RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Якщо на вулиці вийдуть робітники, то влада Лукашенка впаде – очевидець протестів про вибори в Білорусі

Міліція під час протестів у Мінську Фото: Getty images

У Білорусі пройшли чергові вибори президента, які обернулися масштабними акціями протесту проти озвучених результатів і влади Олександра Лукашенка. Основним майданчиком для протистоянь став Мінськ, хоча зіткнення з ОМОНом відбувалися по всій країні.

Про те, що відбувалося на вулицях столиці, та чи чекати продовження протестів - журналістка "Апострофа" Юлія Забєліна поговорила з очевидцем подій, який заради своєї безпеки побажав залишитися невідомим.

- Коли почалася гостра фаза протесту?

- Близько 11-ї вечора. Люди почали стягуватися до ночі. Увечері після виборів в Telegram-каналах поширили інформацію про те, що після того, як закриються виборчі дільниці, люди повинні підійти до них і вимагати чесного підрахунку голосів. І незалежно від того, оголосять результати чи ні, всі висуваються до стели "Мінськ - місто герой", яка знаходиться на проспекті Переможців, для загального мітингу.

Біля 11-ї вечора сформувалася колона, в якій було близько 5-6 тисяч осіб, і це, в основному, була молодь, представники неформальних рухів, у тому числі, футбольні хулігани, ультрас і "Антифа". Це унікальний випадок, коли антифашисти об'єднуються з ультрас. Паралельно в цей же час спецпідрозділи починали відтісняти людей, намагаючись їх розбити на невеликі групи і загнати в кут, щоб не давати поля для маневрів. І десь біля 12-ї, коли були перші жорсткі зіткнення, і співробітники ОМОНу та внутрішніх військ отримали жорстку відсіч, почали застосовуватися світлошумові гранати та інші спецзасоби. Після чого до них під'їхала підмога, і вони почали блокувати можливі шляхи відходу для протестуючих, стали зі щитами, захищали все автозаками. Стихли зіткнення десь до початку третьої ночі.

- А хтось із опозиції виходив до вас?

- Вони взагалі відморозилися. Просто різні люди вийшли вимагати дотримання своїх прав і дати відсіч ОМОНу.

- Чи є зараз якась офіційна інформація про загиблих під час протестів?

- Поки немає.

- А багато постраждалих було за ніч?

- Сирени швидкої допомоги не вщухали. У центрі їх можна було чути до початку четвертої ранку.

Мінськ, протестиФото: Getty images

- Протести сьогодні триватимуть? Які настрої зараз у Мінську?

- Думаю так. Незважаючи на те, що до сих пір проблеми з інтернетом, хоча голосовий зв'язок працює - і мобільний, і міський, працюють таксофони - люди згадали, що таке домашні телефони. Мені здається, вийде більше людей, ніж вчора. Вчора багато хто був на дачах, за містом, не встигли зібратися. А сьогодні підтягнуться люди з регіонів, прийдуть ті, хто не очікував такої жорстокості. Напевно, багато хто не встиг розібратися, наскільки все серйозно. А машини вчора до третьої ночі з центру не роз'їжджалися, і байкери, і велосипедисти. Хоча місто було перекрито вже з шостої вечора, ДАІ стояла на основних вулицях міста, не працювали кілька станцій метро, і дістатися до центру було дуже складно. Але люди змогли, і ми тут вважаємо, що протестувало не менш ніж 150 тисяч осіб по всьому Мінську.

- А портрет протестувальника? Кого ви найчастіше там бачили?

- Це молодь, були представники середнього класу, підприємці. Але поки мало представників робітничого класу, і ось якщо вийдуть робітники, то ця влада впаде.

- Яка сьогодні ситуація в місті?

- На перший погляд все тихо, але всі бійці спецпідрозділів ховаються по вуличкам, і, мабуть, чекають свого часу.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика

Читайте також

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України