензій.

За словами Зеленського, планується, що спільні експедиції будуть займатися пошуком і перепохованням на батьківщині загиблих польських і українських воїнів і мирного населення. Крім того, президент України виступив з пропозицією звести на кордоні Меморіал примирення. У цілому Зеленський назвав переговори з Дудою "не відлигою, а проривом", зазначивши, що досягнуто домовленості про врегулювання проблеми з вантажоперевезеннями через українсько-польський кордон і співпрацю в енергетичній сфері в форматі Вашингтон - Варшава - Київ.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Не обійшлося без скандалів

Представники українських організацій за кордоном звернулися до Зеленського з проханням провести у Варшаві зустріч з українською громадою.

"Ми глибоко засмучені тим фактом, що президент України ігнорує найбільшу в світі зарубіжну українську громаду. Розглядаємо це як прояв зневаги інтересів понад 20% громадян України, які проживають за кордоном", - сказано в їхньому листі.

Активісти нагадали, що в Польщі проживає близько 1,2 млн українців. Крім цього, за даними Світового банку, в 2018 році українці з-за кордону поповнили бюджет України на 14 млн доларів, що дорівнює 11,4% ВВП країни.

У той же час в Офісі президента України (ОПУ) заявили, що Зеленський не зустрінеться з українською громадою в Варшаві через щільний графік, пов'язаний з пам'ятними заходами з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни. Президент висловив сподівання, що зможе зустрітися з українськими громадами під час наступних візитів до Польщі та інших країн.

Зрив зустрічі з Трампом

У Польщі Зеленський повинен був зустрітися з президентом США Дональдом Трампом, але американський лідер скасував візит через ураган "Доріан", який наближається до Флориди. Він зазначив, що в найближчі дні для нього "дуже важливо" перебувати у Вашингтоні.

Трамп планував відвідати Польщу, щоб взяти участь у заходах до 80-ї річниці початку Другої світової війни. Замість нього тепер американську делегацію у Варшаві представить віце-президент Майк Пенс.

Зеленський зустрівся з Пенсом. На зустрічі віце-президент США запевнив, що Вашингтон продовжить підтримувати Україну з питань безпеки та територіальної цілісності.

"У першу чергу мені хочеться обговорити питання енергонезалежності України, нашої можливої співпраці в галузі енергетики та економіки. Також мені хочеться почути більше про прогрес у питанні впровадження реформ. З нетерпінням чекаю можливості обговорити питання енергетики, енергоресурсів, яким чином це питання розвивається", - зазначив Пенс перед зустріччю.

У свою чергу, Зеленський заявив, що всі основні реформи в Україні планується запустити в найближчий рік.

Зустріч з бізнесом і студентами

У рамках дводенного офіційного візиту до Польщі Зеленський зустрівся з представниками бізнесу - українськими і польськими інвесторами в різних галузях - банківська, фінансова, будівельна, транспортна - і студентами.

Президент закликав бізнес інвестувати в Україну і пообіцяв створити всі умови, щоб захистити інвестиції.

"Я особисто готовий захищати всі інвестиції. Ми вже підготували понад 70 законопроектів. Йдеться про реформу правоохоронної, судової систем. Там дуже багато законопроектів для поліпшення інвестиційного клімату і для бізнесу", - сказав він.

У свою чергу, студенти відзначили, що хотіли б перенести кращі практики Польщі на батьківщину.

Що далі

1 вересня в Варшаві проходять заходи з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни. Церемонія почалася рано вранці в Велюні, першому місті, яке потрапило під бомбардування Люфтваффе 80 років тому, в якій серед інших лідерів держав бере участь і Зеленський.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час заходу попросив вибачення у Польщі за події Другої світової війни.

"Я схиляю голову перед жертвами нападу на Велюнь. Схиляю голову перед польськими жертвами тиранії Німеччини. І прошу вибачення. Саме німці вчинили злочин проти людства в Польщі... Ми ніколи не забудемо. Ми хочемо пам'ятати і будемо пам'ятати", - сказав він.

Варто додати, що Володимир Зеленський 1 вересня, крім участі в заходах з нагоди 80-річчя початку Другої світової війни, проведе ряд двосторонніх зустрічей з главами інших держав. Він зустрінеться з президентом Грузії Саломе Зурабішвілі, президентом Литви Гітанасом Науседою, прем'єр-міністром Бельгії Шарлем Мішелем, президентом Болгарії Руменовим Радевітом і президентом Чорногорії Міло Джукановичем.

Переговори з президентом Литви

Зеленський обговорив з президентом Литви Гітанасом Науседою просування України до Європейського союзу, а також активізацію співпраці в галузі альтернативної енергетики. Він запевнив, що керівництво держави буде продовжувати реформи в рамках євроінтеграції.

У свою чергу, литовська сторона підтвердила підготовку до проведення Міжнародної конференції з питань реформ в Україні, яка відбудеться в 2020 році в Литві. Учасники зустрічі також обговорили питання мирного врегулювання конфлікту на Донбасі в рамках "нормандського формату".

Президент Литви запросив Володимира Зеленського в Вільнюс, а Зеленський закликав литовців відвідати інвестиційний форум у Маріуполі восени цього року і взяти участь у відновленні інфраструктури Донбасу.

Читайте також