RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вирішальний постріл: що відбувається в Держбюро розслідувань і хто його очолить

Трубі на посаді голови ДБР залишилося недовго

Трубі на посаді голови ДБР залишилося недовго Фото: 5.ua

Посеред тижня Верховна Рада дала старт перезапуску Державного бюро розслідувань (ДБР). Після вступу документа в силу своєї посади позбудеться і нинішній глава ДБР Роман Труба, який за останні тижні засвітився у низці скандалів. Про те, кого у владі бачать на його місці - в матеріалі "Апострофа".

За тиждень, що минає, Верховна Рада встигла чимало зробити. Але одне з ключових голосувань - за президентський законопроект №2116, яким передбачається перезавантаження ДБР та дострокове звільнення керівника відомства і його заступників.

Якраз перед голосуванням Національне антикорупційне бюро провело обшуки в ДБР через можливі зловживання. Зокрема, обшуки були проведені у колишнього начальника головного слідчого управління Генпрокуратури Ігоря Щербини у справі про хабарі в розмірі 150 тисяч доларів за закриття справ в ДБР. Майже відразу ж у Facebook з'явився полум'яний пост Володимира Зеленського про це із закликом проголосувати за його законопроект.

Як розповідають обізнані співрозмовники, такий хід подій був продуманий заздалегідь, щоб забезпечити необхідний фон для голосування і ухвалити законопроект у сесійній залі. "Брати" самого Романа Трубу за цим сценарієм ніхто не планував.

Очікувано, що за законопроект віддали свої голоси здебільшого депутати з президентської фракції "Слуга народу", і то не всі. Не голосували депутати, яких зараховують до умовної групи Ігоря Коломойського: Олександр Дубинський, Ольга Василевська-Смаглюк, Макс Бужанський. Останній в коментарі "Апострофу" пояснив своє неголосування тим, що "законопроектом намагаються розвалити єдино працюючий орган".

За перезавантаження ДБР також була і фракція "Голос". Основна причина їх голосування - через необхідність ухвалення поправки до законопроекту, яка б дозволила розблокувати розслідування справ Майдану. Вона передбачає, що слідчі органів прокуратури та прокурори будуть переведені за їх згодою без конкурсу в ДБР для забезпечення "безперервності і ефективності досудових розслідувань... у кримінальних провадженнях щодо подій, які мали місце під час мирних акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, підлягають передачі за підслідністю ДБР". Саме через необхідність цієї правки, до слова, голодувала адвокат сімей Небесної сотні Євгенія Закревська.

В результаті голосами 250 народних депутатів документ був ухвалений у другому читанні і в цілому. Частина фракцій не голосувала через те, що згідно із законопроектом, тепер глава ДБР буде призначатися президентом, з урахуванням комісії, в яку будуть входить і міжнародні експерти, але у президента все одно буде там своя більшість.

Крім того, президент сам може призначити виконувача обов'язків голови.

"Головна причина, чому ми не проголосували - тому що президент сам призначає голову. Ми такого одноосібного призначення вже наїлися при минулій владі", - прокоментував "Апострофу" нардеп від "Батьківщини" Сергій Соболєв. Схожа риторика була і у представників інших фракцій, які або утрималися від голосування, або проголосували проти.

Крім розширення повноважень президента, ухвалений законопроект також передбачає зміну статусу ДБР з центрального органу виконавчої влади, який здійснює правоохоронну діяльність, на державний правоохоронний орган. Крім того, тепер вся відповідальність за роботу Бюро лягає на голову ДБР, а не розділяється з його помічниками, як це було раніше.

Хто замість Труби

Фігура нового глави Бюро зараз відбирається максимально скрупульозно.

"Є чотири кандидатури на посаду голови, яких розглядають в Офісі президента. Але основні дві - Віктор Трепак і Андрій Смирнов", - розповіло "Апострофу" джерело, знайоме з ситуацією.

Зараз, як пояснює співрозмовник, шукають найбільш компромісну фігуру.

"Ви ж розумієте, що та людина, яка стане тимчасово виконувачем обов'язків, з високою ймовірністю і очолить Бюро", - каже співрозмовник.

"Смирнов дуже хоче сам, але Зеленський навряд чи дозволить це зробити. Його призначення точно не сподобається суспільству через його одіозність (Смирнова пов'язують з Андрієм Портновим, - "Апостроф").

У Генпрокуратурі також дали зрозуміти "Апострофу", що зараз основною кандидатурою замість Труби є заступник генпрокурора Віктор Трепак.

Трубу прорвало

В Офісі президента "наздоганяти" його не збираються, аргументуючи тим, що він вчасно виявив свою лояльність щодо президентської команди.

"Він - єдиний хто не крутив носом і пішов працювати з нами у владу. Так, він взяв на себе Порошенка, але вага велика - не потягнув. Зате він виявив повну лояльність до влади, тому його не чіпатимуть", - прокоментував високопоставлений співрозмовник "Апострофу" в політикумі.

Однак претензій до Труби, який спочатку то і не збирався висувати своєї кандидатури на посаду глави ДБР, а став лише розмінною монетою у відносинах двох тодішніх правлячих партій - "Народного фронту" і "Блоку Петра Порошенка" - більш ніж достатньо.

Нагадаємо, 19 листопада з'явився телеграм-канал "Трубу прорвало", в якому були викладені аудіозаписи розмов з кабінету Романа Труби. На записах людина з голосом, схожим на голос Труби, доповідає про хід розслідувань голові Офісу президента Андрію Богдану, який встановив свій контроль над ДБР, про що вже неодноразово писали журналісти.

Потім канал на якийсь час замовк. Але через три тижні, до слова, у день народження Андрія Богдана, були опубліковані інші фрагменти розмов. У цих записах також фігурує Богдан, якого називають "Андрій Найближчий", якому телефонував "особисто Беня", тобто Ігор Коломойський. На цьому записі сторони обговорюють захист інтересів олігарха. Також на записах фігурує прізвище глави НАБУ Артема Ситника, щодо якого звітує нібито Труба. Зокрема, у справі про втручання Ситника в американські вибори, що дозволило взяти на гачок главу НАБУ.

Сам Труба назвав ситуацію помстою.

"Кримінальне провадження почалося після невдалого голосування. Всі обшуки і інформаційні "зливи" відбулися в ніч перед голосуванням. Це не була звичайна інформаційна атака - це була помста. Це був вирішальний постріл в ДБР. Тобто замовникам мало просто звільнення, вони хотіли мене ще й інформаційно знищити, а, можливо, і посадити", - висловився Труба.

Тепер справа за малим - підпис президента і призначення виконувача обов'язків голови ДБР на наступні три місяці, після чого збереться комісія, буде конкурс і призначення повноцінного голови. Але співрозмовники "Апострофа" натякають, що якщо з компромісним главою Бюро не складеться, то процес перезавантаження ДБР може розтягнутися надовго.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному