RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Напади на Гонтареву: три нещастя екс-глави НБУ

Події з Гонтаревою перестали бути ланцюжком випадковостей

Події з Гонтаревою перестали бути ланцюжком випадковостей Фото: flickr.com

Останнім часом на екс-главу Національного банку України Валерію Гонтареву навалилася ціла низка неприємностей, яка вже перестає виглядати ланцюжком безглуздих випадковостей. ДТП, підпал автомобіля невістки, а тепер - будинок під Києвом. Все це починає бути дуже схожим на небезпечну гру, в якій зрештою справа може дійти і до жертв.

"Апостроф" розповідає головні факти про те, що сталося, а також публікує реакцію політиків.

Три нещастя Валерії Гонтаревої

Чорна смуга почалася у Гонтаревої 26 серпня, коли в Лондоні на пішохідному переході її збило авто. Спочатку інформації про аварію не надавалося розголосу, проте 30 серпня в мережі з'явилися перші чутки про аварію, і екс-чиновниці довелося публічно визнати те, що трапилося.

Виявилося, що в результаті ДТП Гонтарева потрапила в лікарню з переломом стопи. Там їй провели дві операції.

"Мене в понеділок вдень на пішохідному переході в центрі Лондона збила машина і я тепер у шпиталі. Зараз поліція проводить розслідування: це нещасний випадок чи погрози почали реалізовуватися", - сказала тоді Гонтарева.

Згодом в поліції заявили, що аварія була просто нещасним випадком. Ніяких доказів умисного наїзду на Гонтареву знайдено не було, а водій з місця ДТП не зник.

Не встигла вона вийти з лікарні, як прийшли погані звістки з Києва. У ніч на 5 вересня невідомі спалили в Києві автомобіль Валерії Гонтаревої. Правда, це було авто її невістки.

Гонтарева, коментуючи ЗМІ подію, заявила, що обидва інциденти - "ланки одного ланцюга".

"На жаль, мені оголошено не тільки політичний терор, але, як ми бачимо і фізичне знищення", - заявила вона в коментарі.

І якщо після ДТП ситуація навколо Гонтаревої виглядала комічною, особливо з огляду на натяки самої екс-глави НБУ про переслідування, то підпал авто змусив задуматися коментаторів в мережі.

Однак виявилося, що це ще не кінець. У ніч на 17 вересня невідомі вистрілили світло-шумовою запальною ракетою (спочатку повідомлялося про "коктейлі Молотова", - "Апостроф") в будинок родини Гонтаревої під Києвом в селі Гореничі. В результаті НП будинок повністю згорів.

На щастя в будинку, який, судячи з усього, використовується для відпочинку на вихідних, а не для проживання, в момент загоряння нікого не було. Пожежні, які прибули на місце НП, робили що могли, але врятувати будинок не зуміли.

"Наш будинок під Києвом в селищі Гореничі спалили. Кинули пляшку із запальною сумішшю через паркан. Будинок повністю згорів. Пожежникам не вдавалося його загасити. Це вже повне і остаточне свавілля! Я не знаю, куди мені звертатися, терор триває!", - прокоментувала Гонтарева.

Що пишуть політики і поліція

Офіс президента

Пожежа в будинку колишньої глави НБУ - брутальний злочин, швидке розкриття якого має стати пріоритетом у роботі правоохоронних органів. В Україні всі повинні відчувати себе захищеними, незалежно від колишніх або нинішніх посад і політичних поглядів. Право на безпеку і право на приватну власність повинні бути непорушними (в останньому випадку рішення може приймати тільки суд). Глава держави очікує від відповідних відомств якнайшвидшого розкриття цієї провокації.

Глава МВС Арсен Аваков

Нічний підпал будинку Гонтаревої - недопустимий прояв кримінального тиску. Той, хто замовив і виконав це в момент прибуття місії МВФ в Україну, не просто підпалювач, він - ворог, який шкодить своїй державі. Поліція розслідує цю справу і докладе всіх зусиль для пошуку злочинця.

Олігарх Ігор Коломойський

Тепер, найімовірніше, її не видадуть. Тому думайте самі (кому міг бути вигідний підпал будинку Гонтаревої, - "Апостроф").

Раніше він також жартував, що обіцяв послати за Гонтаревою в Лондон літак, а не авто.

Нацполіція

Під час перегляду записів з камер відеоспостереження виявлено, що близько 03:00 години невідомий, який зараз підозрюється у скоєнні підпалу, переліз через паркан домоволодіння.

Поліція з'ясовує всі обставини загоряння і вживаються заходи з пошуку і встановлення особи, яка вчинила знищення майна.

Відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до десяти років. Тривають слідчі дії.

Андрій Портнов, юрист

У партнера Порошенко Гонтарєвої спалили будинок, кинувши запальну суміш.

Не вітаю таких дій, але не можу і не констатувати бумерангу.

