RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

За майбутнє Коломойського: що відбувається в новій партії олігарха

На заміну партії "УКРОП" олігарх створив новий політпроєкт

На заміну партії "УКРОП" олігарх створив новий політпроєкт Ігор Коломойський Фото: Апостоф / Колаж

Депутатська група «За майбутнє», афільована з олігархом Ігорем Коломойським, недавно перетворилася на партію. Таким чином, ІВК починає свій новий політичний проєкт, який, за його задумом, має «вистрілити» на місцевих виборах восени. Зараз у партії займаються штабами в регіонах і вибирають голів політичного проєкту, які могли б стати його обличчям. Детальніше у тексті «Апострофа».

За останній місяць група «За майбутнє» дала відразу кілька приводів заговорити про себе. По-перше, об'єднання до літа оголосило, що перетворюється на політичну партію. Лідером політпроєкту став народний депутат і давній соратник Ігоря Коломойського Ігор Палиця. Співголовою нардеп Тарас Батенко, який також числиться головою партії «УКРОП».

По-друге, депутатська група «За майбутнє» в Раді поповнилася одразу п'ятьма депутатами, завдяки чому чисельність групи зросла до 24 осіб. Новими членами групи стали мажоритарники Сергій Лабазюк, Сергій Рудик, Ігор Молоток, Анна Скороход та Антон Поляков, якого раніше зі скандалом виключили з «Слуги народу». Також нардеп прославився тим, що подавав до «антиколомойського» законопроєкту рекордну кількість правок - понад 6 тис. Тоді Поляков заперечив всі свої зв'язки з олігархом, і те, що ці правки були подані в інтересах ІВК.

Примітно ще й те, що Сергій Рудик в 2014 році звинувачував у своєму викраденні саме людей Коломойського, зокрема бізнесмена Геннадія Корбана. Щоправда, в світлі нинішнього конфлікту між Корбаном-Філатовим та ІВК, перехід Рудика в «За майбутнє» недивний.

При цьому далеко не всі зі складу депугрупи «За майбутнє» збираються входити в однойменну партію. Поки основними кураторами політпроєкту співрозмовники називають Ігоря Палицю і Тараса Батенка. По Закарпаттю - нардепа Віктора Балогу, по Київській області - колишнього члена Партії регіонів Ярослава Москаленка.

Варто також зазначити, що на київській ниві від групи Коломойського працюють не тільки представники «За майбутнє». Так, нещодавно «Слуга народу» призначила головою штабу по Київській області наближеного до ІВК нардепа Олександра Дубінського, який займається формуванням списків відразу за двома партійними лініями.

По Дніпропетровській області, як кажуть співрозмовники «Апострофа», виборами займатиметься нинішній голова облради Святослав Олійник, також ставленик Ігоря Коломойського. Раніше Олійник очолював партію «Україна майбутнього», яка пізніше і була перейменована у партію «За майбутнє». Згідно з реєстром, керівником цієї партії числиться як раз Святослав Олійник. Однак, за словами джерел видання, основним штабістом в Дніпрі буде не він, а член політради партії «УКРОП» Денис Борисенко.

Цікава ситуація у партії також в Харкові. Там, за словами співрозмовників видання, в політпроєкті розглядають нардепа і екс-главу ХОДА Юлію Світличну на роль мера від партії «За майбутнє». Як раніше писав «Апостроф», Світлична поки не визначилася, з ким йти на вибори, незважаючи на пропозиції, що поступають від Офісу президента. А ось в «За майбутнє» її розглядають не лише як кандидата в мери, а й як лідера партії в цілому. «Зараз в проєкті є хороші штабісти, є ресурси, але немає хорошого хедлайнера. Палиця на цю роль точно не підходить. Як і Балога. А ось Світлична могла б підійти. Але переговори ще тривають», - коментує джерело «Апострофа». У політпроєкті добре розуміють, що без гарного і яскравого лідера партія не зможе себе презентувати на всеукраїнському рівні.

«З огляду на певну токсичність Палиці, а також відсутність яскравих і пасіонарних персонажів, партії потрібна свіжа кров», - говорить один з нардепів не під запис.

Досить сильні позиції у партії на Волині - вотчині Ігоря Палиці. До 2019 року Палиця був головою Волинської облради, і в цілому має неабиякий вплив в регіоні. Там же працюватиме і нардеп Ірина Констанкевич. Один з мажоритарників і членів групи «За майбутнє» Степан Івахів теж допомагатиме у Волинській області. Івахів спільно з трагічно загиблим екс-нардепом Ігорем Єремеєвим був співвласником бізнес-групи «Континіум» (один з найбільш відомих активів - це автозаправки WOG), яка не перебувала в дружніх відносинах з Коломойським. Однак після потрапляння вже в нову Раду Івахів пішов в групу «За майбутнє». А в листопаді минулого року мережі WOG суттєво наростили закупівлі нафтопродуктів у НПЗ «Укртатнафта», який контролюється Коломойським.

Сильно «кусати» нову владу Зеленського проєкт не має наміру, як пояснюють співрозмовники. Швидше, це буде союзник на місцевому рівні. Ось тільки, не дивлячись на вливання ІВК великих грошей в новий проєкт, навряд чи вони можут розраховувати на великий успіх на місцевих виборах. По-перше, до жовтня залишається обмаль часу, необхідного на розкрутку. По-друге, досить згадати ще один недавній проєкт олігарха - партію УКРОП, від якої зараз, по суті, залишилися «ріжки та ніжки». Ще недавні союзники цієї партії розбіглися хто куди. Наприклад, співпрацюють зі «Слугою народу», як нардеп Богдан Яременко. Або створюють нові партії, на зразок «Пропозиції», про яку недавно писав «Апостроф». Ну, або ж перебігають в новий проєкт олігарха.

На місцевих виборах у 2015 році УКРОП отримав 7,43% всього по Україні. Що в цілому непоганий результат, але великим успіхом це важко назвати. Цілком можливо, що новий проєкт олігарха - "За майбутнє" - чекатиме схожа доля. Хіба що десь виграють «золоту акцію» і вплинуть на формування коаліцій в обласних радах.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України