RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Рік по тому: які секрети зберігають повернуті Україні кораблі

Виповнився рівно рік з дня захоплення російськими військовими українських кораблів

Виповнився рівно рік з дня захоплення російськими військовими українських кораблів Фото: Getty Images

Рівно рік тому, 25 листопада 2018 року, кораблі Прикордонної служби Федеральної служби безпеки Російської Федерації атакували українські кораблі, які здійснювали перехід з Чорного в Азовське море через Керченську протоку. В результаті інциденту були захоплені буксир "Яни Капу", броньовані катери "Бердянськ" та "Нікополь", а також 24 члена їхніх екіпажів. У РФ проти них було порушено кримінальну справу за фактом незаконного перетину кордону.

Минулого тижня, без пояснень та офіційних заяв, російська сторона передала кораблі Україні, щоправда, в незадовільному стані. "Апостроф" з'ясовував, чому через рік після інциденту, Росія все ж таки зважилася віддати кораблі Україні.

Захоплені разом з екіпажами, 25 листопада 2018 року, українські броньовані катери "Бердянськ", "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" майже рік перебували в полоні Російської Федерації. Протягом цього часу на різних рівнях велася боротьба заради їх звільнення. Так 25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права постановив, що РФ повинна негайно звільнити українських моряків та повернути захоплені кораблі. Також в Арбітражному трибуналі в Гаазі почався розгляд справи, яка отримала назву "Суперечка про затримання трьох українських військово-морських кораблів та членів їх екіпажів". 22 листопада були затверджені правила призначення, регламенту та графік роботи суду. Протягом шести місяців українська сторона має представити свій меморандум. Після цього РФ матиме три місяці, щоб використовувати право заперечення.

Як відомо, 7 вересня 2019 року всі 24 члени екіпажу, захоплених кораблів, були передані Україні в рамках масштабного обміну полоненими з РФ. А 17 листопада катери та буксир у супроводі кораблів російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі в сторону Чорного моря, а 18 листопада були передані українській стороні. Через два дні вони зайшли в гавань міста Очакова (Миколаївська область).

Ідентифікувати неможливо

Командувач Військово-морськими силами України Ігор Воронченко, заявив, що кораблі були повернуті в жалюгідному стані: "Росіяни їх угробили. Зняли навіть плафони, розетки та унітази. Тому зараз ми покажемо всьому світу варварське ставлення росіян".

Правда, офіційних матеріалів, що дозволяють оцінити ступінь руйнувань, надано не було. Колишній головний військовий прокурор Анатолій Матіос на своїй сторінці в Facebook опублікував копію, нібито акта опису майна, яке знаходилося на кораблях. Згідно з документом, з кораблів зникла зброя та боєприпаси, документація, радіостанції Harris, Icom та Motorola, станція космічного зв'язку Iridium. Також зникли особисті речі моряків. "Апостроф" намагався зв'язатися з Матіосом, щоб дізнатися подробиці, проте його номер телефону наразі тимчасово відключений.

Пізніше на одному з Telegram-каналів з'явилися нібито фото внутрішніх руйнувань. Правда ідентифікувати, де були зроблені ці знімки неможливо. У свою чергу, ФСБ РФ, розмістила відео підготовки до передачі українських кораблів, на якому, вони перебувають в справному стані. У коментарі до відео додається, що українська сторона сама пошкодила кораблі під час переходу до Очакова. Відео російської спецслужби, також показує, що і всередині панує повний порядок, хоча саме на цих на кадрах також неможливо ідентифікувати, що це за кораблі.

У прес-центрі командування ВМС "Апострофу" заявили, що не коментують ситуацію, поки на кораблях проходять слідчі дії та огляд. "Кораблі перебувають в Очакові, військова прокуратура та інші спеціальні служби проводять огляд та інші дії. Поки ніяких коментарів ми не даємо", - сказав виданню начальник прес-центру Олег Чалик.

Військовий експерт Олег Стариков вважає, що Україна програла інформаційну війну РФ в ситуації з передачею пошкоджених кораблів. "Командувач ВМС заявив про руйнування катерів, але доказів не було наведено. У відповідь, росіяни виклали відео, з якого теж нічого не зрозуміло, але ми тепер змушені виправдовуватися. Кажуть, що нам їх повернули без радіостанцій. Корабель - це суверенна територія України, і, якщо, там використовували секретний зв'язок, то радіостанції необхідно було знищити. Як сталося насправді, нам не говорять. Нагадаю, що там стояли американські радіостанції", - пояснює "Апострофу" Стариков.

Речові докази

Адвокат, який представляє інтереси українських моряків в РФ Микола Полозов зазначив, що обладнання, стрілецьку зброю, боєприпаси, документи та особисті речі моряків вилучили з кораблів ще взимку 2018 року. Вони є речовими доказами у відкритій кримінальній справі (Росія вважає Крим "своїм", а тому розцінює дії українських екіпажів 25 листопада минулого року, як порушення державного кордону). При цьому кораблі близько десяти місяців стояли без нагляду, частина речей була сильно пошкоджена, тому їх вирішили не передавати, а знищити на місці. У розмові з "Апострофом" Полозов заявив, що йому не відомо, хто підписував акт передачі кораблів з обох сторін. Інформація знаходиться в матеріалах кримінальної справи, з якими поки що не вдається ознайомитися.

"Не знаю, коли ми отримаємо можливість з ними ознайомитися, ми чекаємо виклику від слідчого. Документів я не бачив, а гадати не хочеться", - сказав він виданню.

За словами Полозова, незважаючи на факт повернення Україні кораблів, вони залишаються речовими доказами в кримінальному процесі. "Міжнародний трибунал виніс своє рішення у цьому питанні. РФ, незважаючи на свою агресивну риторику, мала повернути кораблі та екіпаж. Інша справа, як це відбувалося - або кораблі повернули повністю, або передали їх на відповідальне зберігання. Думаю, скоро з матеріалів справи ми про це дізнаємося", - повідомив він "Апостроф".

На думку експерта з морського права Бориса Бабина, РФ зважилася на повернення захоплених кораблів, саме через початок розгляду цієї справи в Арбітражному трибуналі. Невиконання рішення Міжнародного трибуналу по морському праву від 25 травня 2019 року, ще більше погіршить їх позиції. За його словами, російська сторона вже почала змінювати свої свідчення в питанні передачі кораблів.

"Спочатку вони заявляли, що ми все угробили, поки йшли до Очакова. Потім почали заявляти, ніби щось демонтували, як речовий доказ, а щось згнило від вогкості. Тобто, змінюють свідчення. Немає причин не довіряти командуванню ВМС. Огляд кораблів був проведений в рамках кримінальних проваджень, які ведуть українські правоохоронні органи. Також ця інформація важлива для наших юристів в Гаазі, думаю, вона поки що конфіденційна. Крім того, експертиза встановить, коли були заподіяні ті чи інші ушкодження", - заявив "Апострофу" Бабин.

Він також підкреслив, що за наявними даними, провести перевірку кораблів за місцем їх прийому було неможливо.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України