RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Рада під наглядом Зеленського скасувала недоторка­­­ність: всі подробиці і відео

Парламент прийняв історичне для України рішення

Парламент прийняв історичне для України рішення Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У Верховній Раді у вівторок, 3 вересня, стартує друга сесія парламенту IX скликання.

З ДЕПУТАТІВ ЗНЯЛИ НЕДОТОРКАН­НІСТЬ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

Зокрема, першим же рішенням було прийнято у другому читанні проект закону про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо скасування недоторканності. Рішення підтримали 373 народних депутати. Проти проголосували тільки представники "Оппозиційної платформи - за життя".

Закон вступить в силу з 1 січня 2020 року.

"Апостроф" проводив онлайн трансляцію з Ради. Дивіться повне відео голосування.

11:56 Відразу після цього Рада пішла на півгодинну перерву. Ось як парламент голосував по фракціях.

"Слуга народу" - 252; ОПЗЖ - 0; "Європейська солідарність" - 24; "Батьківщина" - 23; "За майбутнє" - 22; "Голос" - 19; позафракційні - 33.

11:45 Верховна Рада проголосувала за скасування недоторканності! За - 373 голосів. Зал зустрів рішення стоячи, вибухнувши оплесками.

11:32 У мережі не надто задоволені заявами, озвучувані в Раді умовною Зекомандою про те, що закон потрібно прийняти будь-якою ціною.

11:26 В Раді озвучили думку, що перемога Зеленського на виборах - це нова революція, а тому деякі закони в Раді можуть бути прийняті з урахуванням революційної доцільності. Отакої ...

11:18 В Раді виступають представники фракцій. Опозиція наполягає, що голосування порушує закони України, зокрема, комітет розглянув питання про недоторканність у позасесійний період, що заборонено законом. У той же час всі представники опозиції кажуть, що мають намір підтримати даний проект закону, оскільки він важливий для країни. Порошенко ж взагалі заявив, що він дуже пишається тим, що буде прийнятий саме його закон.

11:07 Лідер "Голосу" Святослав Вакарчук визнає, що з законом є проблеми, але переконаний, що в Україні настав час закінчувати з кастою недоторканних.

10:56 Представник Зеленського в КСУ Федір Веніславський заявляє, що проект закону про скасування недоторканності нічого не порушує і не вступає в конфлікт з основним законом. Він також зазначає, що якщо рішення щодо недоторканності не буде прийнято сьогодні, а для цього потрібно 300+ голосів, повторно його можна буде внести лише через рік.

10:48 Відразу ж після цього Рада приступила до розгляду питання про скасування недоторканності. Виступає Зеленський. Президент потролив Рабиновича за "солов'їний" виступ. І нагадав йому, що Рада сьогодні скасовує недоторканність нардепів, а не недоторканість землі.

Зеленський підкреслив, що скасування недоторканності потрібне тільки щоб депутати не ховалися в Раді від кримінальної відповідальності. За його словами, політичний захист за голосування в Раді у нардепів залишиться. Він закликав Раду прийняти закон і не перевіряти межі терпіння українців.

"Це законодавчий орган, а не малина", - наголосив він.

10:45 Рада проголосувала за порядок денний і продовжила роботу до закінчення розгляду порядку денного.

10:42 В Раді виступають представники фракцій. Частина з них виступають за скасування недоторканності, але відзначають, що закон не був доопрацьований, а також була порушена процедура, яка передбачає можливість подачі альтернативних законопроектів. Рабіновіч, в свою чергу заявив, що Рада має призначити референдум напередодні старту ринку землі в Україні.

10:39 В Раді, схоже, з'явився новий Микола Азаров. Інакше ніж "азірівкою" українську мову нардепа Вадима Рабиновича не назвеш. Послухайте самі.

10:33 Поки в Раді нічого не відбувається, подивіться, як Рада голосувала за скасування недоторканності в першому читанні.

10:12 Спікер ВР Дмитро Разумков повідомив, що на засіданні Ради присутній президент України Володимир Зеленський, члени Кабміну та інші гості.

10:10 Верховна Рада почала роботу з деяким запізненням. У залі зареєструвалися 393 народних депутати.

Як повідомляв "Апостроф", в першому читанні законопроект про скасування недоторканності був прийнятий в ніч на 30 серпня.

Пізніше профільний комітет Ради виніс вердикт проекту закону про скасування недоторканності.

При цьому в Раді вже почалися умовні "торги" по недоторканності.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України