Саме правління Порошенко-Гонтарєвої поклало початок діяльності підконтрольних їм бандформувань, які підпалювали і захоплювали чужі будинки, офіси, торгові центри і автомобілі. І їм не тільки не було до цього справи, але часто саме вони самі й були замовниками таких дій.

Саме при Порошенко-Гонтарєвій, коли з опонентами не виходило розправитися юридичними методами, проти них включалися злочинці і радикали з широким інструментарієм тиску - вбивствами, насильством, підпалами, залякуванням і інформаційної пропагандою.

Тому, підпал - це погано, але симетрично.

Петро Порошенко

Ця кампанія (проти Гонтаревої, - "Апостроф") є помстою за державну і реформаторську позицію Гонтаревої під час перебування на посаді глави НБУ. Її особиста роль в вичищенні "авгієвих стаєнь" української банківської системи визнана в світі і, зокрема в МВФ, який назвав її одним із кращих банкірів світу.

Підпал приватного будинку Гонтаревої - це не випадковість, а результат регулярних публічних погроз.

Затягування розслідування кампанії терору Гонтаревої матиме руйнівні наслідки для репутації України та її інвестиційної привабливості.

Олексій Гончарук, прем'єр-міністр

Рішуче засуджую дії зловмисників, котрі вночі підпалили будинок колишньої очільниці НБУ Валерії Гонтарєвої.

Подібні випадки є демонстрацією неприхованого тиску. Більше того, розцінюю це і як спричинення умисної шкоди іміджу нашої країни.

Владислав Рашкован, заступник виконавчого директора МВФ

Сьогодні вночі дотла спалили будинок Валерії Гонтаревої під Києвом.

В цілому це дуже погано для країни, і наслідки поки складно оцінити.

Ірина Геращенко, екс-віце-спікер Ради, нардеп

Прочитала, що вночі спалили будинок Валерії Гонтарєвоі. В нас повернулися суди Лінча? Чи буде, нарешті, реакція правоохоронних органів ? Чи відкриють, нарешті, вуста, зімкнені засліпленням від сонцесяйності нової влади, наші західні партнери? Валерія Гонтарєва, схоже, стане першим політичним біженцем цієї влади і гарантовано отримає політичний притулок на Заході . Проблеми від цього будуть не тільки в нової влади, а в сприйняті України як демократичної держави вцілому.

Р. S. Підготую депутатський запит з вимогою ретельного, неупередженого розслідування і пошуку підпалювачів. Висловлюю свою солідарність пані Валерії. Ми будували демократичну країну. Я не хочу жити в країні залякування і страху.

Бачо Корчілава, політичний експерт

Почитав з ранку стрічку щодо згорілого будинку Валерії Гонтаревої.

Бачу у нас в мережі є секта яка вважає, що будинок Гонтарєвої в Гореничах перекривав дорогу інвестиціям в країну і розвитку економіки. А тепер впевнені, що після того як будинок згорів, тепер інвестиції потечуть рікою.

Святослав Вакарчук, нардеп

Злочинці, які стоять за цим вчинком, повинні бути негайно знайдені правоохоронцями та покарані за рішенням суду.

Реформа банківського сектору, проведена Валерією Гонтаревою після Революції Гідності, викликала чимало суперечок. Політичний та медійний тиск на Валерію Гонтареву не припинявся, а в останні місяці навіть посилився.

На цьому тлі зухвала атака на будинок, який належить екс-голові Нацбанку, не може розцінюватися як звичайний "кримінал" — розслідування підпалу повинно стати пріоритетом для правоохоронців.

Дмитро Шимків, український політик

Спалили будинок Валерії Гонтарєвої. Дно. Мега дно. Декілька років назад я був в гостях у Лєри. Цей будинок був сповнений родинноі любові та спогадів, які власники колекціонували та ділилися із гостями. Тепер його спалили вночі, підступно і огидно

Таке відчуття, що в країні "победившего кинематографа" просто не вистарчає декорацій зла і хаосу, погроз та криміналу. Може "режисери" вирішили відзняти нову серію "Бандитский Петербург" чи "Бригада"? Отака вона наша нова реальність. 90і welcome back....

Ігор Попов, екс-нардеп

Валерія Гонтарєва – ключовий свідок не лише по справі націоналізації Приватбанку. До неї також можуть бути питання щодо таємних власників українських облігацій чи специфічних умов видачі рефінансування. Генпрокурор оголосив пріоритетом повернення виведених за кордон коштів до державного бюджету, і цей свідок може допомогти в пошуку мільярдів.

За останні тижні Валерія Олексіївна потрапила під машину, втратила підпалений автомобіль та сьогодні вночі заявила про підпал будинку в Гореничах. Коли прокурори запитують класичне римське питання cui prodest – то перша версія полягає в тому, що найбільш вигідно це самій жертві. Адвокати вибудовують версію подання на політичний притулок через переслідування на Батьківщині. Проте, на сьогодні Вестмінстер підтримує прагнення української влади по пошуку захованих активів, і тому вірогідність отримання притулку наближається до нуля.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному