RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відставка Данилюка: один факт і 12 версій першого топ-скандалу в команді Зеленського

Обговорюємо головну тему дня в Україні

Обговорюємо головну тему дня в Україні Фото: unian

У п'ятницю, 27 вересня, політичний бомонд і журналістів гарненько струснула новина про те, що секретар Ради національної безпеки Олександр Данилюк подав заяву про відставку. Інформація спершу курсувала в ЗМІ в якості слуху, але пізніше її підтвердили в Офісі президента України. І тут, здавалося б, справа повинна б стихнути, але раптом з'явилося стільки версій того, що відбувається, що голова закрутиться.

"Апостроф" розповідає все, що відомо про скандал, який цілком може змагатися за рівнем резонансу в Києві з телефонною розмовою Трампа-Зеленського.

Що сталося з відставкою Данилюка

Вранці 27 вересня ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомили, що секретар РНБО Олександр Данилюк подав президенту України Володимиру Зеленському заяву про відставку.

Сам Данилюк жартівливо відреагував на інформацію, що з'явилася в ЗМІ, написавши у себе в Facebook: "Є ще ідеї щодо працевлаштування?"

Пізніше на чутки відреагували в Офісі президента.

"Щодо інформації про відставку Олександра Данилюка з посади секретаря Ради національної безпеки і оборони України повідомляємо: відповідну заяву Олександр Данилюк написав на ім'я президента України перед початком робочого візиту Володимира Зеленського в США для участі в 74-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Президент розгляне її по поверненню до Києва", - заявили в ОПУ.

Вже після цього Данилюк вимкнув режим жартівника і написав нове повідомлення в Facebook.

"Інформацію щодо заяви про мою відставку підтверджую. Залишаюся на роботі до рішення президента", - написав він.

Богдан, Коломойський, США, кримінальна справа

Тим часом, впродовж дня в мережі з'явилося безліч чуток про те, чому ж Данилюк пішов з посади. Цікаво, що всі вони досить правдоподібні і, що не виключено, справжніми можуть стати відразу кілька причин.

Чутка номер 1

Данилюка нібито хочуть призначити послом України в США або у Великій Британії. Зеленський не надто шанує діючих дипломатів і поїздка в США це тільки підтвердила. Багато ЗМІ пишуть, що візит Зеленського в команді президента називають провальним. Когось за це можуть покарати. Щодо Великої Британії, то Данилюк жив там тривалий час і навіть потрапив в скандал через британський паспорт і квартиру в Лондоні.

Чутка номер 2

У Данилюка нерозв'язний конфлікт з главою ОПУ Андрієм Богданом. Той хоче все тримати в своїх руках і впливати на те, які рішення приймає РНБО. Данилюк, що логічно, проти. Оскільки для Зеленського Богдан більш важлива фігура, вирішили пожертвувати Данилюком.

Чутка номер 3

У Данилюка конфлікт не тільки з Богданом, а й з його колишнім шефом - олігархом Ігорем Коломойським. Нібито секретарю РНБО не подобається, що Коломойський хоче збільшити свій вплив в українській політиці. Крім того, олігарх хоче повернути ПриватБанк, який був націоналізований під час перебування Данилюка на посаді глави Мінфіну. Данилюк минулого тижня заявив, що він категорично проти цього.

Чутка номер 4

Анонімне джерело в ОПУ заявило журналістам, що в команді президента вважають Данилюка малоефективним на своїй посаді. Його звинувачують у розігруванні інтриг і бездіяльності.

Чутка номер 5

Данилюк наполягав на важливості візиту Зеленського в США і, після усвідомлення провальності візиту, вирішив влаштувати публічне "харакірі", щоб взяти на себе відповідальність.

Чутка номер 6

Данилюк втратив будь-яку повагу з боку Зеленського, якого взяв у свій оборот Богдан. "Апострофу" розповіли, що Зеленський і Данилюк могли тижнями не розмовляти. Крім того, Зеленський нібито особисто викреслив Данилюка зі списку чиновників, які будуть супроводжувати його в США. Той образився і звільнився.

Чутка номер 7

Данилюк і Зеленський ще до візиту в США домовилися провести зустріч і обговорити те, як буде далі розвиватися їхня співпраця. Данилюк написав заяву, але Зеленський відразу не підписав її і мав намір провести окрему розмову з Богданом. Однак інформацію про заяву хтось злив в ЗМІ, і тепер в розмові немає ніякого сенсу.

Чутка номер 8

Данилюк - істеричний. Він знав, з ким йому доведеться працювати і як все буде збудовано у владі, але спершу ризикнув, а тепер закотив відставку. Ніяких конфліктів у Данилюка немає, він неефективний і розуміє, що краще піти зі скандалом, але на своїх умовах, ніж бути ганебно звільненим.

Чутка номер 9

На РНБО є ще один претендент. Богдан свідомо влаштував конфлікт з Данилюком, щоб отримати крісло секретаря РНБО і піти з надмірно публічної посади глави Офісу президента.

Чутка номер 10

США прибирають своїх людей з української влади. Це нібито реакція на візит Зеленського в США. Втім, логіка цієї чутки не дуже зрозуміла. Незважаючи на провальність візиту Зеленського в США, політична складова відносин між США і Україною, здається, залишилася незмінною.

Чутка номер 11

Данилюку світить кримінальна справа за махінації в деклараціях 2015 і 2016 років. Він це знав і пішов з посади, поки скандал не розгорівся.

Чутка номер 12

Саме Данилюк злив американським демократам телефонну розмову Зеленського і Трампа, яка вилилася в загрозу імпічменту главі Білого дому. Джерела в ОПУ кажуть, що Зеленського дуже стривожила розмова з Трампом і деталі цієї розмови він обговорював з багатьма. Можливо і з Данилюком...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному